Waarom is boerenkool gezond?

De laatste tijd zie je overal om je heen zogenaamde superfoods.. Producten die ineens massaal in de schappen liggen, zoals gedroogde goija bessen, tarwegras, chia- en hennepzaad en moerbei bessen.  Vaak is het ook nog eens ontzettend duur. Als je gezond wil eten, moet het dan zo duur en ingewikkeld? Het antwoord is simpelweg “Nee”. Er zijn voldoende gezonde groenten en kruiden beschikbaar die misschien niet zo hip zijn, maar wel minstens zo gezond.

Boerenkool als superfood?

Boerenkool is een supergezonde groente die nog wel eens onderschat wordt. En het is volop te krijgen voor een normale prijs. Boordevol gezonde stoffen: calcium, ijzer, magnesium en veel vitamine A en B6, vitamine B1 en B2, vitamine C, caroteen, voedingsvezels en glucosinolaten, een stof die een positief effect heeft op het tegengaan van kanker.

Hoe wordt boerenkool geteeld?
Boerenkool is een typisch Nederlands product. Het wordt alleen in Nederland nog op grote schaal geteeld. De plant doet er 3 maanden over om uit te groeien tot een volwassen kool en wordt alleen in volle grond geteeld. Heel lang geleden (al rond 400 voor Christus) werden vooral de stelen gegeten. Later en nu nog steeds wordt het blad gebruikt. Als je een hele kool koopt, strip je het van de bladstelen, dunne bladnerven kunnen gerust blijven zitten. Hierna grondig (3 x ) wassen. Want juist in de kroesjes van de boerenkool zitten vaak vuil en beestjes. Behalve als het vriest, dan zijn spinnetjes en rupsjes weggetrokken.

Boerenkool smaakt overigens beter als de vorst er overheen is gegaan. Het zetmeel in de bladeren wordt dan omgezet in suikers.

Hoe moet je boerenkool koken?

Kook boerenkool niet te lang, anders wordt ze zwaarder verteerbaar en een beetje taai. Ongeveer 15-20 min is genoeg. Je kunt het ook prima wokken. Het is dan in zo’n 15 minuten klaar. Het smaakt heerlijk met een goudrenet in stukjes, wat (bio) rauwe ham of gerookte zalm, zoete aardappel, verse rozemarijn en zeezout.

Boerenkool in de maaltijdbox?

Het is nu niet de tijd van het jaar, maar straks in het najaar dan ga je weer volop boerenkool in jouw maaltijdbox terugvinden. Aanbieders als HelloFresh en Marley Spoon verrassen elk jaar weer met heerlijke variaties met boerenkool. Daarnaast heb je natuurlijk Ekomenu en De Krat die veel samenwerken met lokale telers en altijd gebruik maken van seizoensgroenten. Hieronder vind je onze top-5 boerenkool recepten uit de maaltijdbox

  1. Boerenkool met gebakken sjalot en verse worst van gerookt spek en lauriermet worst van Brandt & Levie van HelloFresh
  2. Boerenkoolsalade met kippendijfileten boterbonen, kaas en zoetzure ui van Marley Spoon
  3. Boerenkool met rookworst, champignons, pastinaak en rode ui van Ekomenu
  4. Stamppot boerenkool met kaas en cashewnoten (vegetarisch) van De Krat
  5. winterse risotto met een pesto van boerenkool, peterselie en walnoten van De Familiebox

Hans Kisteman

Wil jij alles weten over maaltijdboxen? Mijn naam is Hans Kisteman, en ik vertel je graag alles over de verschillende soorten boxen. Of je nu een normale maaltijdbox wilt bestellen of een vegetarische, vegan of kindvriendelijke variant: ik zal je adviseren. Daarnaast deel ik mijn ervaringen d.m.v. testen & beoordelingen en beantwoord ik vragen via de mail (info@maaltijdbox.org). Je kunt me natuurlijk ook volgen op social media!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *