Ketogeen maaltijdbox

Het ketogeen dieet is de laatste jaren sterk in opkomst. Hoewel het dieet eigenlijk al bijna 100 jaar gebruikt wordt het recent steeds meer gebruikt om af te vallen. Maar wat is dit dieet precies, kan het mij helpen om af te vallen, en zijn er ook maaltijdboxen die geschikt zijn voor deze leefstijl? Op deze pagina lees je er alles over.

Hoe werkt het ketogeen dieet?
Elk lichaam heeft energie nodig. Bij de meeste mensen haalt het lichaam de benodigde energie uit koolhydraten. Koolhydraten krijg binnen door het eten van producten zoals aardappelen, knollen, bieten, pastinaak, brood, rijst, pasta, etc. Wanneer je het keto dieet volgt gaat dit net een beetje anders. Je gaat namelijk veel vetten eten, en relatief weinig koolhydraten. Het gevolg hiervan is dat jouw lichaam omschakelt naar vetverbranding. Vet wordt als het ware de primaire voedingsbron van jouw lichaam. Deze vetten worden afgebroken tot ketonen. Uiteindelijk zijn het dus niet meer de koolhydraten, maar deze ketonen waar je jouw lichaam zijn energie vandaan haalt.

ketogeen-dieet-foodbox

Wat eet ik bij een ketogeen dieet?

Wanneer je begint met het keto-dieet krijg je nog maar heel weinig koolhydraten binnen. Vaak minder dan 50 gram per dag. Dit heeft ontzettend veel consequenties op jouw dagelijks leven. Je kunt namelijk niet zomaar alles in je mond stoppen. Zo moet je uitkijken met voeding zoals fruit, bepaalde (zoete) groenten, brood, pasta, rijst, etc. Ook zul je de meeste zoete tussendoortjes en koekjes moeten laten liggen. Gelukkig zijn er wel genoeg lekkere tussendoortjes zonder koolhydraten. Om je een idee te geven vind je hieronder een aantal voorbeelden van producten die je met het keto-dieet juist wel mag eten:

 • Rood vlees en gevogelte
 • (Vette) vis: denk aan makreel of tonijn
 • Zuivelproducten: denk aan boter en kaas
 • Visolie, lijnzaadolie
 • Noten (hazelnoten, amandelen, walnoten, cashewnoten, paranoten, pinda’s)
 • Groente groenten zoals asperges, broccoli en bloemkool

Let op met deze groenten
Wanneer je het ketogeen dieet volgt kun je niet alle groenten eten. Er zijn een aantal groenten waarbij je extra moet uitkijken. Deze sommen we hieronder op:

 • (Zoete) aardappel
 • Wortelen en pastinaak
 • Artisjok
 • Knolselderij
 • Linzen, bonen, maïs, ertwen
 • Spruiten
 • Pompoen

Voor wie is dit dieet geschikt?

Het keto-dieet wordt gebruikt door mensen die willen afvallen, maar ook door mensen met diabetes type 2. Met dit dieet eet je namelijk minder suikers en minder zetmeel. De hoeveelheid glucose en insuline in je bloed daalt. De langetermijneffecten zijn overigens nog niet sterk bewezen. Recente onderzoeken tonen aan dat het effect amper verschilt van een vetarm dieet. Let op: ga nooit op eigen houtje aan de slag met dit dieet. Zorg altijd dat je dit in samenspraak doet met jouw dokter, arts of diëtist. Als je diabeet bent kan het gevaarlijk zijn om te beginnen met ketose. Het dieet vergt een uitgebalanceerd voedingsplan zodat je alle belangrijke voedingsstoffen binnenkrijgt.

Welke keto-maaltijdboxen zijn er allemaal?

Wil jij wekelijks minder koolhydraten eten? Een belangrijke bron van alle koolhydraten die je binnenkrijgt is de avondmaaltijd. Hier kun je dus al veel winst pakken. Er zijn speciale maaltijdboxen met zeer weinig koolhydraten en genoeg vetten. Op die manier schakelt jouw lichaam over op vetverbranding, en kan jij mogelijk jouw doelen behalen. Zoals gezegd: start hier alleen mee in samenspraak met de diëtist of arts. Een ketogeen dieet volgen zonder begeleiding kan erg gevaarlijk zijn.

Wat is het nut van zo’n box?
Op het moment dat je samen met jouw diëtist een voedingsplan hebt samengesteld zou je kunnen kijken naar een keto-maaltijdbox. Een box die we in het bijzonder kunnen aanraden is de keto maaltijdbox van Ekomenu. Deze bevat alle benodigde ingrediënten voor 3, 4 of 5 wisselende gerechten met minimale koolhydraten en precies genoeg vetten. Deze box zit dan ook vol met (groene) groenten, vlees(vervangers), vis. En natuurlijk geen aardappelen, pasta, peulvruchten en brood. Een van de nadelen van dit dieet is dat het relatief lastig is om vol te houden. Door te kiezen voor zo’n box wordt je hier goed mee geholpen. Je hoeft niet zelf de recepten te bedenken, en niet zelf de boodschappen te doen. Hieronder lees je meer informatie over deze speciale maaltijdbox.

gerechten-uit-de-keto-maaltijdbox-van-ekomenu
Bij Ekomenu kies je wekelijks uit 3 of 4 keto-recepten

Ketogeen leefstijl bij Ekomenu

Ekomenu is de maaltijdbox die aansluit op jouw persoonlijke leefstijl. Of je nu glutenvrij, eiwitrijk, lactosvrij of koolhydraatarm wilt eten: er is altijd een menu op maat. Er is nu niet alleen een koolhydraatarm menu, maar ook een speciale ketogeen maaltijdbox. Een belangrijk verschil tussen deze beide programma’s is dat je bij het ketogeen dieet meer vetten eet. In totaal zijn er 13 verschillende leefstijlen en 21 recepten waar je wekelijks uit kunt kiezen. Elk gerecht kan je kiezen voor 1, 2, 3 of 4 personen. Wekelijks kies je minimaal 3 en maximaal 4 gerechten. Elke week staan er minimaal 4 keto-gerechten voor je klaar waar je uit kunt kiezen.

 • Ekomenu is dé maaltijdbox die past bij specifieke leefstijlen en voedingswensen
 • Er is niet alleen een koolhydraatarme box, maar ook een keto-box
 • De keto maaltijdbox is er 1, 2, 3 of 4 personen
 • Per week kies je 3 of 4 gerechten
 • De box is beschikbaar vanaf €36,00 (1 pers. 2 maaltijden)

Keto recepten bij Green Chef

Ook bij maaltijdbox Green Chef kies je wekelijks uit diverse gezonde keto-recepten. Ieder week staan er 16 nieuwe gerechten voor je klaar. Minimaal 6 van deze recepten zijn keto, en zijn dus perfect voor mensen die een ketogeen dieet volgen. Alle keto-recepten zijn samengesteld door professionele diëtisten. Zo hebben de keto-maaltijden altijd maximaal 15 gram koolhydraten. Verder zitten de maaltijden vol eiwitbronnen, vetten en (blad)groenten.

 • Green Chef is de maaltijdbox die gezond eten gemakkelijk maakt
 • Elke week 6 nieuwe keto-recepten
 • Je kunt eventueel ook kiezen voor koolhydraatarm, vega(n), flexitarisch en pescotarisch
 • Te bestellen voor 2 of 4 personen
 • Beschikbaar vanaf €52,99 per week (3 gerechten voor 2 personen)