Kant-en-klare maaltijden opwarmen en bewaren

Kant-en-klare maaltijden, ook wel bekend als magnetron- of opwarmmaaltijden, zijn voorgekookte gerechten die minimaal voorbereidingswerk vereisen voordat ze kunnen worden gegeten. Ze zijn bedoeld om snel en gemakkelijk te kunnen worden opgewarmd in een oven of magnetron, wat ze ideaal maakt voor mensen met weinig tijd of kookervaring. Je kan deze kant-en-klaar gerecht via onder andere HelloFresh bestellen

Soorten kant en klare gerechten

Er zijn veel verschillende soorten kant-en-klare maaltijden, waaronder diepvriesmaaltijden. Deze zijn verpakt en ingevroren en moeten worden ontdooid en verwarmd voordat ze worden gegeten. Ze hebben een lange houdbaarheid. Daarnaast zijn er dagverse gekoelde maaltijden. Deze worden gekoeld bewaard na de bereiding en hebben een kortere houdbaarheid dan diepvriesmaaltijden. Ze moeten binnen enkele dagen na aankoop worden gegeten. Ook kun je natuurlijk houdbare maaltijden kopen. Deze maaltijden worden meestal in blikken of potten bewaard en kunnen maanden of zelfs jaren worden bewaard bij kamertemperatuur. Voor het opwarmen van deze gerechten kun je kiezen uit de oven of magnetron. Tip: Factor Meals is een nieuwe leverancier van opwarmmaaltijden die nu ook in Nederland actief is. 

Opwarmen in de magnetron

De magnetron is een populair apparaat voor het snel en gemakkelijk opwarmen van voedsel. Het gaat erg snel (binnen enkele minuten kun je eten) en je hoeft niks schoon te maken. Hier zijn enkele tips voor het opwarmen van voedsel in de magnetron:

  • Vermogen instellen: Sommige maaltijden worden beter opgewarmd op een lagere wattage om overkoken of uitdroging te voorkomen. Dit geldt vooral voor sauzen en soepen. Kijk altijd goed op de verpakking voor de instructies.
  • Roeren en draaien: Om een gelijkmatige verhitting te verzekeren, is het goed om halverwege het opwarmen het eten om te roeren of de schotel te draaien.
  • Gebruik magnetron veilige schaaltjes: Gebruik altijd schalen die veilig zijn voor de magnetron. Materialen zoals sommige plastics kunnen smelten of chemicaliën in het voedsel lekken.

Opwarmen in de oven

Het opwarmen van kant-en-klare maaltijden in de oven duurt langer dan in de magnetron, maar het kan leiden tot een betere textuur, vooral voor gebakken of knapperige ingrediënten. Hieronder vind je enkele tips voor het opwarmen van voedsel in de oven:

  • Voorverwarmen: Het is belangrijk om de oven voor te verwarmen op de juiste temperatuur voordat je het voedsel erin plaatst. Dit zorgt voor een gelijkmatige en consistente verwarming.
  • Tijd instellen: Afhankelijk van de maaltijd, de grootte en de temperatuur, kunnen de verwarmingstijden variëren. Volg altijd de aanwijzingen op de verpakking.
  • Gebruik de juiste ovenschaal: Gebruik een ovenschaal die groot genoeg is voor de maaltijd en die de warmte goed en gelijkmatig verdeelt. Je kunt ervoor kiezen om de complete verpakking in de ovenschaal te leggen of om het eten uit de verpakking te halen en te verdelen over de ovenschaal. 

Veiligheidsaspecten

Ongeacht de methode die je kiest, is het belangrijk om te controleren of het voedsel goed verhit is voordat je het eet. Gebruik een voedselthermometer om ervoor te zorgen dat de interne temperatuur van het voedsel ten minste 74°C (165°F) bereikt, de veilige minimale temperatuur aanbevolen door de NVWA. Het is ook belangrijk om op te merken dat sommige voedingsmiddelen, zoals rijst, bijzondere zorg nodig hebben bij het opnieuw opwarmen om voedselvergiftiging te voorkomen. Het is het beste om rijst binnen een uur na het koken te consumeren en eventuele restjes binnen 24 uur op te eten. Je kunt het eten bewaren in speciale vershoudbakjes. De volgende dag kun je de maaltijd dan nog 1 keer verwarmen. De vershoudbakjes kun je eventueel ook gebruiken om maaltijden mee in te vriezen om ze langere tijd te bewaren. 

Voordelen en nadelen van opwarmen maaltijden

Het grootste voordeel van kant-en-klare maaltijden is het gemak. Ze besparen tijd en moeite en vereisen geen kookvaardigheden. Er zijn daarnaast veel soorten kant-en-klare maaltijden op de markt, met opties die verschillende keukens, diëten en smaken weerspiegelen. Magnetronmaaltijden kunnen vaak wel minder voedzaam zijn dan vers bereide maaltijden. Ze kunnen hogere hoeveelheden zout, suiker en vet bevatten en minder vezels en vitaminen. Hoewel de kwaliteit van opwarmmaaltijden de afgelopen jaren aanzienlijk is verbeterd, wordt vaak geoordeeld dat ze qua smaak en textuur ondergeschikt zijn aan vers gekookte maaltijden uit bijvoorbeeld je maaltijdbox. Tip: bekijk ook ons overzicht met de gezondste maaltijdboxen wanneer je extra aandacht aan je voeding wil besteden

Hans Kisteman

Wil jij alles weten over maaltijdboxen? Mijn naam is Hans Kisteman, en ik vertel je graag alles over de verschillende soorten boxen. Of je nu een normale maaltijdbox wilt bestellen of een vegetarische, vegan of kindvriendelijke variant: ik zal je adviseren. Daarnaast deel ik mijn ervaringen d.m.v. testen & beoordelingen en beantwoord ik vragen via de mail (info@maaltijdbox.org). Je kunt me natuurlijk ook volgen op social media!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *