Top 10 overheerlijke HelloFresh gerechten met Heekfilet

De heekfilet, ook bekend als de Merluccius merluccius, behoort tot de familie van de heekvissen en is een veel voorkomende soort in de Atlantische Oceaan en delen van de Middellandse Zee. Deze vis heeft een subtiele smaak en een stevige, maar sappige textuur, waardoor hij bij uitstek geschikt is voor een verscheidenheid aan culinaire bereidingen. Niet voor niet dus dat diverse maaltijdboxen experimenteren met dit ingredienten, en met succes. We komen steeds meer lekkere recepten tegen dus in deze blog vertellen we je alles over deze vissoort en vind je onze persoonlijk top 10 recepten van HelloFresh.

Wat is heekfilet?

Heek wordt voornamelijk gevangen in het wild, met belangrijke visserijen langs de Europese en Afrikaanse Atlantische kust. Duurzame visserijpraktijken zijn essentieel voor het behoud van de heekpopulaties, en het is aan te raden om te kiezen voor heek die gecertificeerd is door organisaties zoals de Marine Stewardship Council (MSC). Heekfilet is ongelooflijk veelzijdig in de keuken. Zijn milde smaak maakt hem een uitstekend vissoort voor diverse bereidingswijzen. Hier zijn enkele populaire methoden:

  • Gebakken: Licht gekruid en gebakken in olijfolie, een eenvoudige manier om de natuurlijke smaken te benadrukken.
  • Gegrild: Perfect voor een gezonde, rokerige smaak, ook zeer smaakvol voor kinderen.
  • Gestoofd: Heekfilets gestoofd in een rijke saus met kruiden en groenten zijn een ware traktatie.
  • Gepaneerde en/of gefrituurde: Voor een knapperige buitenkant en een sappige binnenkant.

10 x lekkerste HelloFresh recepten

Hieronder kan je mijn persoonlijk top 10 gerechten van HelloFresh bekijken waarin deze vissoort is verwerkt. Doorgaans kun je minimaal 1 of 2 keer per maand genieten van dit type maaltijden. Persoonlijk ben ik erg fan van de risotto combinaties en de curry-varianten. Ook de (koude) salades met vis zijn een aanrader. Deze kun je eventueel ook thuis maken en onderweg meenemen.

  1. Groene risotto met heekfilet met spinazie-basilicumpuree en tomaat.
  2. Heekfilet in vadouvan-curry met rijst, citroen en verse koriander.
  3. Risotto met heekfilet en pastinaak met basilicumcrème en feta kaas.
  4. Gebakken heekfilet met zelfgemaakte rozemarijnboter met prei, champignons en aardappelen.
  5. Heekfilet uit de oven met mosterd-sojasaus met spinazie-aardappelpuree en geroosterde tomaten.
  6. Heekfilet à la meunière met spinazie met wortel-linzenpuree en geschaafde amandelen.
  7. Heekfilet in cornflakes met gebakken krieltjes met ravigotesaus en frisse salade van wortel en tomaat.
  8. Scandinavische salade met heekfilet met lollo biondo, verse dille en gebakken aardappelen.
  9. Krokante heekfilet met zelfgemaakte knoflooksaus met rodekool-komkommerslaw en aardappelblokjes.
  10. Tacobowl met kruidige heekfilet en salsa met bieten-tortillachips en avocadodip.

Hoe lang kan ik deze vis bewaren?
Verse heekfilet moet idealiter binnen twee dagen geconsumeerd worden als hij in de koelkast wordt bewaard. Voor langere houdbaarheid kan heek ingevroren worden, waar hij tot enkele maanden goed blijft. Wanneer jij de maaltijdbox thuisbezorgd krijgt raden we aan om deze gerechten de eerste dagen te eten.

Hoe gezond is deze vis?
Heek is een uitstekende bron van hoogwaardige eiwitten en bevat weinig vet. Het is rijk aan essentiële voedingsstoffen zoals B-vitaminen, fosfor en selenium, wat het een gezonde keuze maakt voor een evenwichtig dieet. Door de lage vet- en hoge eiwitgehalte is heek een uitstekende keuze voor mensen die hun calorie-inname willen beperken. De aanwezige voedingsstoffen ondersteunen hartgezondheid, spieropbouw en algemeen welzijn.

Hoe duurzaam is heek?
Heek wordt voornamelijk in het wild gevangen, maar er zijn stappen ondernomen om duurzame kweekmethoden te ontwikkelen. Deze methoden omvatten het beheersen van de kweekomstandigheden om overbevissing te verminderen en de impact op natuurlijke habitats te minimaliseren. Er wordt gelet op bijv. voldoende ruimte, gezonde voeding, en schone wateromstandigheden om stress en ziektes onder de vissen te voorkomen. Bovendien wordt er bij duurzame kweek aandacht besteed aan het verminderen van afvalstoffen en het gebruik van ecologisch verantwoorde voerbronnen. De vis uit de Nederlandse maaltijdboxen bevat doorgaans altijd het MSC keurmerk.

Hans Kisteman

Wil jij alles weten over maaltijdboxen? Mijn naam is Hans Kisteman, en ik vertel je graag alles over de verschillende soorten boxen. Of je nu een normale maaltijdbox wilt bestellen of een vegetarische, vegan of kindvriendelijke variant: ik zal je adviseren. Daarnaast deel ik mijn ervaringen d.m.v. testen & beoordelingen en beantwoord ik vragen via de mail (info@maaltijdbox.org). Je kunt me natuurlijk ook volgen op social media!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *