Hoeveel zijn mensen bereid te betalen voor een maaltijdbox?

Deze week bereikte ons een interessant onderzoek van Retail Intelligence Lab. Dit onderzoeksbureau deed uitvoerig onderzoek naar de maaltijdbox-markt en komt met een aantal interessante conclusies die wij in deze post graag even samenvatten.

Sinds de toetreding van HelloFresh is de maaltijdbox-markt enorm hard gegroeid. Steeds meer foodboxen proberen de Nederlandse consument te verleiden tot een abonnement. Hiervoor worden enorme marketingbudgetten ter beschikking gesteld. De HelloFresh kortingscodes vliegen je dan ook om de oren.

Hoeveel wil jij betalen voor een maaltijdbox?
Retail Intelligence Lab was benieuwd naar de vraag wat Nederlanders eigenlijk vinden van het concept van de maaltijbox, en hoeveel geld ze bereid zijn te betalen voor zo’n box met eten. Aan een groep van 1084 Nederlanders werd een aantal vragen gesteld over HelloFresh, de Allerhande Box, Marley Spoon, Streekbox en de Familiebox (voorheen Mathijs Maaltijdbox).

Nederlanders zijn bereid om slechts €23,21 te betalen
Een van de opvallende conclusies is dat potentiële kopers gemiddeld bereid zijn om €23.21 te betalen voor een maaltijdbox. In dat geval gaat het om een maaltijdbox voor 2 personen en 3 maaltijden. Dat is dus fors lager dan de feitelijke prijs van een dergelijke maaltijbox. Deze kost in de praktijk tussen de €35 en €40. Uit het onderzoek blijkt dat Nederlanders het minste willen betalen voor Mathijs Maaltijdbox, en het meeste voor Marley Spoon. Marley Spoon slaagt er dus ook in om zichzelf neer te zetten als “De Betere Box.

Opvallend: Nederlanders zijn bereid om meer te betalen voor de Allerhande Box dan voor HelloFresh, terwijl de Allerhande Box in de praktijk juist goedkoper is. Blijkbaar associëren Nederlanders het merk Albert Heijn met hoge kwaliteit.

Wie hebben het meeste interesse in een maaltijdbox?
Een andere interessante vraag die het onderzoek tracht te beantwoorden luidt: Welke groep Nederlanders is bereid het meeste te betalen voor een maaltijdbox? Uit het onderzoek blijkt dat met name vrouwen, mensen die begaan zijn met biologisch voedsel, en mensen met een hoge opleiding/hoog inkomen erg geïnteresseerd zijn.

Wanneer zijn mensen bereid om meer te betalen voor een maaltijdbox?
Er zijn een aantal redenen te noemen waarom bepaalde Nederlanders bereid zijn om meer te betalen voor een maaltijdbox. Naarmate een aanbieder een hogere naamsbekendheid geniet, en naarmate de consument zich bewust is van de prijzen van een maaltijdbox in het algemeen, is hij/zij bereid om meer te betalen voor een maaltijdbox.

Echter, de belangrijkste oorzaak is “eerdere ervaringen met een maaltijdbox”. Mensen die al eens eerder een maaltijdbox geprobeerd hebben zijn bereid om liefst 41% meer te betalen dan mensen die het nog nooit geprobeerd hebben. Het maakt zelfs niet uit of die eerste ervaring positief of negatief was. Blijkbaar ziet de consument de toegevoegde waarde van een maaltijdbox pas echt in als hij/zij het zelf ervaren heeft.

 

Hans Kisteman

Wil jij alles weten over maaltijdboxen? Mijn naam is Hans Kisteman, en ik vertel je graag alles over de verschillende soorten boxen. Of je nu een normale maaltijdbox wilt bestellen of een vegetarische, vegan of kindvriendelijke variant: ik zal je adviseren. Daarnaast deel ik mijn ervaringen d.m.v. testen & beoordelingen en beantwoord ik vragen via de mail (info@maaltijdbox.org). Je kunt me natuurlijk ook volgen op social media!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *