Ontdek de Peruaanse keuken met jouw maaltijdbox!

De Peruaanse keuken is echt een prachtige mix van culturen, waarin traditionele inheemse ingrediënten samenkomen met Spaanse, Afrikaanse, Aziatische en zelfs Italiaanse invloeden. Quinoa, aardappelen, maïs, chili’s, en ceviche – rauwe vis gemarineerd in citrussap – zijn slechts een paar voorbeelden van typisch Peruaanse ingrediënten. Een maaltijdbox biedt de ideale kans om nieuwe keukens zoals de Peruaanse keuken te ontdekken. Elke box bevat precies afgemeten hoeveelheden en stapsgewijze instructies om het je zo makkelijk mogelijk te maken. Zo kun je je culinaire horizon verbreden zonder de stress van het boodschappen doen en het zoeken naar recepten. In dit blog vind je meer informatie over de meest populaire Peruaanse gerechten en vertellen we je bij welke maaltijdboxen je de lekkerste maaltijden uit Peru mag verwachten! Tip: wil je gevarieerd eten en nieuwe keukens ontdekken, maar liever niet zelf koken? Ontdek dan ook de nieuwe maaltijdbox van Factor!

In het kort: wat is de Peruaanse keuken

De Peruaanse keuken is een fascinerende mix van culturen, met invloeden van inheemse, Spaanse, Afrikaanse, Aziatische en Italiaanse gerechten. De basis van deze keuken ligt in de rijke verscheidenheid aan lokale producten die Peru te bieden heeft: verschillende soorten rijst, aardappelen, maïs, quinoa, chili’s en zeevruchten, met een grote nadruk op versheid en diversiteit. Typische kooktechnieken zijn bijvoorbeeld het marineren van vis in citrusvruchten om ceviche te maken, het roosteren van vlees op open vuur voor anticuchos, en het stoven van vlees en groenten in aardewerken potten.

Typisch Peruaanse kooktechnieken

De Peruaanse keuken maakt gebruik van een reeks van unieke en diverse kooktechnieken die bijdragen aan de rijke en gevarieerde smaken van hun gerechten. Hieronder vind je de 5 meest populaire en bekende kooktechnieken die van oudsher afkomstig zijn uit Peru.

  1. Ceviche: Dit is wellicht de meest bekende Peruaanse kooktechniek. Bij ceviche wordt rauwe vis ‘gekookt’ door het zuur van citroen- of limoensap. Het resultaat is een heerlijk fris en citrusachtig visgerecht.
  2. Pachamanca: Dit is een traditionele kooktechniek waarbij vlees en groenten in een put in de grond worden gekookt, omringd door hete stenen. Dit is een techniek die teruggaat tot de tijd van de Inca’s en resulteert in ongelofelijk mals en sappig vlees.
  3. Anticuchos: Dit zijn gegrilde spiesjes, vaak gemaakt van rundvleeshart, dat gemarineerd is in een mix van azijn, aji (chilipepers), knoflook en kruiden. Het vlees wordt aan stokjes geregen en op een open vuur gegrild.
  4. Sofrito: Net zoals in veel andere Latijns-Amerikaanse en Mediterrane keukens, vormt sofrito de basis voor veel Peruaanse gerechten. Sofrito is een saus die wordt gemaakt door knoflook, ui en tomaten langzaam te laten sudderen in olie.
  5. Tiradito: Dit is een andere techniek voor het bereiden van rauwe vis, vergelijkbaar met ceviche. Bij tiradito wordt de vis echter in dunne plakjes gesneden, in plaats van in blokjes, en overgoten met een pittige, citrusachtige saus net voor het serveren.

Kennismaken met de Peruaanse keuken met een maaltijdbox

Nu zijn we in Nederland niet zo into the Zuid-Amerikaanse keuken. Typische smaakmakers afkomstig uit Peru zoals Huatacay (een zwarte munt) of aji-pepers vind je niet in een gemiddelde supermarkt. Toch kan je met een maaltijdbox ook heel laagdrempelig kennismaken met Peruaanse gerechten. Wij hebben gekeken naar het aanbod van een aantal populaire maaltijdboxen en hieronder vind je volop inspiratie!

Peruaanse-gerechten-bij-HelloFresh
Bij HelloFresh kies je regelmatig uit nieuwe Peruaanse recepten

De lekkerste gerechten uit Peru bij HelloFresh!

HelloFresh is echt een goede keuze als je regelmatig kennis wil maken met nieuwe keukens. Ze hebben wekelijks tientallen nieuwe recepten waaronder ook veel van verschillende wereldkeukens. Regelmatig hebben ze dan een typisch gerecht uit Peru op het menu zoals een aardappelsoep of parelcouscous. Hieronder vind je onze 5 favoriete Peruaanse maaltijden van HelloFresh. Deze gerechten zijn doorgaans laag in calorieën en staan binnen 30 – 45 minuten op tafel. Helaas zijn we de Ceviche nog niet tegenkomen bij HelloFresh

  1. Peruaanse aardappelsoep met feta. Met courgette, cashewnoten en komijn
  2. Peruaans gekruide parelcouscous met zoete aardappel en witte kaas. Met champignons, pompoenpitten en Peruaanse kruiden
  3. Rijstschotel met zoete aardappel, feta en pittige salsa. Geïnspireerd op de Peruaanse keuken
  4. Peruaanse vegetarische roerbak met portobello en spiegelei. Met zoete-aardappelfrietjes en pittige groene saus
  5. Peruaans geïnspireerde rijstschotel met zoete aardappel. Met geitenkaas en pittige salsa

Peruaanse gerechten in andere maaltijdboxen

HelloFresh is niet de enige maaltijdbox waar je met enige regelmaat lekkere gerechten uit Peru tegenkomt. Ook andere boxen zoals Marley Spoon en Ekomenu hebben een veelzijdig aanbod. Hieronder vind je onze favoriete gerechten uit andere foodboxen:

  • Ceviche van mango en zoete aardappel met tuinkers-salsa. Dit is natuurlijk dé hit uit Peru, in dit geval in vegan variant (Ekomenu)
  • Hamburgertjes met Peruaanse saus met sperziebonen, wortel en jasmijnrijst. De combinatie van basilicum, koriander en chilipeper maakt het echt typisch Peruaans! (Marley Spoon)
  • Pittige Peruaanse kippensoep met paprika, rijst en koriander. Erg lekker dankzij een kruidige salsa van ui, knoflook, paprika en koriander! (Marley Spoon)
  • Romige yacon soep met amandelschaafsel met de “vergeten groente” Yacon. Dit lijkt op een zoete aardappel en komt uit Peru. Het heeft een heerlijke meloenachtige smaak (Ekomenu)
  • Citroenkip met couscous met frisse yoghurtsaus en gebakken groene groenten. Met een heerlijke Peruaanse kruidenmix.

Veelgestelde vragen

Wat is de Peruaanse keuken?
De Peruaanse keuken is een smeltkroes van verschillende culturen, gecombineerd met de rijke, lokale ingrediënten van het land. Denk aan aardappelen, quinoa, maïs, chili’s en een overvloed aan zeevruchten. Het resultaat is een culinaire ervaring vol verfijnde smaken en innovatieve combinaties.

Wat zijn typisch Peruaanse gerechten?
Bekende  gerechten zijn bijvoorbeeld ceviche, een vers visgerecht ‘gekookt’ in citrussap, of lomo saltado, een roerbakgerecht met rundvlees, uien, tomaten en aji amarillo. Probeer ook aji de gallina, een romige kipstoofpot, of causa, een gerecht van aardappelpuree gelaagd met vullingen zoals kip of tonijn.

Wat zijn bekende Peruaanse kooktechnieken?
Peruaanse kooktechnieken variëren van het ‘koken’ van rauwe vis in citroensap voor ceviche, tot het roosteren van vlees op open vuur voor anticuchos. Ook de bereiding van sofrito, een saus die ontstaat door het langzaam sudderen van knoflook, ui en tomaten in olie, is een essentiële techniek. Laat je culinaire vaardigheden schitteren door deze technieken te verkennen!

Hans Kisteman

Wil jij alles weten over maaltijdboxen? Mijn naam is Hans Kisteman, en ik vertel je graag alles over de verschillende soorten boxen. Of je nu een normale maaltijdbox wilt bestellen of een vegetarische, vegan of kindvriendelijke variant: ik zal je adviseren. Daarnaast deel ik mijn ervaringen d.m.v. testen & beoordelingen en beantwoord ik vragen via de mail (info@maaltijdbox.org). Je kunt me natuurlijk ook volgen op social media!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *