Hoe gezond is kurkuma?

Kurkuma (ook wel koenjit of geelwortel) wordt gewonnen uit de wortel van de plant Curcuma longa. Kurkuma is een vast bestanddeel van kerriepoeder, die daaraan zijn gele kleur dankt. Verse kurkuma lijkt nog het meest op gemberwortel, maar dan kleiner en smaller. Als je de geelwortel doorsnijdt zie en merk je meteen waaraan deze zijn naam te danken heeft, de wortel is van binnen feloranje gekleurd en als je niet oppast zijn meteen je vingers geel.  Kurkuma is een specerij dat veel wordt gebruikt in de Indiase keuken. Het geeft deze gerechten een heel eigen smaak en kleur. Ook in de gerechten van HelloFresh, Marley Spoon, Dinnerly, Ekomenu en De Familiebox komen we de kurkuma regelmatig tegen. Je hoeft het dan niet meestal niet meer zelf te persen of te snijden want het wordt kant-en-klaar meegeleverd.

Kleurstof
Kurkuma wordt dan ook vaak gebruikt als kleurstof, om bijvoorbeeld rijst mee geel te maken en zelfs in inkt. Als je het snijdt zul je zien dat je vingers behoorlijk geel kleuren en dat je dit niet zo even weg wast.

De gezondheidsvoordelen van kurkuma

Behalve dat het heel geel is, is het vooral heel erg gezond! Kurkuma is een echte superfood. De gezondheidsvoordelen die aan de werkzame stof curcumine uit de kurkumawortel worden toegeschreven liegen er niet om, het zou namelijk werken tegen verschillende ziektes en ontstekingen.  Daarnaast is kurkuma sterk ontgiftend voor het lichaam en kan het bijvoorbeeld ingezet worden tijdens een detox kuur om het lichaam te ontgiften.

Waar kan je kurkuma voor gebruiken?

Naast de gezondheidsvoordelen is kurkuma ook vooral een heel lekker specerij om je gerechten wat extra smaak te geven. Het wordt volop gebruikt voor curry’s, soepen en sauzen.  Het is als gedroogd, gemalen poeder verkrijgbaar in de supermarkt, maar het allerlekkerste is natuurlijk de verse kurkumaworteltjes zelf. Je haalt ze bij de toko of de natuurwinkel. Dit is de meest natuurlijke en “echte” vorm. Je snijdt er een klein stukje af en perst deze met een knoflookpers. Tip: pers het uit boven het gerecht. Zo voorkom je dat je een dag met gele vingers zit!

Hans Kisteman

Wil jij alles weten over maaltijdboxen? Mijn naam is Hans Kisteman, en ik vertel je graag alles over de verschillende soorten boxen. Of je nu een normale maaltijdbox wilt bestellen of een vegetarische, vegan of kindvriendelijke variant: ik zal je adviseren. Daarnaast deel ik mijn ervaringen d.m.v. testen & beoordelingen en beantwoord ik vragen via de mail (info@maaltijdbox.org). Je kunt me natuurlijk ook volgen op social media!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *