Lekkere recepten met venkel

Venkel is een bijzondere en lekkere groente met een typische anijssmaak. Het zit vol met goede voedingsstoffen zoals vitamine B1 en B1. Daarnaast is venkel ook nog eens heel rijk aan anti-oxidanten. In deze blog delen wij 2 lekkere en makkelijke recepten die je eenvoudig met venkel kunt maken. In deze blog van Libelle vind je alle gezondheidsvoordelen van Venkel.

Gestoofde venkel

Gestoofde venkel klaarmaken en op tafel zetten is eenvoudiger dan je wellicht denkt! Wat heb je precies nodig? Haal 4 venkelknollen in huis. De voorkeur gaat uit naar de grotere formaten. Gebruik 3 eetlepels olijfolie. Hierbij gaat de voorkeur uit naar de extra vergine variant. Als laatste heb je knoflook nodig. Drie teentjes zijn genoeg.

De bereiding
De bereiding is eenvoudig en duurt niet zo lang. Zorg er in eerste instantie voor dat de bladeren van de venkel worden verwijderd. Maak stukken van de knollen, zo’n 4 – 8 stuks.

Roerbakken
Pak een koekenpan (groot formaat) en verhit er wat olie in. Voeg de knoflook en venkel toe aan de pan en roerbak deze. Gebruik middelhoog vuur, dan duurt het roerbakken niet zolang. Doe dit zo’n 5 minuten. Het op smaak brengen die je met zout en peper. Zodra de venkel een andere kleur begint te krijgen zet je het vuur wat lager. Verwarm alles een kwartiertje door.

Bijna klaar
Voeg wat extra water toe, net zolang totdat de venkel net iets onder water staat. Stoof de venkel op laag vuur. Door af en toe met een vork in de venkel te prikken weet je wanneer deze klaar is. Dit duurt ongeveer 20 – 30 minuten. Als de venkel lichtbruin is weet je dat het gerecht klaar is en op tafel gezet kan worden! Een heerlijk vegetarisch bijgerecht!

Gebakken venkel met kruim

Venkel is een hele groente waar je alle kanten mee op kunt. Als je het bakt met kruim dan geniet je er nog meer van. Gebakken venkel met kruim is overigens heel eenvoudig te maken. Iedereen kan het, jij ook dus! Wij willen graag het recept met je delen.

Ingrediënten

Je hebt niet zoveel nodig, wij hebben de ingrediënten even op een rij gezet voor je.

  • 3 stuks venkelknollen
  • Zuurdesembrood zonder korst (2 sneetjes)
  • Fijngesneden knoflook (1/2 teentjes)
  • Fijngehakte, verse peterselie (2 eetlepels)
  • Olijfolie (2 eetlepels)

Als je deze spullen in huis hebt kun je direct aan de slag. Zet de oven vast aan en stel deze in op 190 °C. Pak de venkelknollen en snijd deze in vier stukken. Voor de garnering kun je nog enkele stukjes bewaren. De venkel kun vervolgens stomen of koken in een pan water. Voeg een beetje zout toe, dit zorgt voor een betere smaak.

Bijna klaar!

Pak een kom en doe daar het broodkruim in, de peterselie, de olijfolie en de knoflook. De venkelplanten laat je uitlekken en leg je in een ovenschaal. Het broodkruim kan vervolgens erover uitgestrooid worden. Ook voeg je een klein beetje van de olijfolie toe. Naar eigen smaak voeg je zout en peper toe. Zet de schaal in de oven voor een half uurtje ongeveer. Daarna garneer je de venkel nog even en klaar is kees, eet smakelijk!

 

Hans Kisteman

Wil jij alles weten over maaltijdboxen? Mijn naam is Hans Kisteman, en ik vertel je graag alles over de verschillende soorten boxen. Of je nu een normale maaltijdbox wilt bestellen of een vegetarische, vegan of kindvriendelijke variant: ik zal je adviseren. Daarnaast deel ik mijn ervaringen d.m.v. testen & beoordelingen en beantwoord ik vragen via de mail (info@maaltijdbox.org). Je kunt me natuurlijk ook volgen op social media!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *