11 x HelloFresh recepten met Griekse Feta kaas

Feta, een van de meest gerenommeerde kazen ter wereld, heeft een rijke en intrigerende geschiedenis. Het zachte, witte karakter van deze kaas, verpakt in de meest verfijnde smaaktonen, is onmiskenbaar. Laten we samen duiken in de wereld van deze geliefde, Griekse trots, en ontdekken wat Feta zo bijzonder maakt en waarom dit in zoveel maaltijdbox gerechten van o.a. HelloFresh wordt gebruikt.

De smaak van Feta

Als je gek bent op kaas dan zal je de complexe smaak van Feta waarderen. De zachte, romige textuur wordt afgewisseld met een pittige, zilte smaak. Sommige Feta-varianten hebben zelfs een subtiele, citroenachtige smaak, terwijl andere meer aards en boterachtig zijn. De smaak wordt beïnvloed door het dieet van de schapen of geiten die de melk voor de kaas leveren. Zo kan Feta uit bergachtige gebieden soms een lichte ‘toets’ van wilde kruiden hebben.

Hoe wordt Feta gemaakt?

Feta-kaas is een beschermd product in Europa, wat betekent dat alleen kaas die op traditionele wijze in bepaalde delen van Griekenland is gemaakt, echt ‘Feta’ mag heten. De rest moet worden verkocht onder een andere naam, zoals ‘witte kaas’. Echte Feta wordt gemaakt van schapenmelk of een mix van schapen- en geitenmelk. De melk wordt eerst gepasteuriseerd en dan wordt er een cultuur aan toegevoegd, samen met stremsel om de melk te laten stremmen. Het stremmen duurt ongeveer een uur. Daarna wordt de wrongel in vormen gelegd om te draineren, en daarna in blokken gesneden. Na het snijden wordt het gezouten en vervolgens in pekel geplaatst, waar hij minstens twee maanden rijpt. Het is deze pekelprocedure die het zijn karakteristieke zilte smaak geeft.

11 lekkere HelloFresh recepten met Feta

Zelf zijn we dol op de lekkere smaak van Griekse kaas in de maaltijdbox recepten. Wij hebben hieronder voor jou 11 heerlijke HelloFresh maaltijden op een rij gezet die je beslist eens moet opzoeken. In de actuele receptenlijst van deze week kun je altijd specifiek zoeken op bepaalde producten. Zo zie je direct welke gerechten deze week Feta bevatten. 

  1. Spaghetti bolognese met linzen en cherrytomaten.
  2. Shakshuka met ei en cannellinibonen met ciabatta.
  3. Bulgur-linzensalade met feta, avocado en amandelschaafsel.
  4. Spinaziecurry met amandelen geserveerd met basmatirijst.
  5. Vegetarische rigationischotel, gegarneerd met feta en pijnboompitten.
  6. Bietenrisotto met feta en munt en veldsla en walnoten.
  7. Parelgerst met geroosterde groenten en amandelen.
  8. Kippendijfilet met gepofte paprika en rijst.
  9. Orzo met venkel, pistachenoten en spinazie.
  10. Parelcouscous met pompoen en feta, kastanjechampignons en hazelnoten.
  11. Penne met linzen-bolognesesaus en pompoenpitten.

Koken met Griekse kazen

Het koken met Feta biedt je een wereld van mogelijkheden. Deze kaas is zo veelzijdig dat je het zowel in zoete als hartige gerechten kunt gebruiken.

  • Salades: Waarschijnlijk de meest bekende manier om het te gebruiken is in een Griekse salade, samen met tomaten, olijven, komkommer, rode ui, en natuurlijk een goede scheut olijfolie. Maar experimenteer gerust met andere ingrediënten, zoals watermeloen, munt en olijven voor een frisse zomerse salade.
  • Gebakken of gegrild: Je kunt de kaas verwarmen in de magnetron of oven (eigenlijk het liefst op de grill) voor een verrassende twist. Probeer het eens met een beetje honing en zwarte peper, of met olijfolie en kruiden.
  • Gevulde paprika’s: De zoute smaak van Feta past perfect bij de zoetheid van geroosterde paprika’s. Voeg wat gehakte groenten, kruiden, en eventueel wat rijst of quinoa toe voor een voedzame maaltijd.
  • Pasta en risotto: Het kan een prachtige romigheid toevoegen aan pasta- en risottogerechten. Het kan worden gebruikt als topping of worden gesmolten in de saus voor extra smaak.
  • Zoete gerechten: Hoewel het misschien onverwacht is, werkt witte kaas verrassend goed in zoete gerechten. Het kan worden gecombineerd met honing en noten voor een heerlijke kaasdip, of het kan worden gebruikt in bakrecepten voor een unieke twist.

Hoe gezond is deze kaas?
Naast de onmiskenbare smaak en veelzijdigheid in de keuken, biedt Feta ook verschillende gezondheidsvoordelen. Het is een rijke bron van calcium, wat helpt bij het behouden van gezonde botten en tanden. Bovendien levert Feta een aanzienlijke hoeveelheid vitamine B12, wat bijdraagt aan een gezond zenuwstelsel. Feta heeft ook een relatief laag vet- en caloriegehalte in vergelijking met veel andere kazen, waardoor het een goede keuze kan zijn voor diegenen die op hun voedingsinname letten.

Hans Kisteman

Wil jij alles weten over maaltijdboxen? Mijn naam is Hans Kisteman, en ik vertel je graag alles over de verschillende soorten boxen. Of je nu een normale maaltijdbox wilt bestellen of een vegetarische, vegan of kindvriendelijke variant: ik zal je adviseren. Daarnaast deel ik mijn ervaringen d.m.v. testen & beoordelingen en beantwoord ik vragen via de mail (info@maaltijdbox.org). Je kunt me natuurlijk ook volgen op social media!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *