Review Chef Ali

Begin dit jaar berichtten we al over Chef Ali: Lekkere recepten uit de Mediterrane en Arabische keuken, met halal vlees. Enkele maanden geleden maakte Chef Ali bekend om door heel Nederland te gaan bezorgen. Hoog tijd om deze bijzondere foodbox eens onder de loep te nemen. In deze review van Chef Ali lees je onze eigen ervaringen.

review chef aliWat is de Chef Ali Maaltijdbox?
Chef Ali omschrijft zichzelf als “De maaltijdbox voor iedereen”. Met Chef Ali maak je kennis met bijzondere recepten uit alle wereldkeukens. De recepten worden stuk voor stuk bedacht door bekende tv-chef Mounir Toub. Chef Ali onderscheidt zich door de volgende 4 punten:

  • Halal vlees van topkwaliteit: eerlijk scharrelvlees afkomstig van Slagerij Kaddour; al meer dan 25 jaar een begrip is in Amsterdam en omstreken.
  • Bijzondere recepten uit de Arabische, Mediterrante en wereldkeuken. Je maakt kennis met gerechten van over de hele wereld. Elk gerecht staat binnen 30 minuten op tafel.
  • Ook groenten & fruit uit de Chef Ali box zijn streekproducten. Deze komen uit eigen(!) moestuin, van lokale groenteboeren of van de lokale vishandel.
  • De maaltijdbox wordt elke zaterdag gratis bij je afgeleverd. Je kunt kiezen voor een eenmalige box, maar je kunt ook kiezen voor een flexibel abonnement.

Eenvoudig bestellen zonder gedoe
Het bestelproces bij Chef Ali werkt erg prettig. Op de homepage tref je direct de gerechten aan die deze week in de box zitten. Vervolgens kies je voor een eenmalige box, of voor een abonnement. Nadat je het aantal personen hebt gekozen en je gegevens hebt ingevuld is je bestelling geplaatst. Het is handig dat je kunt kiezen wat de bezorger moet doen als jij niet thuis bent. Zo kan je de box laten afleveren bij de buren, voor de deur laten zetten of in de schuur/tuin laten zetten. Een handige feature die we bij andere maaltijdbox aanbieders vaak missen. Op de vrijdag voor de bezorging ontvang je een nette mail van de bezorger (Leen Menken) met daarin een meer gedetailleerd bezorgvenster.

Mijn ervaringen met de Chef Ali Maaltijdbox

De maaltijdbox werd mooi op tijd afgeleverd. Een compacte box bomvol verse ingredienten waar je meteen blij van wordt. De bijbehorende receptenkaart geeft netjes aan welke ingrediënten horen bij welke gerechten. Gelukkig hoef je zelf niet veel in huis te hebben, de meeste benodigdheden worden netjes meegeleverd. Hieronder een aantal foto’s van de maaltijdbox van Chef Ali.

Een maaltijdbox voor iedereen
Chef Ali mikt op de 1 miljoen halal-eters die Nederland rijk is. Betekent dat deze maaltijdbox uitsluitend geschikt is voor moslims? Beslist niet! Elke Nederlander kan enorm genieten van deze heerlijke, multiculturele box. De missie van Chef Ali luidt niet voor niets: Good tasty food voor iedereen. Steeds meer Nederlanders (ook niet-moslims) kiezen bewust voor halal-vlees.

Chef Ali = Biologisch!
Vers en biologisch. Dat zijn wel de twee kernwoorden voor de inhoud van deze maaltijdbox. De box bevat heel veel biologische en eerlijke producten die gekweekt worden in de eigen moestuin, of afkomstig zijn van duurzame leveranciers uit de buurt. Op de site van Chef Ali kan je een filmpje bekijken hoe dit precies in z’n werk gaat. Erg leuk om eens te bekijken. Daarnaast bevat de box nauwelijks ingrediënten uit blik of pakjes en zakjes. Oftewel: geen e-nummers en kleurstoffen maar lekkers vers en puur!

De recepten van Chef Ali

Zoals genoemd, TV kok Mounir Toub komt wekelijks met heerlijke recepten uit de Arabische, Mediterrane en Wereldkeuken. In de receptenkaart stond helaas geen geschatte bereidingstijd. Dit maakt het wat lastig inschatten hoe lang je in de keuken staat. Ook was er soms wat verwarring over bepaalde ingrediënten die in de bereidingswijze ineens aanbod kwamen, terwijl deze niet in de ingrediëntenlijst stonden. Verder werden de stappen wel heel duidelijk omschreven zodat er eigenlijk niets mis kan gaan. Leuk zijn ook de tips die Mounir Tob bij elk gerecht mee geeft. Met deze tips kun je een net iets andere twist geven aan het recept.

Hoe smaken de gerechten?

Wat niet achterwege mag blijven in deze review: hoe smaakt het eten? De Chef Ali maaltijdbox bevatte een drietal heerlijke, verrassende gerechten. Wij begonnen met de snelle zeevruchtenpizza: een lekkere krokante pizza, smaakvolle kruiden afgetopt met bijzonder lekkere zeevruchten. De bijbehorende salade maakt het gerecht helemaal af.

Gerecht nummer twee was de Kidneybonen met pastinaak en gebakken appel. Jawel: een vegetarisch gerecht. Waar veel vegetarische gerechten het vaak “verprutsen” met ongepaste vleesvervangers was dit wél een succes. De voedzame kidneybonen in combinatie met de frisse gebakken appel maakt dit tot een vegetarisch feestje. Bijkomend voordeel is dat het ook nog eens snel op tafel staat. Na afloop het gevoel dat je “lekker vol” zit. En dat kunnen we niet na elk vega-gerecht zeggen. Goed gedaan!

Het laatste gerecht was de Rucola Stamppot met gekarameliseerde ui en kalfsmerguez. Hoewel wij Hollanders echt een “stamppot” volk zijn, had ik nog nooit gehoord van een Rucola stamppot. Mounir Toub heeft dusdanig zijn best gedaan dat wij dit recept beslist bewaren! Rucola is een geweldige smaakmaker in de stamppot. De kruidige smaak van rucola past erg goed bij de romige aardappels. De gekarameliseerde ui en smaakvolle kalfsworsjes maken het helemaal af. Een goed gekozen combinatie!

Mijn review van Chef Ali

Chef Ali maakt zijn slogan “een maaltijdbox voor iedereen” beslist waar. TV-chef Mounir Toub laat je op een heel laagdrempelige manier kennismaken met gerechten van over de hele wereld. Wat je in eerste instantie niet doorhebt is dat Chef Ali enorm duurzaam te werk gaat. De box zit namelijk bomvol biologische producten uit de eigen moestuin, of zijn afkomstig van duurzame leveranciers uit de buurt. Hier mag Chef Ali wat mij betreft best iets meer mee pronken! De ingrediënten zijn heel erg vers, en de kwaliteit is bijzonder goed.

Het is jammer dat je nog niet kunt kiezen uit meerder recepten. Ook kan je nog niet zelf een bezorgdag kiezen. Dit zijn dingen die bij bijvoorbeeld HelloFresh en Marley Spoon al wel mogelijk zijn. Het onderscheidend vermogen van Chef Ali zit ‘m dus echt in de authenticiteit, kwaliteit en duurzaamheid. Verder troffen we wat schoonheidsfoutjes aan in het receptenboekje, maar die nemen we voor lief.

Kortom: iedereen die op een biologische en duurzame manier kennis wil maken met halal-recepten van over de hele wereld: probeer Chef Ali gewoon eens uit en laat je verassen door de heerlijke recepten van chef-kok Mounir Toub!