Wat zijn Empanadas?

Empanada’s, laten we er niet omheen draaien, zijn een fantastische uitvinding op het gebied van comfort food. Je vind ze regelmatig in een maaltijdbox, en wij zijn er dan ook helemaal fan van! Oorspronkelijk uit Zuid-Amerika (ook uit Peru!), hebben deze gevulde deeghapjes de harten (en magen) van mensen over de hele wereld veroverd. Maar wat maakt een empanada nu precies een empanada? En wat zijn de lekkerste soorten? In deze blog vertellen we je er alles over!

Wat is een empanada?

Eenvoudig gezegd, het is deeg, gevouwen in de vorm van een halve maan, gevuld met zowat alles wat je maar kunt bedenken. Van hartig tot zoet, de mogelijkheden zijn eindeloos. Gehakt, kip, kaas, of zelfs fruit voor de zoetekauwen onder ons – als het in een deegjasje past, kan het een empanada vulling worden. Het woord ’empanada’ komt van het Spaanse ’empanar’, wat betekent ‘omhullen in brood’. En dat is precies wat we doen: een rijke, smakelijke vulling omhullen met een laagje deeg, die we vervolgens bakken of frituren tot het goudbruin en onweerstaanbaar is.

Het maken van empanada’s is een kunst op zich. Het begint allemaal met het deeg, dat de juiste balans moet hebben tussen knapperig en toch stevig genoeg om de vulling te houden. Dan komt de vulling, die je naar hartelust kunt aanpassen. Een tip: houd de vulling niet te nat, anders wordt je deeg soppig. Nadat je je vulling hebt gekozen, vouw je het deeg over de vulling heen en druk je de randen aan, vaak met een vork voor die typische empanada-look.

Het schoonheid van empanada’s zit in hun veelzijdigheid. Of je ze nu serveert als snack tijdens een feestje, als onderdeel van een maaltijd, of gewoon omdat het kan, iedereen is er fan van. En het leuke is: iedereen heeft zo z’n eigen favoriete vulling, wat elke empanada-ervaring uniek maakt.

Wat zijn de lekkerste empanada’s?

Zoals we al zeiden, empanada’s kan je echt vullen met van alles en nog wat. Hieronder vind je onze favorieten!

  1. Rundergehakt en Olijven: Een klassieker. In dit recept combineren we sappig rundergehakt met stukjes olijf en een snufje komijn voor wat extra pit. Het is de perfecte balans tussen hartig en net dat beetje zout van de olijven. Serveer het met een simpele salsa voor die frisse tegenhanger.
  2. Kip en Chorizo: Voor wie houdt van een beetje rokerigheid. Deze vulling mixt malse kip met stukjes pittige chorizo, een beetje paprika, en een handjevol erwten voor wat kleur en textuur. Het geheim zit ‘m in de chorizo, die smelt en al zijn smaken afgeeft aan de kip. Heerlijk met een dot zure room.
  3. Spinazie en Ricotta: Een vegetarische droom. Deze combinatie is zacht, maar rijk van smaak, met de verse spinazie en romige ricotta als hoofdrolspelers. Een beetje nootmuskaat maakt het af. Deze empanada is perfect als je iets lichter wilt, maar toch op zoek bent naar volle smaken.
  4. Gehakt, Rozijnen en Ei: Dit klinkt misschien als een vreemde combinatie, maar geloof me, het werkt. Het gehakt krijgt een zoetje van de rozijnen, terwijl het hardgekookte ei voor een verrassende textuur zorgt. Dit recept is een feestje van contrasten en perfect voor de avontuurlijke eter.
  5. Ananas en Kaas: En dan, voor iets compleet anders, de zoete empanada. Ananas gecombineerd met kaas klinkt misschien gek, maar de zoetheid van de ananas met de gesmolten, zoute kaas is een match made in heaven. Een tip: gebruik een sterke kaas voor de volle ervaring. Check ook recepten met Griekse kaas

Tip: empanada’s in je HelloFresh Box

Wil je op z’n tijd ook wel een empanada maken maar niet altijd de inspiratie om zelf iets te bedenken? Bij HelloFresh wordt je regelmatig verrast met lekkere empanada’s. Ook wij kiezen deze regelmatig! Hieronder vind je onze favoriete empanada’s uit de HelloFresh box:

  1. Zelfgemaakte mini-empanada’s met rundergehakt met Mexicaanse kruiden
  2. Empanada’s met vegetarische runderstukjes met puntpaprika en tomaat-komkommersalade
  3. Empanada’s met rundergehakt en limoenmayonaise (voor bij de borrel)
  4. Kip-empanada met cheddar met tomaten-koriandersalade. De bovenkant kan je hier nog even bestrijken met een geklutst ei voor een heerlijk resultaat

Veelgestelde vragen

Wat is een empanada?
Kort gezegd, een empanada is een gevuld deeghapje dat je kunt bakken of frituren. Denk aan een stevige, smaakvolle vulling, verpakt in een knapperig jasje van deeg. Van traditioneel gehakt tot creatieve combinaties met fruit en kaas, elke empanada vertelt zijn eigen smaakverhaal.

Is een empanada maken moeilijk?
Nee, dat valt reuze mee. Het mooie van empanada’s is dat ze verrassend eenvoudig te maken zijn. Het deeg kun je zelf maken of kopen, en de vulling? Die kun je zo ingewikkeld of simpel houden als je zelf wilt. Het vouwen en dichtmaken van de empanada’s is misschien even oefenen, maar als je eenmaal de slag te pakken hebt, draai je ze zo in elkaar.

Hoe lang duurt het maken van een empanada?
Reken voor het maken van empanada’s, inclusief voorbereiding, ongeveer een uurtje. Dit hangt natuurlijk af van hoe snel je bent en of je het deeg zelf maakt. Het vullen en vouwen neemt de meeste tijd in beslag, maar zie het als een moment om creatief te zijn in de keuken. Bakken of frituren duurt meestal niet langer dan een kwartiertje. Perfect dus voor een smakelijk project op een luie zondagmiddag of als voorbereiding voor een feestje.

Wat zijn de lekkerste vullingen voor een empanada?
Als het gaat om de lekkerste vullingen voor empanada’s, duiken er een paar klassiekers en verrassende combinaties op die je echt niet wilt missen. Neem nu de tijdloze mix van sappig rundvlees, gekarameliseerde ui, en zoete paprika. Deze vulling is een hartverwarmende traktatie die rijk aan smaak is en perfect voor een koude dag. Dan is er de frisse kip pesto variant, waarbij de romige pesto met zijn basilicum en kaas de kip naar een hoger niveau tilt. Voor de vegetariërs onder ons is een mengsel van aardse champignons, ijzerrijke spinazie, en zoute feta een echte winnaar. Deze combinatie zorgt voor een smaakexplosie bij elke hap.

Hans Kisteman

Wil jij alles weten over maaltijdboxen? Mijn naam is Hans Kisteman, en ik vertel je graag alles over de verschillende soorten boxen. Of je nu een normale maaltijdbox wilt bestellen of een vegetarische, vegan of kindvriendelijke variant: ik zal je adviseren. Daarnaast deel ik mijn ervaringen d.m.v. testen & beoordelingen en beantwoord ik vragen via de mail (info@maaltijdbox.org). Je kunt me natuurlijk ook volgen op social media!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *