Populair keukengerei voor je maaltijdbox

Keukengerei is een verzamelnaam voor alle soorten gereedschap en apparatuur die wordt gebruikt in de keuken om de gerechten uit je maaltijdbox te kunnen bereiden. Van de meest basale handmatige apparaten tot de meest geavanceerde elektrische apparaten: er is veel verschillend kookgerei te vinden. Kookgerei omvat alle benodigdheden om lekker eten te koken, zoals lepels, spatels, pannen, messen en andere handige kookspullen. Het juiste keukengerei is essentieel voor een goede kok. Of je nu een professionele kok bent of gewoon thuis lekker met je maaltijdbox aan het koken bent; de juiste spullen helpen je om je recepten efficiënt en effectief te bereiden. In deze blog gaan we verder in op de 10 populaire soorten lepels, spatels en andere keukentools.

1. Spatel

Een spatel is een veelzijdig kookgerei dat wordt gebruikt om gerechten te mengen, te serveren, te scheppen en om gerechten te verdikken. Spatels zijn meestal gemaakt van metaal, hout of plastic. Sommige zijn voorzien van een dunne, platte kant, terwijl andere een brede, vlakke kant hebben. Spatels worden veel gebruikt bij het bereiden van sauzen, gebak, soepen en andere gerechten. Spatels kunnen ook worden gebruikt om ingrediënten te mengen of om cakes te bakken.

2. Soeplepel

Een soeplepel wordt gebruikt om soep of andere vloeibare voedselsoorten te serveren. Het is een lange, dunne metalen lepel met een vierkante of rechthoekige lepelvorm aan het eind. De soeplepel is vaak gemaakt van roestvrij staal of andere metalen materialen. De lepel is een uitstekende keuze om soepen en andere vloeistoffen te serveren, omdat het een kleine hoeveelheid voedsel op een keer kan scheppen, waardoor er geen vloeistof verloren gaat. Soeplepels kunnen ook worden gebruikt voor andere dingen zoals sauzen, dressings en dips. Tip: probeer eens een soeppakket!

3. Keukentang

Een tang wordt gebruikt om ingrediënten of voedsel mee te pakken, te draaien of te verplaatsen. Het wordt vaak gebruikt om ingrediënten zoals vlees, kip en groente uit een hete pan te halen. Tangen worden ook gebruikt om ingrediënten uit een kom of pan te verplaatsen, waardoor de kans op verbranding of verwondingen wordt verminderd. Sommige tangen zijn gemaakt van roestvrij staal, wat betekent dat ze een lange levensduur hebben. Andere tangen zijn gemaakt van plastic of hout en zijn vaak goedkoper. Het is belangrijk om de juiste tang te kiezen voor het gerecht dat u bereidt, omdat sommige tangen alleen geschikt zijn voor bepaalde doeleinden en/of temperaturen.

4. Aardappelstamper

Een aardappelstamper wordt gebruikt om aardappelen te vermalen tot een soepel mash. Het is een eenvoudig, maar essentieel kookgerei dat wordt gebruikt in veel traditionele en moderne recepten. Het bestaat meestal uit een metalen of plastic kom, een metalen of plastic stamper en een handvat. De aardappelstamper wordt gebruikt om de aardappelen in de kom te verpletteren tot een gladde, consistente puree. Het is een eenvoudig, maar veelzijdig kookgerei dat veelzijdige gerechten mogelijk maakt, zoals aardappelpuree, aardappelmaaltijden, aardappelsoepen en aardappelpannenkoeken.

5. Blikopener

Een blikopener wordt gebruikt om blikjes te openen. Het is een handig en eenvoudig gereedschap dat veel gebruikt wordt in een keuken. Er zijn verschillende soorten blikopeners, waaronder openers met een schroefgrendel, openers met een kurkentrekker en openers met een mes. Sommige blikopeners zijn ook voorzien van een veiligheidsmiddel, zoals een slot. Een goede blikopener is essentieel in een goed uitgeruste keuken.

6. Garde

De garde is een veelzijdig kookgerei dat wordt gebruikt om ingrediënten zoals eieren, boter, suiker, melk, gesmolten chocolade, room en andere ingrediënten te mengen en te mixen. Het heeft een lang, dun, flexibel staafje dat aan het uiteinde is bevestigd, waardoor de garde met krachtige, ronddraaiende bewegingen kan worden gebruikt. De garde is verkrijgbaar in verschillende maten, waardoor het geschikt is voor grote en kleine mixers. Het wordt gebruikt om sauzen, glazuren, bavarois, mayonaise, mousse en andere gerechten te maken.

7. Pollepel

Een pollepel is een keukengerei dat wordt gebruikt om ingrediënten te mengen, te roeren en te serveren. Het heeft meestal een lange, rechte steel en een komvormig uiteinde dat meestal van metaal of plastic is gemaakt. De kom kan gebogen of plat zijn. Veel pollepels hebben ook een kleine schroef aan de steel die gebruikt wordt om het uiteinde af te tappen, waardoor het gemakkelijker is om ingrediënten of voedsel uit kommen te scheppen.

8. Opscheplepel

Een opscheplepel wordt gebruikt om eten uit een kookpan of andere schaal te scheppen. Het is een dunne, platte lepel met een lange steel die langer is dan andere lepels, zodat het gemakkelijker is om het eten op te kunnen scheppen. Opscheplepels hebben een brede, kromme bovenkant die gemakkelijk het eten van de raden van een pan of bak kan scheppen. Handig ook voor bijvoorbeeld een kant en klaar maaltijd uit de verpakking te scheppen. 

9. Spaghetti lepel

Een spaghetti lepel is een speciaal soort keukentool dat wordt gebruikt om spaghetti mee te serveren. Het is een (vaak metalen) lepel met een lange steel en een grote, ruwe kom, die de perfecte manier biedt om spaghetti op te scheppen en op borden te serveren. De ruwe kom van de lepel helpt om losse spaghetti op een hoop te houden, waardoor het gemakkelijker is om het op een bord te serveren. De lange steel zorgt ervoor dat de lepel ver genoeg van de warmtebron wordt gehouden om de handen te beschermen tegen hete sauzen en kookvocht.

10. Schuimspaan

Een schuimspaan wordt gebruikt om zachte, luchtige gerechten te maken, zoals cakes, kwarktaarten, soufflés en mousse. Het bestaat vaak uit een metalen bol/schaal deel met een lange steel en een smalle, rechthoekige spaan aan het uiteinde. De schaal wordt gevuld met bijvoorbeeld eiwit en het mengsel wordt vervolgens met de schuimspaan licht opgeroerd tot er luchtbelletjes ontstaan. Op deze manier wordt het mengsel luchtig en licht. Schuimspaan worden vaak gebruikt bij het maken van delicate Franse desserts maar kun je ook prime gebruiken om groenten uit water te scheppen.

Kookgerei set aanschaffen

Als je op zoek bent naar kookgerei dat je kunt gebruikten voor het koken van je maaltijdbox recepten is het belangrijk om te weten dat er verschillende soorten keukengerei zijn. Allemaal met hun eigen voordelen en nadelen. Het aanschaffen van een set is dan best handig. Zo haal je een complete carrousel in huis met alle handige keukentools. Denk na over wat je wilt bereiden, welke kookstijl je hebt, en welk budget je wilt uitgeven. Als je beschikt over de juiste spullen dan zijn je maaltijden sneller klaar, hebben ze meer smaakvol en kun jij ze met meer gemak bereiden.

Hans Kisteman

Wil jij alles weten over maaltijdboxen? Mijn naam is Hans Kisteman, en ik vertel je graag alles over de verschillende soorten boxen. Of je nu een normale maaltijdbox wilt bestellen of een vegetarische, vegan of kindvriendelijke variant: ik zal je adviseren. Daarnaast deel ik mijn ervaringen d.m.v. testen & beoordelingen en beantwoord ik vragen via de mail (info@maaltijdbox.org). Je kunt me natuurlijk ook volgen op social media!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *