Welke Maaltijdbox is het beste?

Welke maaltijdbox is het beste? “Er zijn zo ontzettend veel aanbieders, welke maaltijdbox past nou bij mij” is een veelgehoorde opmerking. En daar is geen woord aan gelogen. Na de opkomst van Hello Fresh in Nederland volgden in ramp tempo andere aanbieders zoals Marley Spoon, De Familiebox, de Allerhande Box van de Albert Heijn en meer specifieke boxen als Ekomenu en Willem&Drees. Met behulp van onze complete gratis keuzegids kan jij eenvoudig een keuze maken.

beste-maaltijdboxen-nederland-keuzegids

Inmiddels is de markt een stuk volwassener geworden.We kunnen inmiddels wel stellen dat elke maaltijdbox in de basis goed is. Alle grote aanbieders in bieden een professionele box met daarin producten van goede tot uitstekende kwaliteit, en duidelijke en gemakkelijke recepten. Maar er zijn natuurlijk wel belangrijke verschillen te noemen. Zo scoort de ene box beter op versheid en de andere weer beter op keuze in recepten. In deze complete keuzegids vind jij de beste maaltijdbox van maart 2023 die aansluit bij jouw individuele wensen.

 • In Nederland zijn er nu zo’n 10 landelijke maaltijdboxen actief
 • Elke box heeft weer een andere focus en expertise
 • Wat voor jou de beste maaltijdbox van Nederland is, hangt sterk af van jouw eisen
 • Met behulp van onze keuzegids vind jij snel & eenvoudig de best beoordeelde box die aansluit op jouw wensen

De beste beoordeelde foodboxen van maart 2023

Het team van Maaltijdbox.org test voortdurend alle maaltijdboxen in Nederland uit. Op basis van onze expertise hebben wij een top-5 opgesteld. Daarbij kijken we in het bijzonder naar een aantal belangrijke criteria: kwaliteit ingrediënten, gebruikersgemak en persoonlijkheid. Hieronder leggen we in het kort uit wat we met deze criteria bedoelen:

 • Kwaliteit ingrediënten: hoe vers en goed zijn de producten die in de box worden geleverd?
 • Gebruikersgemak: hoe makkelijk kan ik een box bestellen, mijn abonnement beheren, en hoe zit het met de bezorging?
 • Persoonlijkheid: in hoeverre kan ik recepten kiezen die aansluiten bij mijn wensen en leefstijl?

Door kritisch naar deze 3 criteria te kijken hebben wij uiteindelijk de top-5 maaltijdboxen van maart 2023 samengesteld. Hieronder vind je het volledige overzicht. Of klik op een van de onderstaande linkjes om direct meer te lezen over een aanbieder uit onze top-5. Zie ook onze keuzegids voor de meeset gezonde maaltijdbox.

 1. HelloFresh
 2. Ekomenu
 3. Marley Spoon
 4. Allerhande Box
 5. Willem&Drees

1. HelloFresh biedt het optimale gebruikersgemak

Prijs 3 maaltijden voor 2 personen: €40,95
Aantel recepten: 
13 per week
Aantal personen: 1 t/m 6

HelloFresh is de meest bekende en meest populaire maaltijdbox van Nederland. Natuurlijk heeft deze aanbieder het in de beginjaren lastig gehad. Maar inmiddels kunnen we wel stellen dat HelloFresh is uitgegroeid tot een zeer stabiele, betrouwbare en professionele organisatie.

HelloFresh best getest

Kwaliteit ingrediënten (4/5)
De kwaliteit van de producten is goed. De box van HelloFresh is uitvoerig getest en we hebben de box amper kunnen betrappen op ingrediënten die niet vers zijn. Alles wordt netjes & zonder problemen koel geleverd door de eigen bezorgdienst.

Gebruikersgemak (5/5)
Hetgeen waar HelloFresh het beste op scoort is het gebruikersgemak: het bestellen van een box, het beheren van je abonnement met de App, de keuze in bezorgmomenten, het live-volgen van de bezorger: het zorgt bij elkaar voor een fantastische gebruikerservaring waar geen enkele andere box aan kan tippen.

Persoonlijkheid (4/5)
Deze box sluit goed aan bij individuele wensen. Wekelijks kun je kiezen uit 14 verschillende recepten. daarbij zijn er handige labels als “Quick & Easy”, “Glutenvrij” of “Veggie” om snel een keuze te maken. Je kunt ook kiezen voor culinaire voorkeuren als Veggie, calorie-focus of family waarna HelloFresh de juiste gerechten wekelijks voor jou klaarzet. Enig nadeel: voor wie een specifiek gluten- of lactosevrij dieet heeft zijn er niet altijd voldoende gerechten te kiezen.

2. Ekomenu: de persoonlijke biologische box

Prijs 3 maaltijden voor 2 personen: €42,99
Aantel recepten: Ruim 20 per week
Aantal personen: 1 t/m 4

Ekomenu kennen we als de persoonlijke, 100% biologische maaltijdbox. Onlangs werd het Mijn Persoonlijke Menu en de spiksplinternieuwe website gelanceerd. Met liefst 13 leefstijlen en wekelijks meer dan 20 recepten is Ekomenu een maaltijdbox waar we beslist rekening mee moeten houden.

het gezonde persoonlijke menu van ekomenu

Kwaliteit ingrediënten (5/5)
Bij Ekomenu ontvang je wekelijks gezonde menu’s met 100% biologische ingrediënten. Deze zijn grotendeels direct afkomstig van de boer. Het voordeel? Geen kunstmatige toevoegingen, E-nummers of andere bestrijdingsmiddelen. Je kookt dus met ontzettend pure, eerlijke en gezonde producten.

Gebruikersgemak (3/5)
Onlangs werd de nieuwe website gelanceerd. Alles draait nu om het Persoonlijke Menu. Dit maakt het kiezen van recepten die passen bij jouw leefstijl een stuk eenvoudiger. Het beheren van je abonnement werkt OK via Mijn Ekomenu, maar het is niet enorm gebruiksvriendelijk. Ook is er geen App. De keuze in bezorgmomenten is beperkt.

Persoonlijkheid (5/5)
Op het gebied van persoonlijkheid scoort Ekomenu de maximale score. En dat is niet vreemd: je kunt kiezen uit liefst 13 verschillende leefstijlen. Van variatie tot vegan en van lactosevrij tot aan diabetes. Vrijwel iedereen kan hier met zijn/haar individuele wensen terecht. Inmiddels kan je kiezen uit wel ruim 20 recepten, daarmee is Ekomenu samen met Marley Spoon koploper. Naast de menu’s zijn er ook groente-, fruit- en en soeppakketten. Prettig is ook dat je per gerecht het aantal personen kunt wijzigen.

3. Marley Spoon: de creatieve maaltijdbox

Prijs 3 maaltijden voor 2 personen: €41,95
Aantel recepten: 20 per week
Aantal personen: 2 t/m 4

Marley Spoon positioneert zichzelf als de creatieve maaltijdbox. Dat zien we terug in de variatie in ingrediënten en recepten. Elke week kan je kiezen uit 20 bijzondere en creatieve recepten die je zelf waarschijnlijk nog noot gekookt hebt. Veel gerechten staan binnen 30 minuten op tafel.

marley spoon getest de creatieve box

Kwaliteit ingrediënten (3/5)
De ingrediënten en recepten zijn bijzonder en over het algemeen van goede kwaliteit. Wat we de laatste maanden terugkrijgen van gebruikers is dat er soms producten missen in de box wat natuurlijk erg vervelend is. Wat wij begrijpen is dat dit op dit moment de hoogste prioriteit heeft binnen de organisatie. Wij verwachten dat dit dan ook snel beter wordt.

Gebruikersgemak (4/5)
Marley Spoon biedt een eenvoudige en minimalistische website. Ook is er een handige App waarmee je gemakkelijk jouw flexibele lidmaatschap kunt beheren. Qua bezorging zijn er voldoende opties. Helaas horen we van gebruikers terug dat de bezorging door PostNl niet altijd helemaal op rolletjes loopt. Ook hier liggen dus nog de nodige verbeterpunten.

Persoonlijkheid (4/5)
Marley Spoon biedt samen met Ekomenu de meeste keuze in recepten (20 per week). Eigenlijk is er voor iedereen wat wils, maar zonder dat het saai wordt. Met labels als “kindvriendelijk”, “binnen 30 min.”, “glutenarm” en “zuivelarm” vind je gemakkelijk recepten die passen bij jouw wensen.

4. Allerhande Box: het gemak van de online supermarkt

Prijs 3 maaltijden voor 2 personen: €38,85
Aantel recepten: 9 per week
Aantal personen: 2 of 4

De Allerhande Box van Albert Heijn is recent volledig in een nieuw jasje gestoken. Klanten van de online supermarkt kunnen eenvoudig 1 of meer “maaltijdzakken” aan hun bestelling toevoegen. Bij 3 gerechten is de bezorging gratis. Grootste voordeel zit ‘m natuurlijk in het feit dat je bij AH ook al je boodschappen kunt laten meebezorgen.

allerhande box in de test

Kwaliteit ingrediënten (4/5)
Wie regelmatig boodschappen doen bij Albert Heijn weet dat er niets mis is met de producten. En hetzelfde geldt voor de ingrediënten in de maaltijdzakken. Deze zijn stuk voor stuk vers en van prima kwaliteit.

Gebruikersgemak (3/5)
De Allerhande Box is geen abonnement zoals bijvoorbeeld HelloFresh. Voor de een is dit een voordeel, voor de ander een nadeel. Je hebt niet het gemak van een wekelijks terugkerende box die zich (automatisch) aanpast aan jouw wensen. Bij AH of het min of meer het idee dat je wekelijks zelf 1 of meer maaltijden kiest. Het is wel prettig dat je per maaltijd kunt aangeven of je deze voor 2 of 4 personen wenst. Grootste voordeel is dat je ook je overige boodschappen kunt bestellen en laten bezorgen. Zo heb je alles in één keer in huis.

Persoonlijkheid (4/5)
De keuze is met 9 recepten per week redelijk. Elke week zijn er minimaal 3 vegetarische gerechten. De recepten zijn over het algemeen wel toegankelijk en een gemiddeld gezin kan er prima mee uit de voeten.

5. Willem&Drees: 100% biologisch vers van Nederlandse boeren

Prijs 3 maaltijden voor 2 personen: €41,00
Aantel recepten: 
7 boxen per week
Aantal personen: 1 t/m 4

Willem&Drees is de 100% biologsiche box met producten rechtstreek van het land, van echte Hollandse boeren. Dit resulteert in een beleving die je niet bij veel andere boxen terugvindt. Het is bovendien mogelijk om andere boodschappen bij te bestellen uit de biologische webwinkel.

eten met het seizoen bij willem drees

Kwaliteit ingrediënten (5/5)
De ingrediënten uit de box van Willem&Drees zijn 100% vers en biologisch. Dat komt omdat deze aanbieder direct bij de boer inkoopt. In de oranje kratten vindt je dan ook nauwelijks (plastic) verpakkingen.

Gebruikersgemak (3/5)
Willem&Drees is duidelijk een ander concept dan bijvoorbeeld Marley Spoon of HelloFresh. Het bestellen op de website en boxen inplannen werkt prima via de website. Wanneer de box wordt geleverd zitten er in het kader van duurzaamheid geen papieren recepten bij. De recepten kan je online vinden. Ook worden ingrediënten niet altijd in precies de juiste hoeveelheid geleverd. Het is dus even iets meer uitzoeken in plaats van dat alles je in de schoot wordt geworpen.

Persoonlijkheid (5/5)
Willem&Drees is een ontzettend persoonlijke aanbieder. Dat komt omdat het bedrijf wordt gerund door lokale ondernemers. Elke ondernemer is verantwoordelijk voor zijn/haar eigen regio. Zij komen de boxen op een vast moment in de week afleveren. Dit zorgt voor maximale betrokkenheid en persoonlijkheid. Dit vinden we niet terug bij een van de andere boxen.