Review De Krat

In september van dit jaar mochten wij De Krat uitproberen. De Krat is de eerste maaltijdbox van Nederland. Al voordat HelloFresh de Nederlandse bodem bereikt had, was De Krat dus al druk bezig met het versturen van kratten bomvol verse producten. In februari van dit jaar mochten wij Eefje Brugman, oprichtster van de Krat, al eens interviewen. Je kunt het interview met De Krat teruglezen op de site.

review de krat weekendkrat

Over De Krat
De Krat is gevestigd in Amsterdam. Het bedrijf is al sinds 2010 actief met het samenstellen en versturen van maaltijdboxen. Elke week bevat De Krat weer prachtige, eerlijke, lokale en seizoengebonden producten met mooie recepten. Alle producten komen rechtstreeks van de boer.

De Krat is eens prachtig authentiek bedrijf. Zo worden de recepten stuk voor stuk bedacht, gekookt en gefotografeerd op het kantoor in Amsterdam. Geld aan reclame en marketing wordt nauwelijks uitgegeven. Het bedrijf richt zich met name op de inhoud van de krat, en hoopt door mond-op-mond reclame verder door te groeien.

De Krat mikt eigenlijk op een heel andere doelgroep dan bijvoorbeeld HelloFresh en Marley Spoon. Waar deze aanbieders zich vooral richten op gemak en snelheid, focust De Krat zich meer op “de geïnteresseerde hobbykok”. Het kan dus rustig zo zijn dat je 50 minuten in de keuken staat voordat de maaltijd op tafel staat. Bij De Krat draait alles om duurzaamheid. Niet voor niets is het bedrijf B Corp gecertificeerd. Wat dat betreft heeft De Krat wel een aantal gelijkenissen met Beebox.

Onze ervaringen met het Weekendkrat Extra

In september van dit jaar hebben wij het Weekendkrat Extra mogen uitproberen. Het Weekendkrat Extra is net even iets anders dan het “standaard” Gemakskrat en het Gemakskrat Vega. Waar deze 2 laatste boxen producten bevatten voor 3 gespecificeerde recepten, is het Weekendkrat een wat meer “vrije” box. Het is een meer culinaire box met minimaal 2 keer vlees of vis, en 8 verschillende soorten groenten. In totaal kun je er zo’n 4 a 5 maaltijden mee bereiden. Naast producten voor het diner tref je er ook producten aan voor het ontbijt zoals een brood of een potje jam. Het maakt je weekend net even wat vrolijker!

Netjes bezorgd
Het bestellen van De Krat gaat erg eenvoudig en gebruiksvriendelijk. 2 dagen voor de bezorging krijg je een nette e-mail met daarin de inhoud van het Krat. 1 dag voor de bezorging krijg je een Track&Trace code van bezorgdienst Leen Menken. Op die manier kun je de bezorging netjes in de gaten houden. Ideaal! Leen Menken is een specialist op het gebied van gekoelde bezorging. Het geeft sowieso een prettig gevoel dat De Krat netjes in de koeling heeft gestaan. De producten voelden bij ontvangst dan ook koel en vers aan.

Uitzoekwerk
Als je het weekendkrat van De Krat ontvangt wordt je wel even overladen met producten en informatie. Wat wij gewend zijn met maaltijdboxen is dat er precies de ingrediënten in zitten voor 3 of 5 recepten. Bij het Weekendkrat ligt dat iets anders. In het boekje staan liefst 9 verschillende recepten die je kunt bereiden met de producten in De Krat. Bij elk recept is het dan zo dat er een paar producten al in De Krat zitten, en je zelf een aantal producten in huis moet hebben. Het is dus van belang dat je eerst bedenkt welke van de 9 recepten je wilt maken, en welke producten je daarom nog even in de supermarkt moet kopen. Het is dus niet zo dat je met het Weekendkrat helemaal niet meer naar de winkel hoeft.

Vervelend was dat het receptenboekje niet hardcopy werd meegeleverd. De recepten konden we wel opzoeken via de website van De Krat. Maar het is wat minder praktisch als je tijdens het koken steeds je telefoon er bij moet pakken.

Wij kozen er uiteindelijk voor om de volgende 3 recepten te bereiden:

  • Spaghettipompoen met korianderolie, pikante yoghurtsaus en tomaat
  • Varkensschnitzel met bloemkoolpuree, geroosterde bloemkoolroosjes en aardappels uit de oven
  • Gratin van patisson met een kooolrabi-appelsla

Het was jammer dat er geen recept voor de lamskoteletten werd meegeleverd. Ik heb De Krat via Facebook nog wel gevraagd of hier een geschikt recept voor was. Helaas werd op deze vraag niet gereageerd. De lamskoteletten hebben we uiteindelijk zelf met boontjes en aardappels genuttigd wat ook prima was!

#1. Spaghettipompoen met korianderolie, pikante yoghurtsaus en tomaat
Al bij het eerste recept maakten wij kennis met de creativiteit van De Krat. Spaghettipompen was iets waar wij nog nooit van gehoord hadden. Een heerlijke en originele maaltijd. De yoghurtsaus maakt het geheel lekker pittig. De bereidingstijd van 55 minuten was wel even wennen. Dat zijn we bij eerdere maaltijdboxen niet tegengekomen. Deze lange bereidingstijd had uiteindelijk vooral te maken met het feit dat het vrij lang (45 minuten) in de oven moest.

#2. Varkensschnitzel met bloemkoolpuree, geroosterde bloemkoolroosjes en aardappels uit de oven
Ook het tweede gerecht had de nodige bereidingstijd nodig (50 minuten). Maar de inspanningen werden dubbel en dwars beloond. Vooral de bloemkoolpuree met geroosterde roosjes en aardappels is bijzonder goed bevallen. De combinatie met gedroogde tijm en oregano is goed bedacht.

#3. Gratin van patisson met een kooolrabi-appelsla
Het derde gerecht was een verrassend lekker vegetarisch gerecht. De patisson is een pompoen-achtige vrucht. Leuk om hier eens mee te koken. En het leverde in dit geval een verrassend smaakvolle gratin op! De koolrabi-appelsla maakt het gerecht compleet.

Lekker op de zondagmorgen: camagnebol met eigen gemaakte bramenjam
Het leuke aan dit Weekendkrat van De Krat is dat er ook producten inzitten waar je heerlijk mee kunt ontbijten. In ons krat zat een campagnebol. 15 minuten in de oven en smullen maar. Het feest is compleet met de eigengemaakte bramenjam.

Mijn review van het Weekendkrat Extra

Het Weekendkrat Extra van De Krat is ons uiteindelijk goed bevallen. Het is denk ik niet een maaltijdbox die bij elk gezin past. Daarom hieronder de voor- en nadelen kort samengevat.

Wanneer je niet voor het Weekendkrat Extra moet kiezen
Als je een maaltijdbox zoekt met recepten die je vooral snel en eenvoudig op tafel zet is het Weekendkrat geen box die bij jou past. De bereidingstijd is gewoon net wat langer dan bij bijvoorbeeld HelloFresh of de Allerhande Box. Daarnaast wordt alles nog niet voor jou ingevuld. Je moet zelf kiezen welke recepten je gaat bereiden met de bezorgde ingrediënten. Het is dus zeker even puzzelen en uitzoeken welke gerechten je kiest. Verder is het zo dat je best veel producten zelf in huis moet hebben. Aan een bezoekje aan de supermarkt ontkom je zeker niet.

Wanneer je wél voor het Weekendkrat extra moet kiezen
Ben jij gek op koken? Vind je het niet erg om 50 minuten in de keuken te staan? Vind je het leuk om met nieuwe producten te koken, en nieuwe recepten te ontdekken? Oftewel, ben jij een “Hobbykok”? Dan is het Weekendkrat zeker een maaltijdbox die bij jou past! Elke week biedt De Krat weer inspirerende en vernieuwende recepten die passen bij het seizoen.

Vind je het daarnaast belangrijk dat de producten op een duurzame manier tot stand zijn gekomen? En vindt je het leuk dat de producten van échte Nederlandse boeren afkomstig zijn? Ook dan is het Weekendkrat van De Krat zeker een aanrader. Achterin het receptenboekje kun je precies zien waar het vlees en de groenten vandaan komen. Dit biedt een extra beleving aan de maaltijden waar boxen als die van HelloFresh en Mathijs Maaltijdbox wat mij betreft niet aan kunnen tippen.

Afsluitend is het leuk aan het Weekendkrat dat er ook lekkere delicatessen in zitten. Bijvoorbeeld voor het ontbijt op zondagochtend.