8 smaakvolle maaltijdbox recepten met schnitzels

Oké, laten we het vandaag eens hebben over schnitzels. Je kent ze wel, die gepaneerde plakken vlees die krokant zijn gebakken tot een heerlijke knapperig stuk. Ze zijn niet alleen een favoriet in veel huishoudens, maar ook een klassieker in de wereld van comfort food. In deze blog vertel ik je alles over de verschillende soorten en populaire recepten die je bij maaltijdboxen als Green Chef en HelloFresh kunt verwachten. Experimenteer ook zeker met de vegetarische varianten (niet meer van echt te onderscheiden)!

Wat zijn schnitzels?

In de kern is een schnitzel een dun geslagen stuk vlees, dat gepaneerd en vervolgens gebakken of gefrituurd wordt. Het concept is eenvoudig, maar de smaak en textuur die je krijgt, zijn allesbehalve dat. Hoewel vaak geassocieerd met de Oostenrijkse keuken, dankzij de beroemde Wiener Schnitzel, hebben schnitzels hun wortels in verschillende culturen wereldwijd. Van de Italiaanse Milanese tot de Japanse Tonkatsu, de techniek van het paneren en bakken van dun vlees is universeel geliefd.

Lekkerste gerechten van HelloFresh

Je kunt schnitzels maken van kip, kalf, varken, of zelfs rund. Elk type vlees geeft een andere draai aan het gerecht. De sleutel tot een goede schnitzel? Dun en gelijkmatig slaan van het vlees, zodat het snel en gelijkmatig kookt. Paneer ze daarna in bloem, geklutst ei, en broodkruimels voor die gouden, krokante buitenkant. Serveer ze met een simpele salade, in een broodje, of naast klassieke gerechten zoals aardappelsalade. Experimenteer met verschillende soorten paneermeel of voeg kruiden toe aan het paneermengsel voor extra smaak. Hieronder vind je mijn persoonlijke top 8 lekkerste HelloFresh gerechten met dit ingrediënt.

  • Schnitzel met knoflook-gemberrijst met spitskool-wortelsalade en zoete Aziatische saus.
  • Vegetarische schnitzel met parmezaan-roomsaus met Siciliaanse kruiden, broccoli en aardappelen.
  • Schnitzel met champignonroomsaus met krieltjes en komkommersalade.
  • Bao buns met krokante vegan schnitzel en kimchimayonaise met coleslaw en komkommersalade.
  • Vegetarische schnitzel Parmigiana met spaghetti en salade.
  • Bao buns met krokante vegetarische schnitzel en kimchimayonaise met salade van spitskool en broccoli.
  • Broodje vegetarische schnitzel met kimchi-mayonaise met zoetzure komkommer, wortel, gebakken spitskool en frietjes.
  • Schnitzel met gebakken aardappeltjes met snijbonen en dillemayonaise.

Verschillende soorten schnitzels

Traditioneel wordt schnitzel gemaakt van kalfsvlees (denk aan de Weense schnitzel), maar varkens-, kip-, en zelfs rundvlees zijn ook populair. Elke vleessoort biedt een unieke smaak en textuur. Hieronder vind je de 4 populairste varianten die we kunnen onderscheiden:

  • Wiener Schnitzel: Traditioneel gemaakt van kalfsvlees en geserveerd met een partje citroen. Ideaal om te grillen in een grillpan.
  • Kipschnitzel: Een lichter alternatief, vaak iets sappiger. Wordt ook vaak gefrituurd.
  • Pork schnitzel: Populair in vele culturen, met een rijke smaak.
  • Vegetarische schnitzel: Gemaakt van ingrediënten zoals tofu, seitan, of bloemkool voor de niet-vleeseters.

Hoe voedzaam & gezond zijn is het?
Hoewel schnitzels door het paneren en bakken niet het lichtste gerecht zijn, kun je ze gezonder maken door te kiezen voor magere vleessoorten zoals kip of kalf. Bakken in een pan met een klein beetje olie in plaats van diep frituren maakt ook een groot verschil.

Kan ik deze recepten nog een keer opnieuw opwarmen?
Gebakken schnitzels kun je een paar dagen in de koelkast bewaren. Opwarmen doe je het best in de oven of op een pan om de krokante textuur te behouden. Probeer het stukje vlees los te bewaren van de rest van de maaltijd (dat kun je bijvoorbeeld in de magnetron opwarmen).

Zijn er ook goede vegetarische opties?
De laatste jaren zijn er steeds meer vegetarische en zelfs veganistische schnitzels op de markt gekomen. Deze zijn vaak gemaakt van soja, erwtenproteïne of andere plantaardige ingrediënten. Een prima alternatief als je minder vlees wilt eten.

Hans Kisteman

Wil jij alles weten over maaltijdboxen? Mijn naam is Hans Kisteman, en ik vertel je graag alles over de verschillende soorten boxen. Of je nu een normale maaltijdbox wilt bestellen of een vegetarische, vegan of kindvriendelijke variant: ik zal je adviseren. Daarnaast deel ik mijn ervaringen d.m.v. testen & beoordelingen en beantwoord ik vragen via de mail (info@maaltijdbox.org). Je kunt me natuurlijk ook volgen op social media!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *