Is HelloFresh biologisch?

Biologisch eten is sterk in opkomst. Er zijn in Nederland dan ook een aantal speciale biologische boxen. Maar hoe zit het eigenlijk met de meest populaire aanbieder van Nederland? Oftwel, is de HelloFresh box ook biologisch? Het antwoord is kort: Nee, HelloFresh is niet biologisch. Maar wat wil dat zeggen, is dat erg? Op deze pagina geven we zo transparant mogelijk informatie over de herkomst van de producten en vertellen we meer over de zin en onzin van een keurmerk.

 • De vraag naar biologische voeding is sterk toegenomen in de afgelopen jaren
 • De biologische landbouw (3%) en biologische veestapel (10%) zijn in 2018 fors gegroeid (Bron: biojournaal)
 • Het aanbod van supermarkten past zich hier in rap tempo op aan
 • Ook de maaltijdbox-markt reageert: Ekomenu en Willem&Drees zijn 2 belangrijke biologische maaltijdboxen
 • Niet alle producten in de HelloFresh box hebben het biologische keurmerk, het is dus op papier geen biologische box
 • HelloFresh hecht meer waarde aan transparantie over waar producten vandaan komen en op welke manier het geproduceerd wordt
 • De Krat staat er ook op die manier in: Biologisch is geen heilig keurmerk. Zijn biologische producten uit een ver land duurzamer dan lokale en eerlijke producten zonder keurmerk?

is-hellofresh-biologisch-en-duurzaam

In hoeverre zijn de producten in de HelloFresh box duurzaam?

Wie zijn maaltijdbox met recht “biologisch” wil noemen moet voldoen aan belangrijke regelgeving. Zo moeten alle producten het keurmerk Eko hebben. In de praktijk kan het best complex zijn om dit op een betaalbare manier te realiseren. En bovendien kun je je afvragen hoeveel een keurmerk precies zegt. De Krat is bijvoorbeeld een van de meest duurzame aanbieders en werkt voornamelijk samen met lokale boeren en telers. Toch is deze box niet biologisch. De Krat ziet het Eko-keurmerk niet als doel, want zijn biologische producten uit het verre buitenland duurzamer dan lokale, eerlijke producten? Op die manier staat HelloFresh er min of meer ook in. HelloFresh focust vooral op transparantie: waar komen de producten vandaan en hoe zijn deze tot stand gekomen?

Hoe kiest HelloFresh haar leveranciers en producten?

HelloFresh kiest haar producten op basis van kwaliteit. Alleen ingrediënten van de beste kwaliteit komen in jouw box terecht. Kwaliteit betekent niet alleen lekker en vers, het betekent ook dat het op een duurzame manier geproduceerd wordt. Hieronder vind je in het kort meer informatie over het selectieproces ten aanzien van een aantal verschillende producten.

 1. Groenten
  De groenten in jouw box komen vrijwel allemaal rechtstreeks van het land, bij voorkeur van Hollandse boeren.Daarbij volgt HelloFresh zoveel mogelijk het seizoen. Soms vind je ook groenten van buitenlandse producten en telers.
 2. Vlees
  In de box vind je veelal vlees van dieren die goede leefomstandigheden gehad hebben. Bekende leveranciers zijn onder andere Driessen en de bekende Amsterdamse worstmakers Brandt & Levie die alleen werken met goed gehouden varkens.
 3. Vis
  De vis in de box komt uit zogenaamde gezonde visbestanden uit vooral Europese wateren. Soms vindt je ook vis die op een duurzame maneir gekweekt is. De meeste vis komt van de bekende vishandel Van Meines. Alle vis heeft het Naturland-, ASC- of MSC-keurmerk.
 4. Pasta
  De meeste pasta in de box wordt gemaakt door echte pastamakers uit Italië. In de praktijk betekent dit handgemaakte pasta’s, volgens de oude technieken. Speciaal voor HelloFresh wordt de pasta geportioneerd. Zo ontvang jij precies de juiste hoeveelheid en hoef je vrijwel niets weg te gooien.

Wat doet HelloFresh nog meer op het gebied van duurzaamheid?

Hoewel de box van HelloFresh niet 100% biologisch is, speelt duurzaamheid wel een enorm belangrijke rol. We zien dit terug op allerlei fronten. Hieronder sommen we de belangrijkste voorbeelden voor jou op:

 • HelloFresh kan heel precies inkopen op basis van het aantal bestellingen. Bovendien worden bijna alle ingrediënten in precies de juiste benodigde hoeveelheid geleverd. Dit betekent dat er nauwelijks tot geen voedselverspilling is. Producten die toch overblijven gaan naar de voedselbank.
 • HelloFresh denkt heel goed na over duurzame verpakkingen. In de box vindt je daarom veel kraftpapier (dit is het buruine papier dat bij het oude papier mag. Soms wordt er wel gekozen voor plastic zodat producten langer houdbaar blijven en er weer minder voedselverspilling is. De grote kartonnen doos kan je overigens weer meegeven aan de bezorger waarna dit netjes gerecycled wordt.
 • Elke week kun je kiezen uit lekkere en inspirerende vegetarische recepten. Dit betekent minder vlees en dus minder CO-2 uitstoot.