Dieet maaltijdbox

Wil jij de energiewaarde van een maaltijd verlagen? Of wil je specifieke voedingsmiddelen zoals lactose, gluten of koolhydraten minderen of vermijden? In dat geval kan een dieet maaltijdbox uitkomst bieden. Zo’n abonnement stuurt jou wekelijks een box met daarin alle ingrediënten voor 3 – 5 gerechten, inclusief de recepten. Er zijn verschillende boxen die rekening houden met jouw individuele voedingswensen en diëten. Op deze pagina kijken we naar de meest populaire diëten, en kijken we welke maaltijdboxen daar het beste bij passen. Op die manier kun je nog makkelijker een keuze maken.

Het is overigens goed om te weten dat vrijwel elke foodbox in de basis al hartstikke gezond is. De recepten worden vaak samengesteld op basis van de Schijf van Vijf, bevatten meestel veel groenten en zijn ontzettend gevarieerd. Bovendien kook je vrijwel alleen met verse producten, en geen pakjes en zakjes.

 • Bij een dieet hebben we het meestal over een methode om af te vallen
 • Andere diëten zijn er juist vanwege medische of ideologische redenen: denk aan een glutenvrij, lactosevrij of vegan leefstijl
 • Bekende programma’s zijn het detox-, hormoonbalans-, koolhydraatarm-, paleo-, of het voedselzandloper dieet
 • Rondom diëten bestaan ontzettend veel mythes en aannames. Wij adviseren altijd om samen met een diëtist een voedingsplan op maat op te stellen

dieet-maaltijdboxen

Afvallen met een maaltijdbox

De meest voorkomende reden waarom mensen beginnen met een dieet is simpelweg om af te vallen. Door minder te eten, of anders te eten kun je gewicht verliezen. Voor wie (snel) wat kilo’s kwijt wil raken zijn er ontzettend veel verschillende diëten om uit te kiezen. Paleo, Weight Watchers, Keto, 7X7 Afslank, South Beach: er zijn zo ontzettend veel mogelijkheden tegenwoordig.

Werkt een dieet?
Op het moment dat je gaat beginnen met een van deze programma’s, bedenk dan voor jezelf goed wat jouw doel is. Bij veel mensen heeft het namelijk maar een heel kort effect, en komen ze al gauw weer op het oude gewicht. De meeste diëtisten zullen je adviseren om geleidelijk aan gezonder te gaan eten, en meer te bewegen. Niet in 4 weken 10 kilogram eraf, maar in kleine stapjes vooruit. Op die manier kun je op een duurzame manier jouw streefgewicht behalen.

Welke maaltijdboxen kunnen je hierbij helpen?
Er zijn diverse maalijdboxen met speciale recepten gericht op gewicht verliezen. Denk aan afvallen-, koolhydraatarme-, keto-, balans-, of calorie-focus recepten. Hieronder bespreken we 3 boxen die hier uitstekend op inspelen.

Afvallen met Ekomenu

Ekomenu is dé maaltijdbox die past bij jouw persoonlijke leefstijl. Op die moment kun je kiezen uit liefst 13 leefstijlen zoals variatie, keto, eiwitrijk, en glutenvrij. Wekelijks zijn er 21 verschillende recepten waar je uit kunt kiezen. Afvallen is voor iedereen natuurlijk weer anders. Voor mensen die gewicht willen verliezen is er de leefstijl “afvallen’, “ketogeen” en “koolhydraatarm”. Maar ook “variatie” is in de basis een uitstekend menu met 3 zeer gevarieerde en gezonde recepten.

afvallen-met-ekomenu-recepten
Bij Ekomenu heb je de meeste keuze uit gezonde recepten die aansluiten op jouw leefstijl

Calorie-focus bij HelloFresh

HelloFresh heeft geen specifieke box gericht op afvallen. Wekelijks kun je kiezen uit 18 gevarieerde en – over het algemeen – gezonde recepten. Afvallen komt er in veel gevallen op neer dat je minder calorieën binnen moet krijgen, en er meer moet verbranden. Bij het eerste – minder calorieën binnenkrijgen – kan HelloFresh je uitstekend helpen. Wekelijks kan je kiezen voor “balans” recepten met minder dan 600 calorieën. En ook vind je in het overzicht regelmatig gerechten met het label “calorie-focus”. Je kunt natuurlijk ook zelf de recepten eruit zoeken met wat minder calorieën.

balans-recepten-bij-hellofresh-met-weinig-calorieen
Bij HelloFresh vind je wekelijks speciale balans-gerechten met weinig calorieën

Koolhydraatarme maaltijdboxen

Volg jij een dieet dat erop gericht is om minder koolhydraten binnen te krijgen? Met deze leefstijl eet je  weinig rijst, pasta en aardappelen, bieten, pastinaak, etc. In plaats daarvan eet je veel groenten, peulvruchten, vlees(vervangers) en vis. In de praktijk kan het lastig zijn om dit vol te houden. Mensen vinden het vooral lastig om elke week weer te bedenken wat ze gaan koken. Welk recept, welke boodschappen, bevat dit toch niet te veel koolhydraten? Een koolhydraatarme maaltijdbox neemt alle stress uit handen: elke week een box met daarin alles wat je nodig hebt. Er zijn verschillende opties:

 • Koolhydraatbewust menu van Ekomenu (vanaf €36,00 per week)
 • Albert Heijn heeft wekelijks 2 koolhydraatbewuste recepten (vanaf €12,95 per gerecht voor 2 personen)
 • In het menu van Marley Spoon vind je wekelijks 1 of 2 koolhydraatarme gerechten

Glutenvrije box

Gluten vind je van nature terug in een specifieke granen. We hebben het dan o.a. over granen die je terugvindt in brood, crackers of pasta. Maar ook verschillende soorten soepen, sauzen en vlees bevatten gluten. Mensen met coeliakie of een glutensensitiviteit willen deze gluten zoveel mogelijk vermijden. Gelukkig bestaan er tegenwoordig steeds meer glutenvrije varianten van veel voorkomende voedingsmiddelen. Daarnaast zijn er diverse maaltijdboxen die het volgen van een glutenvrij dieet een stuk gemakkelijker maken.

 • Ekomenu biedt een speciaal glutenvrij menu. Elke week 8-9 gerechten zonder gluten
 • Marley Spoon heeft elke week 5 – 7 glutenarme recepten
 • HelloFresh is gestopt met de 100% glutenvrije recepten

Lactosevrije box

Niet iedereen kan lactose volledig verteren. Op het moment dat je – bij normale inname van melkproducten – klachten krijgt spreken we van een lactose-intolerantie. Vaak wordt in samenspraak met een arts of diëtist een voedingsplan opgezet. Op die manier zorg je dat je gedurende de dag niet teveel lactose binnenkrijgt, maar dat je wel voldoende vervangende voedingsstoffen neemt. Juist het avondeten kan soms lastig zijn voor mensen met een lactose-intolerantie. Ontzettend veel producten in de supermarkt bevatten namelijk lactose.

 • Als je echt 100% lactosevrij wilt eten dan raden wij Ekomenu aan
 • Dit menu is er vanaf €36,00 per week (1-persoon, 3 maaltijden) en is volledig biologisch
 • Wekelijks kun je kiezen uit 10 – 15 recepten zonder lactose.

Ketogeen

Een dieet dat de laatste jaren ontzettend populair is geworden is het ketogeen dieet. In vrijwel elke magazine die je openslaat of f gezondheidswebsite die je bezoekt gaat het erover.  Het heeft veel raakvlakken met het eerder genoemde koolhydraatarme dieet. Maar toch zijn er wel wat verschillen. Het uitgangspunt van het keto dieet is dat je veel vet, een beetje eiwitten en nauwelijks koolhydraten eet. Doordat je een stuk minder koolhydraten binnen krijgt gaat je lichaam over tot vet als primaire voeding. Op die manier kun je bijvoorbeeld snel veel gewicht verliezen. Deskundigen waarschuwen wel enorm bij deze aanpak: het is lastig vol te houden en je hebt kans dat je lichaam ondervoed raakt. Ga hier dus alleen mee aan de slag in samenwerking met een expert!

 • Ekomenu is de enige maaltijdbox met een keto-box
 • Elke week kun je kiezen uit 3-4 recepten die aansluiten op deze leefstijl
 • Het is beschikbaar vanaf €36,00 per week (1 persoon, 3 maaltijden)