6 ideeën voor een gezond ontbijt

Met een gezond ontbijt start je de dag vol energie! En die energie hebben we broodnodig. Het ontbijt geeft ons een belangrijk deel van de energie die we gedurende de dag nodig hebben. Hoe zorg ik dat ik gezond ontbijt? In deze blog vind je 5 eenvoudige voorbeelden van een gezond en gebalanceerd ontbijt.

1. Geen cornflakes maar havermout, muesli of zelfgemaakte granola
Er bestaan heel wat varianten van cornflake. En vaak hebben ze één ding gemeen: ze bevatten een heleboel suiker. Je kiest dus beter voor havermout, muesli of zelfgemaakte granola. Bovendien is havermout rijk aan antioxidanten die je lichaam beschermen. Kies je voor granola? Maak hem dan zelf. Zo kan je zelf bepalen of en hoeveel suiker of honing je wil toevoegen.

2. Vers fruit op je boterham
Veel vleeswaren en chocopasta of hagelslag zijn echte suikerbommen. Vervang ze door vers fruit op de boterham. Aardbeien, banaan of kiwi op je brood, het is lekker en hartstikke gezond.

3. Kies voor magere vleeswaren
Vleeswaren van de slager bevatten vaak heel wat vet en zout. Voor een gezond ontbijt laat je ze best achterwege. Kies voor magere vleeswaren, zoals kalkoenfilet of kipfilet. Hier zit wel nog wat zout in, maar ze zijn veel minder vet.

4. Omelet met verse groenten
De geur van gebakken spek op een zondagmorgen is hemels. Jammer genoeg, zijn vet en zout de grote boosdoeners. Maar wees gerust, de geur van een verse omelet met groentjes zal je ook kunnen bekoren. Bovendien krijg je meteen een goede portie vitamientjes binnen. Gebruik je een maaltijdbox? Dikwils heb je wel wat groenten over. Je kunt deze overgebleven paprika of tomaat dan uitstekend gebruiken voor jouw omelet.

5. Zelf gemaakte ontbijtmuffins
Vervang gesuikerde boterkoeken door lekkere en gezonde ontbijtmuffins. Voeg er havermout, banaan en noten aan toe. Zo krijg je zeker voldoende energie tot de middag.

6. Een gezonde smoothie
Heb je ’s morgens echt geen tijd voor een uitgebreid ontbijt? Stel de avond voordien een gezond ontbijtpakket samen of maak een voedzame smoothie. Want slurpen kan je zelfs als je onderweg bent!

Bonustip: Geen koffie maar thee
Koffie droogt uit, dat weten we intussen. Het is beter om je van ’s ochtends vroeg te hydrateren met thee of water. Het voordeel van thee? Je kan kiezen uit eindeloos veel smaken en groene of witte thee zit boordevol antioxidanten.

Hans Kisteman

Wil jij alles weten over maaltijdboxen? Mijn naam is Hans Kisteman, en ik vertel je graag alles over de verschillende soorten boxen. Of je nu een normale maaltijdbox wilt bestellen of een vegetarische, vegan of kindvriendelijke variant: ik zal je adviseren. Daarnaast deel ik mijn ervaringen d.m.v. testen & beoordelingen en beantwoord ik vragen via de mail (info@maaltijdbox.org). Je kunt me natuurlijk ook volgen op social media!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *