9 heerlijke recepten met Aubergine van HelloFresh

Aubergine, ook wel eierplant of meloenboom genoemd, is een veelzijdige soort groente. Het wordt gebruikt als ingrediënt in veel internationale gerechten. In deze blog vertellen we ja alles over deze groente. In de maaltijdboxen van HelloFresh kom je dit ingrediënt namelijk elke week tegen in hun recepten. We beginnen met een korte uitleg over wat deze groente precies is:

Wat moet ik weten over Aubergines?

  • Kleur: Aubergines komen in verschillende kleuren en formaten, van donkerpaars tot wit. De meest voorkomende kleur is diep, donkerpaars.
  • Smaken: Ze hebben een zacht, bijna neutraal smaak. Het heeft een zachte, crumbly textuur en is lekker met andere ingrediënten zoals knoflook, tomaat, ui en kruiden.
  • Gebruik: De groente wordt gebruikt in veel verschillende gerechten zoals salades, roerbak-gerechten en risottos (zowel gebakken, gestoomd, gerookt, gebakken als gefrituurd). Ze worden met name ook erg veel gebruikt in verschillende Aziatische gerechten.
  • Voedingswaarde: Dit ingrediënt bevat veel vitamine C, wat helpt om je immuunsysteem te versterken. Ze bevatten ook veel vezels, wat goed is voor je spijsvertering. Aubergines bevatten ook een kleine hoeveelheid vetten, waaronder enkelvoudig onverzadigde vetten.
  • Bewaren: Ze moeten op een koele plaats bewaard worden, bijvoorbeeld in de koelkast. Om de versheid te behouden, moeten aubergines binnen een paar dagen na aankoop worden gebruikt.

9 recepten van HelloFresh met Aubergine

Wil jij graag kennismaken met de groente? Of ben je er al gek op en wil je nieuwe combinatie uitproberen? Zelf zijn we er ook erg gek op en hebben daarom onze persoonlijke top 9 HelloFresh recepten voor je op een rijtje gezet. Deze kun je kiezen in jouw maaltijdbox.

  1. Mediterrane orzo met kipgehakt en aubergine met witte kaas en paprika.
  2. Zelfgemaakte hummus met falafel pitabroodjes, gegrilde groenten en frisse yoghurtsaus.
  3. Pasta met ansjovis-tomatensaus met geroosterde aubergine en walnootstukjes.
  4. Naanpizza met aubergine en mozzarella met paprika en basilicumcrème.
  5. Auberginetorentjes met witte kaas met groentefrietjes en komkommer-muntsalade.
  6. Aubergine met Midden-Oosterse kruiden en zelfgemaakte muhammara met bulgur en Libanees platbrood.
  7. Turks broodje met kippendijreepjes met kebabkruiden, paprikasaus, gevulde aubergine, frisse bulgursalade en labne.
  8. Romige farfalle met varkenshaaspuntjes met aubergine en tomatentapenade.
  9. Pastaschotel met kip en gegrilde aubergine met mozzarella en vers basilicum.

Hoe worden aubergine gekweekt?

Aubergines worden meestal gekweekt in warmere klimaten zoals het MiddellandseZeegebied, Afrika, ZuidAmerika, Azië en de Verenigde Staten. De plant heeft veel zonlicht en warmte nodig om te groeien, dus de meeste gebieden met een gematigd klimaat zijn niet geschikt voor de productie van aubergines. Daarnaast is het ook een groente die in grote kassen in Nederland wordt gekweekt. Hollandse versies zijn beschikbaar van het voorjaar tot het najaar. 

Populair bij veganisten

De Aubergine is de laatste jaren steeds populairder geworden door de opkomst van de veganistische leefstijl. Doordat deze groente zo veelzijdig is kun je het op heel veel manier berieden en verwerken in je gerechten. De voedingswaarden zijn optimaal, zodat je minder vleesvervangers nodig hebt. Van pizza’s en soepen tot risotto’s, rijstgerechten en wok-maaltijden. Het zal je dus ook niet verras dat boxen zoals Veganbox en Ekomenu vel gebruik maken van deze groentesoort. 

Hans Kisteman

Wil jij alles weten over maaltijdboxen? Mijn naam is Hans Kisteman, en ik vertel je graag alles over de verschillende soorten boxen. Of je nu een normale maaltijdbox wilt bestellen of een vegetarische, vegan of kindvriendelijke variant: ik zal je adviseren. Daarnaast deel ik mijn ervaringen d.m.v. testen & beoordelingen en beantwoord ik vragen via de mail (info@maaltijdbox.org). Je kunt me natuurlijk ook volgen op social media!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *