Ruim 1,5 miljoen Nederlanders aan de maaltijdbox

Marktonderzoeksbureau Multiscope heeft opnieuw onderzoek gedaan naar het maaltijdbox-gedrag in Nederland. Net als in 2016 keek het bureau hoeveel Nederlanders gebruik maken van een foodbox. Uit het onderzoek blijkt dat 12% van de Nederlanders wel eens een box bestelt. Jaarlijks bestellen ongeveer 1,6 miljoen consumenten een maaltijdbox. Dit is 3% meer dan in 2016. Daarnaast zien we dat de maaltijdbox steeds meer onderdeel wordt van het gezinsleven. Inmiddels bestelt 4% van de consumenten wekelijks een maaltijdbox. Dat betekent dat er wekelijks 560.000 Nederlanders zijn die uit een box eten. HelloFresh is nog altijd met afstand de meest populaire box.

  • Van alle Nederlanders heeft 12% wel eens een foodbox besteld
  • Elk jaar kopen 1,6 Nederlanders wel eens een maaltijdbox
  • Dit is 3% meer dan in 2016 toen hetzelfde onderzoek werd uitgevoerd
  • Wekelijks bestelt 4% van de Nederlandse consumenten een box. Het gaat in totaal om 56.000 consumenten.
  • Nederlanders kiezen nog altijd met afstand het meest voor HelloFresh (62%)

HelloFresh nog altijd met afstand de populairste box

Net als 4 jaar geleden – toen Multiscope hetzelfde onderzoek uitvoerde – is HelloFresh nog steeds de meest populaire aanbieder. 62% van de consumenten kiest voor HelloFresh. Daarna volgen de Allerhande Box (18%) en Presto van Picnic (13%). Marley Spoon (11%) en Bites we Love (5%) maken de top-5 compleet. De resultaten van het onderzoek zijn enigszins opvallend aangezien de Allerhande Box van Albert Heijn al enige tijd uit het assortiment is gehaald. Een verklaring hiervoor kan zijn dat de data voor het onderzoek voor de corona crisis zijn gemeten. Na corona zijn pakketten rechtstreeks van de boer zoals Uitgekookt, Mealhero, Boerschappen en Grutto (voorheen Koopeenkoe) enorm toegenomen in populariteit.  De top-5 zou er inmiddels dus iets anders uit kunnen zien.

Top-5 meest bestelde maaltijdboxen volgens Multiscope
Multiscope vroeg een panel van 902 respondenten naar hun maaltijdbox-gebruik. Daaruit komt de volgende top-5.

  1. HelloFresh (62%)
  2. Allerhande Box (18%)
  3. Presto (13%)
  4. Marley Spoon (11%)
  5. Bites we Love (5%)

Redenen waarom mensen graag kiezen voor een foodbox

Multiscope vroeg respondenten niet alleen naar welke boxen ze wel eens bestellen. Respondenten werd ook gevraagd wat ze waarderen aan een maaltijdbox. Hieruit blijkt dat vooral de smaak (62%) en de kwaliteit (61%) als goed / uitstekend wordt beoordeeld. Daarnaast zijn originaliteit en de hoeveelheid (grootte porties) aspecten die mensen waarderen aan een foodbox. Wat verder opvalt is dat respondenten de keuzevrijheid meer waarderen dan bij hetzelfde onderzoek 4 jaar geleden. Dit heeft waarschijnlijk te maken met de toegenomen receptenkeuze. Zo kan je bij Marley Spoon inmiddels kiezen uit 30 recepten per week en bij HelloFresh ligt dat op 20 recepten per week.

Hans Kisteman

Wil jij alles weten over maaltijdboxen? Mijn naam is Hans Kisteman, en ik vertel je graag alles over de verschillende soorten boxen. Of je nu een normale maaltijdbox wilt bestellen of een vegetarische, vegan of kindvriendelijke variant: ik zal je adviseren. Daarnaast deel ik mijn ervaringen d.m.v. testen & beoordelingen en beantwoord ik vragen via de mail (info@maaltijdbox.org). Je kunt me natuurlijk ook volgen op social media!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *