Review Ekomenu

Ekomenu! Ekomenu is dé 100% biologische maaltijdbox met recepten en ingrediënten van topkwaliteit. Elke week geniet je van gerechten van de bekroonde chefs Frank Fol en Marjolein de Vlaam. Net als andere maaltijdboxen, bundelt Ekomenu alle benodigde ingrediënten en bijbehorende recepten voor 3 of 4 dagen. Alle ingrediënten zijn per maaltijd verpakt in een handige zak. Zo heb je in een keer alle benodigde producten bij de hand om een heerlijke maaltijd te koken. Het Ekomenu kan worden thuisbezorgd (op maandag, donderdag, vrijdag en zondag), maar kan ook worden afgehaald bij een winkel in de buurt (op zaterdag, zondag en dinsdag). Je sluit een flexibel abonnement af dat je eenvoudig online kunt beheren en kunt stopzetten wanneer je wil. Op de wekelijkse kassabon zie je elke week jouw foodprint, oftewel welke impact jouw voedingskeuzes hebben op jouw gezondheid en de planeet. Tip: Haal deze foodbox nu extra voordelig in huis dankzij de 50% kortingscode Ekomenu.

review-ekomenu-maaltijdbox

Ekomenu is 100% biologische
De Ekomenu maaltijdbox is 100% biologisch. Ekomenu is Skal en EKO- gecertificeerd. 100% biologisch betekent in dit geval: Geen e-nummers, geen kunstmest, geen bestrijdingsmiddelen en geen genetische modificatie. De ingredienten zijn afkomstig van biologische boeren en andere biologische leveranciers van voedingsproducten. Het vlees in Ekomenu heeft altijd het 3-sterren keurmerk.

Een gevarieerd aanbod
Ekomenu biedt verschillende menu’s voor 14 verschillende leefstijlen. Zo heb je bijvoorbeeld het variatie-, vegetarisch-, vegan-, koolhydraatbewust en afslankmenu. Ook is er een menu met meer luxe specials met recepten van Frank Fol de Groentenkok. In de basis kies je een van deze menu’s. Bij het kiezen van recepten krijg je dan enkel gerechten te zien die passen bij jouw menu. Je kunt wel heel eenvoudig recepten kiezen uit een ander menu. Je zit hier dus niet voor de rest van je abonnement aan vast. Voor iedereen is er dus ruim voldoende te kiezen. In totaal heb je de keuze uit meer dan 20 recepten. Voor deze review kozen wij het Variatie Menu. Deze bevat standaard gevarieerd eten met vlees, vis en vega. Mijn ervaringen met Ekomenu kun je hieronder lezen.

assortiment-ekomenu-2021-review-update

Ervaringen met Ekomenu Variatie menu

Wij mochten het Ekomenu variatie menu proberen. De box kan op 4 verschillende bezorgdagen afgeleverd worden. In jouw account kan je zelf een voorkeur voor een dag en een tijdstip doorgeven (bijvoorbeeld in de middag of juist in de avond). In de ochtend van de bezorgdag krijg je een SMS met een verwachte bezorgtijd en een trackinglink. Ongeveer 15 minuten voordat de bezorger er was werd ik nog gebeld. De bezorging wordt gedaan door vervoerbedrijf Reviva.

Het feit dat Ekomenu met een externe bezorgdienst (Reviva) werkt, heeft ook een klein nadeel. Ekomenu zit niet verpakt in een grote doos. Je ontvangt alleen de papieren zakken met de recepten in een envelop. Dit maakt het even wat onhandig om de bestelling aan te nemen. Je kunt de papieren zakken wel direct in de koelkast zetten dus daar heb je verder geen omkijken naar. Wel is het prettig bij bijvoorbeeld HelloFresh dat zij een eigen bezorgservice hebben en dat hier de maaltijden in een grote doos worden gestopt. Je kunt dan wat makkelijker de box aannemen en de bezorger kan soms nog wat extra’s vertellen bij jouw box. Je kunt er overigens ook voor kiezen om de recepten alleen digitaal te ontvangen. Dat is wel zo duurzaam!

Recepten los verpakt
Net als onder andere HelloFresh en Marley Spoon stopt Ekomenu de ingrediënten per maaltijd in één papieren zak. Dit is ideaal. Je kunt de zakken direct in de koelkast zetten, en hebt er geen omkijken meer naar. Een pluspunt van Ekomenu is dat je maar weinig producten zelf in huis hoeft te hebben. het meeste zit gewoon in de zakken! Kleine ingrediënten zoals mayonaise of bouillon moet je wel zelf in huis hebben.

Mooie, biologische producten
De inhoud van het Ekomenu ziet er goed en vers uit. Het bevat veel verse groenten als courgette, paprika, tomaat, sla, avocado en  aubergine . Het geeft een prettig gevoel dat alles 100% biologisch is. Geen E-nummers of bestrijdingsmiddelen! Daarnaast zijn de meeste producten afkomstig van lokale boeren en producenten. In de praktijk eet je hoofdzakelijk met de seizoenen mee. Lekker en duurzaam!

Heldere receptenkaart
Ook de receptenkaart van Ekomenu is helder. Per recept wordt er duidelijk weergegeven welke producten je nodig hebt, en hoeveel. Ook zijn de stappen eenvoudig te volgen. Elk recept begint met een interessant verhaal over het betreffende recept. Het is bijvoorbeeld best leuk om te weten wat de achtergrond is van het recept en waar de ingrediënten uit de box precies vandaan komen. Op papier zouden de recepten binnen 30 minuten op tafel moeten kunnen staan. Dankzij heldere kook-instructies, en doordat alles netjes in een zak zit verpakt, is dit redelijk goed te doen. Met het variatie menu van Ekomenu maakten wij de volgende 5 recepten. Stuk voor stuk recepten die je normaal gespoken niet zo snel op tafel zult zetten. Leuk om op deze manier kennis te maken met vernieuwende recepten en ingrediënten.

  • Flammkuchen met pestorucola, mozzarella en pijnboompitjes
  • Auberginewaaier met paprika en tomaat
  • Italiaanse pastasalade met tomatensalsaolijven en pijnboompitjes
  • Keto Portabella hamburger met avocado
  • Pizza Vegetariana met broccoli en champignons

Hoe bevalt het koken met Ekomenu?

Ekomenu is uitgegroeid tot een heel volwassen maaltijdbox. Je hebt een ruime keuze in menu’s en recepten. De website heeft onlangs een volledige make-over gehad en dit alles maakt het koken met Ekomenu nog leuker, gebruiksvriendelijker en gezonder. Zoals ook te zien op de foto’s zijn alle recepten apart verpakt in een zak. Hierop vind je de naam van het gerecht terug een een QR-code. Wanneer je de code scant ga je direct naar het betreffende recept. Optioneel kan je ook jouw recepten laten meebezorgen. Ik moet zeggen dat dit in de praktijk wel wat praktischer werkt met een fysieke receptenkaart.

Mooie biologische producten
Allereerst valt bij het koken met Ekomenu op hoe mooi en vers de producten zijn. De groenten en andere producten zijn veelal afkomstig van lokale boeren en altijd van het seizoen. Dit geeft meteen een heel vers en gezond beeld. De meeste ingrediënten worden ook meegeleverd in precies de juiste benodigde hoeveelheid. Zo hoef je eigenlijk niets weg te gooien. En wat je overhoudt kan je natuurlijk gemakkelijk gebruiken voor bijvoorbeeld een lunch overdag.

Gemakkelijk te volgen recepten
In het variatie menu zitten recepten die binnen 30 minuten op tafel staan. In de praktijk is deze kooktijd heel realistisch. De recepten zijn kort en bondig beschreven. Stap-voor-stap wordt je meegenomen in het bereiden van de maaltijden. De instructies zijn helder en eigenlijk voor iedereen goed op te volgen. Bij HelloFresh zie je per stap ook een duidelijke bijbehorende foto. Dat zou nog een waardevolle toevoeging zijn om het koken nog wat gemakkelijker te maken.

Inzicht in jouw foodprint
Een noemenswaardige feature van Ekomenu is de digitale kassabon. Wekelijks vind je in jouw profiel jouw scores terug. Zo zie je precies wat het effect is van jouw keuzes is op jouw gezondheid en de planeet. Je ziet precies hoeveel groente je hebt gegeten, hoeveel CO-2 uitstoot je hebt bespaart, hoeveel water je hebt bespaart en hoeveel vitaliteitspunten je hebt verdiend. Dit maakt het nog leuker om te komen met Ekomenu.

Mijn review van Ekomenu Variatie menu

Zoek je een kwalitatieve en betaalbare biologische maaltijdbox? Dan moet je Ekomenu zeker eens proberen. Ik vind Ekomenu een stukje professioneler dan andere biologische boxen als De Krat en Beebox (niet meer actief). Met de vernieuwde website is het een heel gebruiksvriendelijke box met een ontzettend ruime keuze.

De ingrediënten worden netjes per recept verpakt, de instructies zijn helder, en de maaltijden staan lekker snel op tafel. Je hoeft zelf maar weinig producten in huis te hebben. De producten zijn stuk voor stuk van topkwaliteit! Dankzij Ekomenu kom je op een leuke manier in aanraking met nieuwe recepten. Een heel leuke feature is de online foodprint wat je nog bewuster maakt van je keuzes. Niet alleen voor je eigen gezondheid maar ook voor de planeet.

Biologisch is niet duurder
Biologisch is niet duurder Veel mensen denken dat biologische producten veel duurder zijn dan niet-biologische producten. Dit valt in het geval van Ekomenu reuze mee. Het variatie menu voor 2 personen met 3 maaltijden kost bijvoorbeeld €45,95. Dit is vergelijkbaar met de prijs van boxen zoals HelloFresh en Marley Spoon. Volgens Ekomenu kunnen ze de prijzen zo laag houden doordat ze werken met een hele korte keten. Het motto is dan ook treffend: “Voor hetzelfde geld eet je biologisch”.

Zoek je dus specifiek een biologische maaltijdbox? Dan zou ik Ekomenu beslist aanraden! Vind je biologisch niet erg belangrijk? Overweeg dan ook zeker HelloFresh, Marley Spoon en De Familiebox.