Is HelloFresh gezond?

Wij krijgen regelmatig de vraag van bezoekers en andere geïnteresseerden: Is HelloFresh gezond? Dat is een goede vraag waar wij op deze pagina zo goed mogelijk antwoord op proberen te geven. Als het gaat om voeding en gezondheid, dan zijn er veel verschillende meningen en opvattingen. Daarom is het altijd belangrijk om voorzichtig te zijn met conclusies rondom gezondheid en gezond eten. Toch kunnen we over het algemeen wel stellen dat HelloFresh een gezonde aanvulling is op een gemiddelde leefstijl.

is-hellofresh-gezond

Ja, HelloFresh is gezond, maar waarom?
Hiervoor zijn eigenlijk 3 belangrijke argumenten: de recepten zijn gebaseerd op Richtlijnen Voedselkeuze van de Gezondheidsraad, de recepten zijn zo samengesteld dat het bijdraagt aan het bereiken van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid en de recepten zijn ontzettend gevarieerd. Verderop komen we uitgebreid terug op deze 3 pijlers.

  • Maaltijdboxen als die van HelloFresh worden vaak geassocieerd met gezond, hoe terecht is dat?
  • Wij zijn van mening dat deze claim terecht is, daarvoor zijn 3 redenenen
  • Ten eerste worden de recepten gebaseerd op de Richtlijnen Voedselkeuze van de Gezondheidsraad
  • Ten tweede dragen de recepten in de box voor een belangrijk deel bij aan de dagelijkse aanbevolen hoeveelheden
  • Ten derde zijn de gerechten zeer gevarieerd wat ook bijdraagt aan een gezonde leefstijl

1. De recepten zijn gebaseerd op de Richtlijnen Voedselkeuze van de Gezondheidsraad

De recepten in jouw HelloFresh box worden niet zomaar uit de losse pols bedacht. Een deskundig team is wekelijks verantwoordelijk voor de inhoud van jouw box. Belangrijk uitgangspunt is dat de recepten in ieder geval gevarieerd zijn en met verse producten bereid worden. De recepten worden gebaseerd op de Richtlijnen Voedselkeuze van de Gezondheidsraad. Dit zijn veruit de belangrijkste richtlijnen als het gaat om voedselveiligheid en advies. Onder andere de informatie van het Voedingscentrum (bekend van de Schijf van Vijf) wordt gebaseerd op deze richtlijnen.

4 belangrijke basisvoedingsmiddelen
Volgens de bovengenoemde richtlijnen zijn er in de basis 4 verschillende voedingsmiddelen die belangrijk zijn voor de algemene gezondheid. Dit zijn de volgende productgroepen je je eigenlijk in alle gerechten van HelloFresh wel terugvindt:

  1. Groente & Fruit  (o.a. Vitamine B, C, foliumzuur en andere belangrijke mineralen en vezels)
  2. Brood, aardappelen, pasta, peulvruchten, rijst (koolhydraten, eiwitten, vezels, vitamine B en mineralen)
  3. Melk, melkproducten, kaas, vlees, kip, eieren, noten, pitten (eiwitten, mineralen, vitamine A, B, C en visvetzuren)
  4. Smeervetten en bereidingsvetten (belangrijke vetzuren en vitamine A, D en E)

2. Een belangrijke bijdrage aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid

De recepten van HelloFresh bevatten de meest belangrijke voedingswaarden. Om die reden krijg je een groot deel van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheden (ADH) al binnen door te koken met HelloFresh. Deze aanbevolen dagelijkse hoeveelheid is eigenlijk een manier om weer te geven hoeveel je een bepaalde voedingsstof per dag nodig hebt. Je vindt het regelmatig terug op het etiket van verschillende producten.

Vanzelfsprekend haal je de ADH niet alleen met het avondeten. Ook de manier waarop jij ontbijt, luncht, en welke tussendoortjes je neemt hebben een belangrijke invloed op of je de ADH wel of niet binnenkrijgt. Maar het avondeten heeft de meeste invloed, en dan zit je bij HelloFresh wel goed. Over het algemeen zijn de recepten in de box zeer goed in balans. Het kan best zijn dat het gerecht op dag 1 wat weinig eiwitten of groenten bevat. Dan is de kans groot dat je dit op dag 2 weer gecompenseerd krijgt.

3. HelloFresh betekent gevarieerd eten

Als je geen maaltijdbox-abonnement hebt dan weet je dat het soms niet meevalt om elke dag weer gevarieerd te eten. Je valt al snel weer terug op dezelfde gerechten die je goed kent. En dat is eigenlijk wel zonde, want er zijn nog zoveel inspirerende en lekkere gerechten die ook nog eens hartstikke gezond voor jou zijn. HelloFresh is een manier om meer gevarieerd en dus meer gezond te eten. Concreet betekent dit een gezonde mix van gerechten met vlees, vis en vegetarische recepten. Vlees en vis bevatten belangrijke essentiële voedingsstoffen, maar in meer plantaardige gerechten zitten op hun beurt ook weer belangrijke vezels.

Je hebt zelf invloed op de mate van variatie door recepten te kiezen
Bij HelloFresh kies je wekelijks uit 13 verschillende recepten. Je hebt dus zelf ook veel invloed op de mate van variatie in jouw box. Kies bij voorkeur niet alleen voor gerechten met vlees, of alleen recepten met pasta. Juist de mix van vega, vis, vlees, koolhydraten, eiwitten is belangrijk. Het is goed om hier bij stil te staan wanneer je weer recepten kiezen mag.