Vegetarisch kerstdiner 2023

Kerst 2023 staat weer voor de deur. Een belangrijke trend dit jaar is het vegetarische kerstdiner voor de hele familie. Het stukje biefstuk, de garnalencocktail, de varkensrollade of gerookte zalm wisselen we namelijk steeds vaker in voor vega-recepeten als tomatentartaar, bietenrapaccio of gebakken champignons. Wil jij dit jaar ook samen genieten van een lekker en gezellig kerstdiner? Maar ontbreekt het je aan inspiratie of heb je geen zin om zelf recepten te zoeken en naar de drukke supermarkt te gaan? Kies dan voor een van de handige vegetarische kerstboxen. Dit zijn speciale eenmalige boxen met daarin de lekkerste producten (uiteraard zonder vlees en vis) voor een compleet 3-4 of 5-gangen diner.

  • De trend voor kerst 2023 is het vegetarische kerstmenu
  • Een andere trend is de maaltijdbox: alle benodigde ingrediënten en recepten in 1 box
  • Combineer deze trends en je komt uit bij de vegetarische kerstbox
  • Dit jaar kun je weer kiezen voor de handige en lekkere vega-kerstbox van Albert Heijn
  • Maar ook van andere aanbieders verwachten we het een en ander, houd onze website dus goed in de gaten!

Welke vega kerstboxen zijn er dit jaar?

Wil jij dit jaar heerlijk uitpakken met de kerstdagen? Dit jaar ging het natuurlijk veel over het klimaat en ons consumptiegedrag. Hoe mooi is het dan als je zo aan het einde van het jaar heerlijk kunt genieten met familie en vrienden van een duurzaam en verantwoord diner? Een prachtige gedachte wat met een speciale vegetarisch kerstmenu werkelijkheid wordt. Op deze pagina verzamelen wij het volledige aanbod van 2023.

1. Vega Kerstbox van Albert Heijn

Net als vorig jaar biedt Albert Heijn ook dit jaar een vegetarische kerstbox aan. Deze box is er vermoedelijk alleen voor 2 personen en zal zo’n €50,00 kosten. Optionee kun je kiezen voor een lekkere bijpassende wijnbox. De inhoud van het vega menu van 2023 is nog niet duidelijk. Vorig jaar genoten we onder andere van Salade van choggiabieten, Geroosterde bloemkoolsoep, Rijkgevulde pompoen met paddenstoelen, groene asperges en gepofte cherrytomaatjes met geitenkaascrème en Chocolademousse met creamy kokos. Zodra de details van dit jaar bekend zijn vind je deze hier terug!

ah-kerst-vegabox

2. Kerstmenu van Ekomenu

Wil jij niet alleen een vegetarisch, maar ook een biologisch kerstdiner? Dan moet je zijn bij Ekomenu. Deze box biedt de mogelijkheid om rond de kerstdagen luxe kerstspecials te bestellen. Dit zijn extra luxe vegetarische recepten die je kunt kiezen in het Persoonlijke Menu. Je kunt ze dus gewoon kiezen in jouw reguliere abonnement. Het kan wel zijn dat hier een extra toeslag voor geldt. Ben je nog geen klant bij Ekomenu? Dan dien je dus ook een flexibel lidmaatschap te nemen. Deze kun je na de eerste kerstlevering overigens ook weer uitzetten.

ekomenu-kerstbox-vergelijken

3. Vegetarisch kerstdiner met De Krat

Ook bij De Krat bieden ze vermoedelijk weer een vega kerstdiner aan. Vorig jaar ging het om een box voor 2 (€49), 4 (€75), 6 (€110) of 8 (€140) personen met o.a. Salade van chioggia biet, Vichyssoise met dragonolie, erststoof met gemengde paddenstoelen en witte peertjes met hazelnootroom. De samenstelling van het vegetarische kerstmenu van 2023 is nog niet duidelijk. Zodra we hier meer over weten vind je hier alle details.

kerstkrat de krat maaltijdbox

Waarom kiezen voor een vega kerstmenu?

Vegatarisch eten is zeer populair. De vraag naar vleesvervangers stijgt explosief: afgelopen jaren steeds met zo’n 4% per jaar. Maar dit jaar (2023) en volgend jaar2 waarschijnlijk wel met 10%. De stijgende vraag naar vegetarische en plantaardige alternatieven komt vermoedelijk door een beter aanbod. Hippe bedrijven als Beyond Meat en de Vegetarische Slager maken vleesvervangers opeens een stuk aantrekkelijker. De toenemende vraag naar vega heeft hoogstwaarschijnlijk ook te maken met de toenemende druk op het klimaat en ons consumptiebedrag. Juist met de kerstdagen is het dan een mooi signaal om te kiezen voor een vegetarisch kerstmenu.

  • Er zijn eindeloos veel lekkere en inspirerende vegetarische kerstgerechten (voor,- tussen-, hoofd-, en nagerechten)
  • Het is een mooie gedachte om het jaar met familie en vrienden af te sluiten met een vegetarische variant
  • Het aanbod in supermarkten is ontzettend gegroeid. Er is keuze in overvloed
  • Er zijn nu dus ook praktische vega- kerstboxen die het  bereiden van een kerstmenu zonder vis en vlees nog leuker en makkelijker maken
  • Het is niet duurder en soms goedkoper dan een box met duur vis en vlees (biefstuk, zalm is niet voordelig)