BeterBio: Wij willen ook bestaansrecht hebben in 2030

GeertJanKemme beterbio
BeterBio oprichter Geertjan Kemme

BeterBio is zeker geen “groentje” in de online boodschappenmarkt. Al sinds 2012 verkoopt het bedrijf 100% biologische producten. Daarbij kun je denken aan complete biologische maaltijdboxen, groentepakketten, maar ook de dagelijkse boodschappen kunnen los besteld worden via Beterbio.nl. Het bedrijf is eigendom van Kooistra, Kemme en Linker. Zij zagen dat er behoefte was aan de bezorging van biologische producten aan huis. Samen hebben zij, elk vanuit hun eigen expertise, invulling gegeven aan aan deze groeiende vraag door BeterBio op te richten.

 

De missie van Beterbio is in elk geval helder: Het duurzaamste bedrijf van Nederland willen zijn. Wij interviewden mede-oprichter GeertJan Kemme en vroegen hem naar de werkwijze en de positie van BeterBio in de groeiende online food-markt.

De missie van Beterbio is helder: Het duurzaamste bedrijf van Nederland willen zijn

Veel meer dan alleen maaltijdboxen
BeterBio bezorgt wekelijks aan enkele duizenden klanten groente-en fruitpakketten, maaltijdboxen en boodschappen op maat. Het bedrijf groeit elke jaar tussen de 25% en 75%. Deze groei wordt mede gerealiseerd door aanwezig te zijn op sociale media, en zichtbaar te zijn in de zoekmachines. Offline staat BeterBio vaak op markten en events. “Maar ons belangrijkste verkoopkanaal is altijd onze tevreden klant geweest”.

Naast bezorging aan consumenten thuis bezorgt BeterBio ook de boodschappen voor kinderdagverblijven en lunches bij bedrijven. “Onze klanten kiezen voor ons 100% biologisch assortiment, duurzaamheid en het gemak van het gratis thuisbezorgen. De geboden flexibiliteit en hoge service wordt door onze klanten enorm gewaardeerd.” vertelt GeertJan Kemme.

boxen beterbio
Een greep uit het BeterBio assortiment

De biologische maaltijdboxen van Beterbio bevatten elke week weer nieuwe en originele recepten. “Dat is vakwerk en daarom werken wij met één van de beste koks van Nederland, Bianca. De kunst is om met seizoensproducten elke week weer de juiste combinatie van smaaktrends, kooktijden en gemak te vinden.” zegt Kemme. BeterBio biedt veel meer dan alleen de maaltijdboxen. Het bedrijf wil al haar klanten continue inspireren met lekkere, inspirerende en biologische recepten die passen bij het seizoen en bij de speciale groentepakketten. Dit zijn pakketten met alleen verse en gevarieerde groenten, waar een gemiddeld gezin een hele week van kan eten. Via de website kunnen BeterBio klanten eenvoudig eigen recepten invoeren, een kookboek maken, recepten delen, en de benodigde ingrediënten online bestellen.

Biologische maaltijdbox beterbio
BeterBio is 100% biologisch

Onderscheidend door 100% biologisch te zijn
Het mag duidelijk zijn: de maaltijdbox-markt begint steeds competitiever te worden. Nieuwe aanbieders schieten als paddestoelen uit de grond, en met veel reclame hopen zij stuk voor stuk de Nederlandse consument te verleiden tot een abonnement. Kemme meent dat deze concurrentiestrijd vooral aan het losbarsten is onder de niet-biologische maaltijdboxen. “Gelukkig zijn wij onderscheidend doordat wij wél biologisch zijn, een eigen bezorgdienst hebben met groengasbussen en een zeer hoge klantenservice nastreven”.

 

De mede-oprichter van BeterBio denkt daarnaast dat de maaltijdbox met name zo populair is omdat deze met veel marketingbudgetten enorm gehyped is de laatste jaren. “En die hype zal er weer af gaan”. Toch verwacht Kemme niet dat BeterBio afhankelijk is van deze hype. Het bedrijf heeft een solide klantenbasis opgebouwd. Dat komt mede doordat BeterBio naast de maaltijdbox, ook groente- en fruitpakketten, en alle andere boodschappen bij de klant thuisbezorgt.

“Wij steken onze energie liever in het langdurig behouden van 1 klant, dan het binnenhalen van 10 nieuwe klanten met een kortingspas uit een tijdschrift”

Alles voor duurzaamheid
De visie van BeterBio is helder: Het bedrijf wil ook in 2030 nog bestaansrecht hebben. “Dat maakt dat wij nooit voor snelle winsten gaan voor de aandeelhouders. Wij streven altijd een duurzaam beleid na. Wij steken onze energie dus liever in het langdurig behouden van 1 klant, dan het binnenhalen van 10 nieuwe klanten met een kortingspas uit een tijdschrift”.

Niet voor niets behoorde BeterBio in 2013 tot de top-3 duurzaamste bedrijven van Nederland. “De enige reden voor ons streven naar duurzaamheid is dat wij in de toekomst ook nog willen bestaan. Bestaan in een wereld waar eerlijk, regionaal en gezond voedsel de norm is geworden”. En daar doet BeterBio alles voor. Zo rijden de bezorgers met speciale groengasbussen. De inpakkers werken met tablets, en de bezorgers met smartphones om papierloos te kunnen werken. Een speciaal statiegeldsysteem zorgt ervoor dat er zo min mogelijk verpakkingsmateriaal gebruikt wordt. BeterBio heeft inmiddels de hoogst haalbare variant van het EKO-keurmerk bemachtigd. Het assortiment in alle productgroepen is 100% biologisch.

groengasbussen beterbio
De groengasbussen van BeterBio

“De enige reden voor ons streven naar duurzaamheid is dat wij in de toekomst ook nog willen bestaan.”

De bewuste consument kiest voor BeterBio. 
BeterBio merkt dat steeds meer klanten bewust voor hen kiezen vanwege deze duurzame werkwijze. “Iedereen die ook maar een beetje bewust bezig is met voeding, gezondheid of duurzaamheid komt uiteindelijk bij ons uit als klant. Maar we merken het ook aan onze zakelijke klanten, die duurzaamheid en transparantie zeer belangrijk vinden. Deze partijen doen grondig onderzoek naar hun leveranciers, en komen dan uiteindelijk bij ons uit. Door onze transparante werkwijze, het feit dat we onze producten rechtstreeks inkopen bij onze boeren en producenten met de kortst mogelijke lijnen, maakt dat onze klanten altijd weten wat ze eten. De herkomst van onze producten is daarbij maximaal regionaal.” sluit Kemme het interview enthousiast af.

En ook wij zijn enthousiast over BeterBio! De sterke focus om het duurzaamste bedrijf van Nederland te worden, en dát zien als kans om te groeien en succesvol te zijn spreekt ons in elk geval enorm aan.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *