Review Kook jij of ik

Een nieuwe maand, dus weer tijd voor een nieuwe review! In december mochten wij het unieke concept van “Kook jij of ik” proberen. Kookjijofik is een concept dat het net iets anders doet dan maaltijdboxen als HelloFresh of Marley Spoon. Bij deze aanbieder heb je namelijk de keuze: zelf koken of laten koken. Elke week heb je de keuze uit minimaal 6 verschillende gerechten. Dit zijn zeer uiteenlopende gerechten. Zo heb je maaltijden met vlees, vis en ook vegetarische maaltijden. De gerechten zijn niet gebonden aan een maximaal aantal personen. Als jij met 2 personen de gevulde portobelle wilt eten, dan selecteer je dit menu gewoon 2 keer! Ook ideaal als je alleen woont dus! Lees snel verder voor de volledige Review van Kook jij of ik!

review kook jij of ik 4 sterren

Kook je zelf, of laat je het koken?
Bij elk gerecht wordt aangegeven of het “bereid” is, of dat je het zelf moet koken. Het voordeel van de bereide maaltijden is natuurlijk dat je er nauwelijks werk mee hebt. Vaak gaan deze gerechten 10 minuutjes in de magnetron of 25 minuten in de oven. Zo houd jij weer tijd over voor andere belangrijke dingen.

Prima bezorging door PostNL
Nadat ik de gerechten in mijn “winkelwagen” gelegd heb, is het tijd om af te rekenen. Dit gaat gewoon snel en eenvoudig via iDeal. Je kiest zelf de bezorgdag. Kookjijofik komt dan tussen 17:00 en 22:00 langs. Dat is nog wel een vrij lange periode dat je thuis moet blijven om het pakketje te ontvangen. Gelukkig kreeg ik rond 18:00 ‘s avonds een email met een barcode waarmee ik de zending kon volgen. De tas met de gerechten wordt bezorgd door PostNl. De streektas zit in een koelbox van de bezorger. Alles komt dus netjes vers en gekoeld binnen, dat geeft een prettig gevoel. Lees verder in deze Kook jij of ik review voor onze ervaringen met de inhoud van de box!

Alles is super duidelijk
Alle gerechten zitten in een stevige kartonnen zak. Bijpassende sauzen en salades worden apart verpakt. Ook worden de bereidingsinstructies netjes meegeleverd. Als klap op de vuurpijl ontving ik een aantal kortingsbonnen die ik aan vrienden of familie weg kan geven. Een groot pluspunt van Kook jij of ik, is dat het direct allemaal overzichtelijk en duidelijk is. In de streektas zitten de gerechten netjes en stevig verpakt. Bij maaltijdboxen als de Allerhande Box wordt je soms overrompeld door het aantal producten wat er in de box zit, waardoor je veel tijd kwijt bent met het opbergen. Eigenlijk had ik er geen omkijken meer naar. Het kon in een streep de koelkast in.

De kwaliteit van de maaltijden
In mijn Kook jij of ik maaltijdbox zaten in totaal 3 bereide gerechten, en 1 gerecht dat ik zelf moest koken (voor 2 personen). Met name bij de kant-en-klaar maaltijden heb je al snel het vooroordeel dat het ongezond is en smakeloos is. Bij Kook jij of ik is dat gelukkig niet aan de orde. Zoals je ook op de verpakkingen van de gerechten kon zien, is alles vers bereid. De maaltijden zijn bereid op 5 december, en werden 1 dag later bezorgd op 6 december. Super vers dus! Een ander pluspunt is dat je zelf eigenlijk niets in huis moet hebben. Waar je bij andere maaltijdboxen nog wel eens zelf langs de supermarkt moet voor bepaalde ingrediënten, is dat bij Kookjijofik niet nodig.

Zelf bereiden:
Wij begonnen met de Rundergoulash met basmati rijst en frisse komkommersalade. Dit was een gerecht dat ik nog zelf moest “koken”. Dit zelf koken stelde eigenlijk niets voor. Rijst koken, rundergoulash in de pak en smullen maar! Super lekker.

De bereide gerechten
Het grote voordeel van de bereide gerechten is natuurlijk dat je er nauwelijks werk mee hebt. We zijn al druk genoeg, en dan is het ideaal als je niet 30 minuten in de keuken hoeft te staan. Wij eten doorgaans met z’n tweeën. Het is dan soms wat minder ideaal als je 2 verschillende dingen eet. De oven en magnetron kun je bijvoorbeeld niet tegelijkertijd gebruiken. Het is dus even wel even plannen wie/wat/wanneer eet. Daarom raad ik ook aan om, als je met z’n tweeën bent, elk gerecht steeds twee keer te kiezen.

Aan de andere kant, een voordeel van de losse gerechten is dat jij zelf kunt bepalen wat je lekker vindt. Ben jij bijvoorbeeld gek van vis, maar je partner helemaal niet? Dan kan jij nu toch genieten van een gerecht met vis, zonder dat je partner daar mee opgezadeld wordt.

De kwaliteit van de gerechten
Zelf vond ik kwaliteit van de bereide gerechten prima. Ik haal ook wel eens een kant-en-klaar gerecht uit de supermarkt, en dat is gewoon veel minder lekker dan de maaltijden van Kookjijofik. Tegelijkertijd moet je ook niet verwachten dat de klant-en-klaar maaltijden op kunnen boxen tegen een gerecht dat je wel helemaal zelf kookt. Het blijft soms een beetje “nep” smaken. Zelf was ik bijvoorbeeld niet echt weg van de gemarineerde drumsticks of de aardappelpuree. Aan de andere kant vond ik de gebakken heilbotfilet en de bulgur wel erg lekker. Hieronder een aantal foto’s van de verschillende gerechten die wij met Kookjijofik gegeten hebben.

Mijn review van de Kook jij of ik maaltijdbox

Kook jij of ik is duidelijk een aanwinst voor de Nederlandse foodbox-markt. Het concept onderscheidt zich overduidelijk van de gevestigde orde (HelloFresh, Allerhande Box, Mathijs Maaltijdbox, Marley Spoon). Je hebt ruime keuze uit gevarieerde gerechten. Bovendien heb je zelfs de keuze tussen bereide gerechten, en maaltijden die je zelf moet koken. Deze flexibiliteit vind ik een groot pluspunt. Dit maakt het mogelijk om als stel zelfs twee verschillende maaltijden te nuttigen, zonder dat het veel tijd kost.

Qua smaak kunnen de bereide gerechten natuurlijk niet op tegen een maaltijd die je wel helemaal zelf kookt. Het is dus met name een afweging voor jezelf: hoe belangrijk is tijd en gemak, en hoe belangrijk vind ik smaak? Als je met name veel waarde hecht aan tijd en gemak, en toch gezond en gevarieerd wil eten, dan is Kookjijof ik zeker een concept dat je moet proberen! Qua prijs: de gerechten van Kook jij of ik kosten tussen €5.95 en €7.95. Wanneer je uit gaat van 2 personen en 3 gerechten, kom je op een gemiddelde boxprijs van €41,70. Dit is een tikkeltje duurder dan bijvoorbeeld de Allerhande Box (€37,50).

Ik zou Kook jij of ik dus iedereen aanraden die houdt van flexibiliteit, snelheid en gemak, en waar smaak pas op plaats 2 komt te staan.