Hoe kan je spinazie het beste klaarmaken?

Spinazie is een typische voorjaarsgroente. Nog een paar maanden, en dan mogen we in Nederland weer genieten van het voorjaar. We gaan dan met z’n allen ook weer meer spinazie eten. Spinazie is tegenwoordig het hele jaar door te koop, maar in het voorjaar komt het uit eigen land en dat is toch het lekkerst. Vanaf maart ga je het dus ook weer volop in jouw Ekomenu menu’s of maaltijdbox van Marley vinden! En gezond natuurlijk! In deze blog vind je tips hoe je deze groente het beste kunt bereiden en vind je enkele gezondheidsvoordelen.

Hoeveel spinazie heb ik nodig?
Koop een flinke hoeveelheid. Een hele tas vol voor twee personen, ongeveer een kilo. Spinazie slinkt namelijk enorm tijdens het bereiden. Schrik dus niet van een te grote zak, hier blijft niet zo veel van over.

Wassen
Ja, het moet even, er zit namelijk zand aan de spinazie. Laat je wasbak vollopen met koud water en mik je spinazie erin. Even husselen met je handen en het zand verdwijnt naar de bodem. Spinazie in een vergiet overdoen en uit laten lekken.

Bereiden van spinazie

Spinazie is een van de snelste groenten. Dat betekent dat je het supersnel op tafel zet. Je hebt eigenlijk niet meer dan 10 minuten nodig. Rauw eten kan overigens ook prima. Hieronder vind je de 5 meest populaire manieren om spinazie klaar te maken:

  1. Koken: zet de spinazie op in een laagje water en kook het een paar minuten. Breng het op smaak met zout.
  2. Roerbakken: zorg ervoor dat je spinazie goed is uitgelekt. Verhit kokosolie in de wok, spinazie erbij, uitje, knoflookje, zout en peper. Paar minuten wokken en klaar.
  3. Stomen: pan water opzetten en je vergiet er bovenop zetten. Met een minuut of 10 is het klaar. Op smaak brengen met zout.
  4. Smoren: flinke klont roomboter in de pan laten smelten, spinazie toevoegen, even omscheppen, deksel op de pan, vuur laag en 10 minuten laten staan. Breng op smaak met zout en nootmuskaat.
  5. Rauw: laat de spinazie goed uitlekken of centrifugeer in de slacentrifuge (heel handig!). Verdeel de spinazie over de borden. Bestrooien met feta, pijnboompitten en rode uien. En maak een dressing van lekkere olijfolie.

Extra smaakmakers voor nog meer beleving
Bovenstaande bereidingen zijn in de basis al heerlijk. Voeg er smaakmakers aan toe als geitenkaas, Parmezaanse kaas, olijven, ei, verse kruiden, zalm, pancetta en gedroogde tomaten. Maak er een quiche, soep of smoothie van. Enfin, je kunt er eindeloos mee variëren.

Gezondheidsvoordelen spinazie

Spinazie is niet alleen lekker en makkelijk om klaar te maken. Het is ook nog eens super gezond. De groente bevat in het bijzonder 3 belangrijke vitamines. Dit zijn vitamine A, B11 en K. Vitamine A draagt bij aan goed functionerende ogen, huid en weerstand. Vitamine B11 is belangrijk voor zwangere vrouwen maar ook voor de opbouw van voldoende eiwitten. Vitamine K zorgt onder andere voor sterke botten. Daarnaast zit spinazie ook vol met calcium (voor sterke botten en tanden) en kalium (belangrijk voor een normale bloeddruk). Bekijk hier mee gezondheidsvoordelen van spinazie. Veel mensen denken dat het ook belangrijk is voor de ijzerinname, maar dat valt eigenlijk reuze mee.

Hans Kisteman

Wil jij alles weten over maaltijdboxen? Mijn naam is Hans Kisteman, en ik vertel je graag alles over de verschillende soorten boxen. Of je nu een normale maaltijdbox wilt bestellen of een vegetarische, vegan of kindvriendelijke variant: ik zal je adviseren. Daarnaast deel ik mijn ervaringen d.m.v. testen & beoordelingen en beantwoord ik vragen via de mail (info@maaltijdbox.org). Je kunt me natuurlijk ook volgen op social media!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *