Welke Maaltijdbox is het beste?

Welke maaltijdbox is het beste? “Er zijn zo ontzettend veel aanbieders, welke maaltijdbox past nou bij mij” is een veelgehoorde opmerking. En daar is geen woord aan gelogen. Na de opkomst van Hello Fresh in Nederland volgden in ramp tempo andere aanbieders zoals Marley Spoon, De Familiebox, Green Chef en meer specifieke boxen als Ekomenu en Dinnerly. Met behulp van onze complete gratis keuzegids kan jij eenvoudig een keuze maken.

beste-maaltijdboxen-nederland-keuzegids

Inmiddels is de markt een stuk volwassener geworden.We kunnen inmiddels wel stellen dat elke maaltijdbox in de basis goed is. Alle grote aanbieders in bieden een professionele box met daarin producten van goede tot uitstekende kwaliteit, en duidelijke en gemakkelijke recepten. Maar er zijn natuurlijk wel belangrijke verschillen te noemen. Zo scoort de ene box beter op versheid en de andere weer beter op keuze in recepten. In deze complete keuzegids vind jij de beste maaltijdbox van juni 2024 die aansluit bij jouw individuele wensen.

 • In Nederland zijn er nu zo’n 10 landelijke maaltijdboxen actief
 • Elke box heeft weer een andere focus en expertise
 • Wat voor jou de beste maaltijdbox van Nederland is, hangt sterk af van jouw eisen
 • Met behulp van onze keuzegids vind jij snel & eenvoudig de best beoordeelde box die aansluit op jouw wensen

De beste beoordeelde foodboxen van juni 2024

Het team van Maaltijdbox.org test voortdurend alle maaltijdboxen in Nederland uit. Op basis van onze expertise hebben wij een top-5 opgesteld. Daarbij kijken we in het bijzonder naar een aantal belangrijke criteria: kwaliteit ingrediënten, gebruikersgemak en persoonlijkheid. Hieronder leggen we in het kort uit wat we met deze criteria bedoelen:

 • Kwaliteit ingrediënten: hoe vers en goed zijn de producten die in de box worden geleverd?
 • Gebruikersgemak: hoe makkelijk kan ik een box bestellen, mijn abonnement beheren, en hoe zit het met de bezorging?
 • Persoonlijkheid: in hoeverre kan ik recepten kiezen die aansluiten bij mijn wensen en leefstijl?

Door kritisch naar deze 3 criteria te kijken hebben wij uiteindelijk de top-5 maaltijdboxen van juni 2024 samengesteld. Hieronder vind je het volledige overzicht. Of klik op een van de onderstaande linkjes om direct meer te lezen over een aanbieder uit onze top-5. Zie ook onze keuzegids voor de meeset gezonde maaltijdboxUpdate juni 2024: Hans heeft deze lijst met de beste boxen weer bijgewerkt. Een aantal niet-actieve boxen zijn verwijderd en o.a. Green Chef en Familiebox zijn nu toegevoegd aan de top-5!

 1. HelloFresh
 2. Ekomenu
 3. Marley Spoon
 4. Green Chef
 5. Familiebox

1. HelloFresh biedt het optimale gebruikersgemak

Prijs 3 maaltijden voor 2 personen: €45,99
Aantel recepten: 
30+ per week
Aantal personen: 1 t/m 6

HelloFresh is de meest bekende en meest populaire maaltijdbox van Nederland. Natuurlijk heeft deze aanbieder het in de beginjaren lastig gehad. Maar inmiddels kunnen we wel stellen dat HelloFresh is uitgegroeid tot een zeer stabiele, betrouwbare en professionele organisatie.

update-review-hellofresh

Kwaliteit ingrediënten (4/5)
De kwaliteit van de producten is goed. De box van HelloFresh is uitvoerig getest en we hebben de box amper kunnen betrappen op ingrediënten die niet vers zijn. Alles wordt netjes & zonder problemen koel geleverd door de eigen bezorgdienst.

Gebruikersgemak (5/5)
Hetgeen waar HelloFresh het beste op scoort is het gebruikersgemak: het bestellen van een box, het beheren van je abonnement met de App, de keuze in bezorgmomenten, het live-volgen van de bezorger: het zorgt bij elkaar voor een fantastische gebruikerservaring waar geen enkele andere box aan kan tippen.

Persoonlijkheid (4/5)
Deze box sluit goed aan bij individuele wensen. Wekelijks kun je kiezen uit 14 verschillende recepten. daarbij zijn er handige labels als “Quick & Easy”, “Glutenvrij” of “Veggie” om snel een keuze te maken. Je kunt ook kiezen voor culinaire voorkeuren als Veggie, calorie-focus of family waarna HelloFresh de juiste gerechten wekelijks voor jou klaarzet. Enig nadeel: voor wie een specifiek gluten- of lactosevrij dieet heeft zijn er niet altijd voldoende gerechten te kiezen.

2. Ekomenu: de persoonlijke biologische box

Prijs 3 maaltijden voor 2 personen: €45,95
Aantel recepten: 30+ per week
Aantal personen: 1 t/m 4

Ekomenu kennen we als de persoonlijke, 100% biologische maaltijdbox. Onlangs werd het Mijn Persoonlijke Menu en de spiksplinternieuwe website gelanceerd. Met liefst 13 leefstijlen en wekelijks meer dan 30 recepten is Ekomenu een maaltijdbox waar we beslist rekening mee moeten houden.

het gezonde persoonlijke menu van ekomenu

Kwaliteit ingrediënten (5/5)
Bij Ekomenu ontvang je wekelijks gezonde menu’s met 100% biologische ingrediënten. Deze zijn grotendeels direct afkomstig van de boer. Het voordeel? Geen kunstmatige toevoegingen, E-nummers of andere bestrijdingsmiddelen. Je kookt dus met ontzettend pure, eerlijke en gezonde producten.

Gebruikersgemak (3/5)
Onlangs werd de nieuwe website gelanceerd. Alles draait nu om het Persoonlijke Menu. Dit maakt het kiezen van recepten die passen bij jouw leefstijl een stuk eenvoudiger. Het beheren van je abonnement werkt OK via Mijn Ekomenu, maar het is niet enorm gebruiksvriendelijk. Ook is er geen App. De keuze in bezorgmomenten is beperkt.

Persoonlijkheid (5/5)
Op het gebied van persoonlijkheid scoort Ekomenu de maximale score. En dat is niet vreemd: je kunt kiezen uit liefst 13 verschillende leefstijlen. Van variatie tot vegan en van lactosevrij tot aan diabetes. Vrijwel iedereen kan hier met zijn/haar individuele wensen terecht. Inmiddels kan je kiezen uit wel ruim 20 recepten, daarmee is Ekomenu samen met Marley Spoon koploper. Naast de menu’s zijn er ook groente-, fruit- en en soeppakketten. Prettig is ook dat je per gerecht het aantal personen kunt wijzigen.

3. Marley Spoon: de creatieve maaltijdbox

Prijs 3 maaltijden voor 2 personen: €45,85
Aantel recepten: 30+ per week
Aantal personen: 2 t/m 4

Marley Spoon positioneert zichzelf als de creatieve maaltijdbox. Dat zien we terug in de variatie in ingrediënten en recepten. Elke week kan je kiezen uit meer dan 30 bijzondere en creatieve recepten die je zelf waarschijnlijk nog noot gekookt hebt. Veel gerechten staan binnen 30 minuten op tafel.

marley spoon beste box

Kwaliteit ingrediënten (3/5)
De ingrediënten en recepten zijn bijzonder en over het algemeen van goede kwaliteit. Wat we de laatste maanden terugkrijgen van gebruikers is dat er soms producten missen in de box wat natuurlijk erg vervelend is. Wat wij begrijpen is dat dit op dit moment de hoogste prioriteit heeft binnen de organisatie. Wij verwachten dat dit dan ook snel beter wordt.

Gebruikersgemak (4/5)
Marley Spoon biedt een eenvoudige en minimalistische website. Ook is er een handige App waarmee je gemakkelijk jouw flexibele lidmaatschap kunt beheren. Qua bezorging zijn er voldoende opties. Helaas horen we van gebruikers terug dat de bezorging door PostNl niet altijd helemaal op rolletjes loopt. Ook hier liggen dus nog de nodige verbeterpunten.

Persoonlijkheid (4/5)
Marley Spoon biedt samen met Ekomenu de meeste keuze in recepten (20 per week). Eigenlijk is er voor iedereen wat wils, maar zonder dat het saai wordt. Met labels als “kindvriendelijk”, “binnen 30 min.”, “glutenarm” en “zuivelarm” vind je gemakkelijk recepten die passen bij jouw wensen.

4. Green Chef: gezond eten op jouw manier

Prijs 3 maaltijden voor 2 personen: €52,99
Aantel recepten: 20+ per week
Aantal personen: 2 of 4

Green Chef is een relatief nieuwe maaltijdbox. De box biedt in de basis 6 heel populaire leefstijlen: vegan, vegetarisch, keto, koolhydraatarm, <550 kcal en eiwitrijk. Zo kies je in een handomdraai de gerechten die passen bij jouw smaak en lefstijl. De recepten zijn eenvoudig, gezond, gevarieerd, lekker en staan altijd binnen een half uur op tafel. Zo wordt gezond eten wel heel gemakkelijk!

green-chef-vegetarische-box

Kwaliteit ingrediënten (4/5)
Green Chef werkt met hoogwaardige producenten, boeren en leveranciers. De box is niet biologisch maar bevat wel veel producten die met veel liefde en aandacht zijn bereid. Veel ingrediënten zul je overigens herkennen uit jouw HelloFresh box

Gebruikersgemak (4/5)
Green Chef is eenvoudig in gebruik. Je kunt super gemakkelijk een box samenstellen en een eerste bestelling doen. Daarna kan je wekelijks heel simpel recepten kiezen. Er is ook een handige App voor Android en iOS zodat je altijd jouw maaltijdbox in je broekzak hebt. De recepten zijn ontzettend eenvoudig en staan vrijwel altijd binnen 30 minuten op tafel.

Persoonlijkheid (4/5)
Green Chef biedt 6 heel herkenbare en populaire leefstijlen: vegan, vega, keto, koolhydraatarm, <550 kcal en eiwitrijk. Dit zijn op dit moment de meest populaire leefstijlen waardoor deze box aansluit op bijna ieders persoonlijke wensen. Helaas zijn er nog geen menu’s die rekening houden met individuele allergieën.

5. Familiebox: de box voor gezinnen met jonge kids

Prijs 3 maaltijden voor 2 personen: €43,00
Aantel recepten:
12 recepten p/week
Aantal personen: 1 t/m 4

De Familiebox is dé maaltijdbox voor jonge gezinnen. Je hebt hier wekelijks de keuze uit 12 gevarieerde en gezonde gerechten met lekker veel groenten. De recepten zijn toegankelijk waardoor ook de jongste kinderen al snel met veel plezier mee eten. Bij veel recepten kunnen kinderen ook op een leuke manier meedoen met de bereiding!

de-familiebox-vergelijken-en-bestellen-met-korting

Kwaliteit ingrediënten (4/5)
De Familiebox werkt samen met een aantal hoogwaardige leveranciers en producenten. Een deel van de producten in jouw box is zelfs biologisch. De meeste ingrediënten zijn afkomstig uit Nederland.

Gebruikersgemak (3/5)
De Familiebox werkt vrij eenvoudig en houdt het lekker simpel. Je kiest simpelweg de gewenste box en recepten, een bezorgdag en je kunt direct online betalen. Er is ook een prima App waarmee je jouw box tussendoor kunt wijzigen. Deze App werkt nog wel wat summier en heeft niet veel extra opties ten opzichte van de website.

Persoonlijkheid (3/5)
De keuze in recepten (12 per week) blijft iets achter bij de andere boxen. Daarnaast houdt de box ook nog geen rekening met specifieke dieetwensen zoals glutenvrij of lactosevrij. Het is daarentegen wel weer erg leuk hoe de box aansluiting vindt bij de doelgroep jonge ouders met kinderen.