Interview met Beebox

pim lankhorst beebox
Pim Lankhorst

Na een leerzaam kijkje achter de schermen bij onder andere Zinner Dinner, Vegabox en De Krat is vandaag beebox aan de beurt. Je ziet ze tegenwoordig meer en meer. De oranje kratten van Beebox. Vandaag het interview met Pim Lankhorst, beeboxer in Zwolle en omgeving: “De grote kracht van beebox is het persoonlijke contact”. Door het rechtstreekse contact met de boeren, biedt beebox een maaltijdbox aan die niet alleen heel biologisch en duurzaam is, maar qua prijs ook nog eens kan concurreren met bijvoorbeeld HelloFresh en de Allerhande Box. In het interview vertelt Lankhorst meer over de oprichting, werkwijze, de doelgroep en de manier waarop beebox omgaat met duurzaamheid. “We streven er naar om goed te doen voor mens, boer en natuur”.

 

“De grote kracht van beebox is het persoonlijke contact”

De unieke werkwijze van beebox
De beebox is alweer een tijdje actief. Al in 2012 werd beebox opgericht. Het was destijds een coöperatie van ondernemers, boeren, consumenten en partners. Het doel van beebox was meteen duidelijk: De relatie herstellen tussen boer en burger. Daarnaast wil het bedrijf consumenten helpen met een gezonde en groene levensstijl. En hoe kan dat nu beter dan door het leveren van gezond, biologisch en duurzaam voedsel?

beebox doet het in veel opzichten net even anders dan de rest. beebox is bijvoorbeeld een franchise formule. Dit houdt in dat beebox werkt met lokale “beeboxers” die, elk op hun eigen wijze, de lokale markt bedienen. Dit heeft als grote voordeel dat zij ook de verantwoordelijkheid hebben naar hun eigen lokale klanten wat resulteert in topkwaliteit en topservice. Volgens Lankhorst vormen deze lokale “beeboxers” de grote kracht van beebox. Lankhorst vertelt dat beebox “zeker groeiende is”, maar kan verder niets zeggen over het aantal boxen dat er per week verstuurd wordt.

beebox boxen assortiment
De verschillende Boxen die beebox aanbiedt

Alles in eigen beheer
Alle recepten en gerechten worden bedacht door kok Marjolein de Vlaam en inkoper Thomas Zeegers. Doordat zij direct in contact staan met hun eigen boeren worden de boxen elke week weer gevuld met zeer verse producten van een hoge kwaliteit. Bij beebox zijn alle producten altijd afkomstig uit Nederland. Je hoeft dus niet bang te zijn dat je een bloemkool uit Spanje aantreft in jouw box. Leuk om te vermelden is dat de lokale beebox ondernemers de boxen ook zelf inpakken. Dit gebeurt elke week op de donderdag, waarna ze donderdagavond door de beeboxers zelf bezorgd worden. “Onze boeren oogsten vaak op maandag of dinsdag, woensdag wordt alles verzameld en dan donderdag dus ingepakt en bezorgd. Superverse producten dus.”

“Onze boeren oogsten vaak op maandag of dinsdag, woensdag wordt alles verzameld en op donderdag ingepakt en bezorgd. Superverse producten dus.”

Niet bang voor concurrerende foodboxen
Lankhorst ziet de toekomst van beebox rooskleurig tegemoet. Ondanks het feit dat de maaltijdboxmarkt steeds competitiever wordt, en meer toetreders kent. Sommige experts verwachten dat uiteindelijk de supermarkten de online boodschappenmarkt gaan domineren. Albert Heijn timmert natuurlijk al flink aan de weg met een eigen Allerhande Box. Maar ook Jumbo wil de markt betreden met een eigen maaltijdbox. En voor een online supermarkt als Picnic is de stap naar een eigen maaltijdbox natuurlijk erg klein.

“Ja wij denken dat het concept van de maaltijdbox zeker nog lang blijft bestaan, omdat het vele voordelen heeft ten opzichte van de supermarkt. Grote supermarkten zullen een deel van de online boodschappenmarkt krijgen. Maar wij denken dat er zeker plaats blijft voor het beebox concept. Door de vele schakels die niet in het beebox proces voorkomen wordt de balans in de voedselketen eerlijker. Zowel een betere prijs voor de boer als voor de klant” vertelt de lokale beeboxer uit Zwolle.

Magazijn beebox
Het magazijn van beebox (bron: beebox.nl)

De bewuste consument
Lankhorst is van mening dat veel aanbieders zich vooral richten op gemak. Hiermee doelt hij op de grote spelers als HelloFresh en Mathijs Maaltijdbox. Deze boxen focussen zich met name op de consument die snel en gemakkelijk een maaltijd op tafel wil zetten. “Wij kiezen voor de bewuste consument en proberen meerwaarde en diepgang te bieden op allerlei vlakken.”. Dat wil niet zeggen dat de beebox een stuk duurder is dan de concurrerende boxen. De “Box Maaltijden” is bijvoorbeeld goedkoper dan een vergelijkbare box bij HelloFresh en Mathijs Maaltijdbox. Bovendien ontvangt de boer een eerlijke prijs voor de producten in de beebox.

“Door de vele schakels die niet in het beebox proces voorkomen wordt de balans in de voedselketen eerlijker. Zowel een betere prijs voor de boer als voor de klant”

Oranje kratten, biologische producten en digitale recepten
Wanneer je aan beebox denkt, denk je al snel aan de opvallende oranje kratten en biologische producten. Biologisch en duurzaam zakendoen is dan ook een van de kernwaarden van het bedrijf. “We streven er naar om goed te doen voor mens, boer en natuur. Dit uit zich in biologische en duurzaam geteelde producten in onze boxen. Daarnaast gebruiken wij een duurzame oranje krat als verpakking die hergebruikt kan worden. Daarnaast proberen we spaarzaam om te gaan met papier en leveren onze recepten dan ook digitaal aan in plaats van op print”

Deze bewuste strategie lijkt in ieder geval te werken. “Steeds meer mensen zijn op een bewuste manier met voeding bezig. Consumenten willen weten waar de producten en ingrediënten vandaan komen die ‘s avonds op hun bord liggen. Daarnaast zien we de vraag naar biologische producten steeds meer toenemen”

 

Hans Kisteman

Wil jij alles weten over maaltijdboxen? Mijn naam is Hans Kisteman, en ik vertel je graag alles over de verschillende soorten boxen. Of je nu een normale maaltijdbox wilt bestellen of een vegetarische, vegan of kindvriendelijke variant: ik zal je adviseren. Daarnaast deel ik mijn ervaringen d.m.v. testen & beoordelingen en beantwoord ik vragen via de mail (info@maaltijdbox.org). Je kunt me natuurlijk ook volgen op social media!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *