Nieuw: Klimaatbewuste recepten bij HelloFresh

Misschien heb je het al voorbij zien komen bij het kiezen van jouw laatste HelloFresh recepten. Er is namelijk een nieuw label toegevoegd: klimaatbewuste recepten. Dit zijn speciale gerechten die een zo laag mogelijke impact hebben op het klimaat. Elke week vind je ongeveer 10 – 15 van deze bewuste recepten in het menu staan. Je kunt de klmaatbewuste gerechten van HelloFresh herkennen aan het groenblauw label. In deze blog leggen we precies uit wat deze klimaatbewuste recepten zijn en waarom je deze gerechten zeker moet overwegen!

  • Bij HelloFresh kies je wekelijks uit 10 – 15 speciale klimaatbewuste gerechten
  • De CO-2 uitstoot van deze gerechten is minimaal 51% lager dan een gemiddeld HF recept (meting 2021)
  • Deze speciale recepten bevatten ingrediënten met een minimale CO-2 uitstoot. Zie ook: Is HelloFresh biologisch?
  • Dit zijn bijvoorbeeld ingrediënten die gekweekt worden door een lokale leverancier of die biologisch gekweekt worden
  • Deze milieubewuste gerechten zijn overigens net zo lekker als andere maaltijden, maar ze hebben een stuk minder impact op onze planeet

Wat zijn klimaatbewuste gerechten?

De klimaatbewuste gerechten van HelloFresh zijn recepten met ingrediënten die een minimale CO-2 uitstoot veroorzaken. Deze ingrediënten zijn op een duurzame manier gekweekt en geoogst en hebben het klimaat minimaal belast. Uitstoot veroorzaakt door logistiek en verpakkingen vallen overigens nog buiten deze berekeningen. Het gaat dus puur om de CO-2 uitstoot van de individuele ingrediënten van een bepaalde maaltijd.

Veel winst te behalen in voedselindustrie
De voedselindustrie heeft een belangrijke rol in het terugdringen van de Co-2 uitstoot. Wist je dat in Europa ongeveer 30% van alle Co-2 uitstoot wordt veroorzaakt door de voedselindustrie? Het gaat dan om de hele keten van landbouw tot productie verwerking en transport. Door te kiezen voor duurzame en bewuste recepten kan jij hier dus ook jouw steentje bijdragen.

Wanneer krijgt een maaltijd het Klimaatbewust label?
Niet alle recepten van HelloFresh hebben al het klimaatbewust-label. Elke week vind je ongeveer 10 – 15 gerechten die het label mogen dragen. De hoeveelheid Co-2 uitstoot voor landbouw, productie en verwerking van de onderdelen van een specifiek gerecht moeten minimaal 51% lager zijn dan de uitstoot van een gemiddeld gerecht in 2021. Deze 51% is gebaseerd op de aanbevelingen van het VN om de uitstoot met 7,6% per jaar te verminderen. Je ziet het label bij het recept staan (net als bijvoorbeeld aangegeven wordt dat een recept vega, kindvriendelijk of extra snel is).

Wat is de uitstoot van een HelloFresh gerecht?

De uitstoot van een HelloFresh gerecht is sterk afhankelijk van het aantal ingrediënten, het type maaltijd (vegetarische gerechten hebben doorgaans een lagere uitstoot dan recepten met vlees/vis) en de herkomst van de ingrediënten. In de afbeelding hieronder zie je hoe de uitstoot van een gemiddeld gerecht van HelloFresh is opgebouwd. Opvallend is dat het grootste gedeelte van de CO-2 uitstoot wordt veroorzaakt door de landbouw en productie, en maar een relatief klein deel door verpakking en transport.

impact-van-hellofresh-maaltijden

Voorbeelden van klimaatbewuste recepten

Elke week staan er nieuwe klimaatbewuste recepten voor je klaar. Het zijn meestal vegetarische gerechten met duurzaam geteelde ingrediënten van lokale boeren en producenten. Hieronder vind je een aantal voorbeelden van zulke milieubewuste gerechten:

  1. Zelfgemaakte kipnuggets met ovenfrietjes en tomaat-komkommersalade
  2. Zoete-aardappelsoep met kokosmelk met limoen, kidneybonen en garam masala
  3. Vegetarische quesadilla met witte kaas met belegen kaas, salsa en chilimayonaise
  4. Plaattaart met geitenkaas en paprika met rucola, tuinkers en basilicumcrème
  5. Knapperige bloemkool met champignonsaus met parmigiano reggiano en aardappelpartjes

Hans Kisteman

Wil jij alles weten over maaltijdboxen? Mijn naam is Hans Kisteman, en ik vertel je graag alles over de verschillende soorten boxen. Of je nu een normale maaltijdbox wilt bestellen of een vegetarische, vegan of kindvriendelijke variant: ik zal je adviseren. Daarnaast deel ik mijn ervaringen d.m.v. testen & beoordelingen en beantwoord ik vragen via de mail (info@maaltijdbox.org). Je kunt me natuurlijk ook volgen op social media!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *