Welke soorten steak zijn er en hoe bak je het?

Veel mensen zijn gek op een stukje steak. Het is niet het meest goedkope vlees, maar op zijn tijd wel erg lekker. Je vind het in boxen van o.a. Grutto maar ook in de premium recepten van HelloFresh kom je ze vaak terug. Zoals men ondertussen wel al weet bestaan er heel erg veel verschillende soorten biefstuk. Maar welke zijn dit nu juist en hoe kan je deze herkennen? Wij leggen het hier even voor je uit.

Soorten biefstuk:

  • Ossenhaas: Dit is echt het neusje van de “zalm” in biefstukken. Deze is gemaakt van de spier van een vleeskoe welke deze koe weinig nodig heeft. Hierdoor is deze biefstuk heel erg mals maar hier hangt dan ook een hoog prijskaartje aan. Een goeie biefstuk moet goed behandeld en gerijpt zijn.
  • Kogelbiefstuk: Deze biefstuk mag dan iets duurder zijn dan de gewone variant maar deze heeft wel een malsere smaak. Deze wordt gesneden van het spierstuk van de bovenbil.
  • lendebiefstuk, rib-eye en entrecote: De lende zit ook aan de rug van het rund dit specifiek deel kenmerkt zich doordat het mager vlees is met een stevige vetrand. De rib-eye zit dan aan de voorkant van de rug. Het vlees zelf is zachter dan deze van de lende en het kenmerkt zich doordat er een duidelijke vetstructuur in het vlees zit en dit zou voor meer smaak geven. De entrecote wordt dan weer gesneden van de dunne lende ofwel ook contrefilet genoemd. Deze herkent men doordat deze een randje vet heeft waardoor het vlees sappiger blijft.
  • Chateaubriand: Deze biefstuk is een klepper van een goeie 200 gram gesneden van het dikste deel van de haas. Deze wordt altijd in sneden opgediend samen met een goeie bearnaisesaus.
  • T-bonesteak: Dit is eigenlijk een entrecote maar hier zit dan nog wel de lendenwervel in. Deze heeft meestal de vorm van een T. Vooral in Amerika is deze biefstuksoort zeer gewild. Deze wordt meestal wel gegrild met een peterselieboter saus over.

Wat heb ik nodig voor het bakken van een steak?

  • 2 biefstukken
  • 25 gram boter
  • Biefstuk kruiden of peper

Het bakken van de biefstuk

Als eerste ga je de steaks de koelkast moeten halen en deze even laten wennen aan de kamertemperatuur. Dit doet men omdat als je een heel koude biefstuk in de pan zou leggen dan zou deze te mals worden en hij heeft de kans dat hij van binnen niet warm genoeg wordt. Dep je biefstuk ook even af met een keukenrolpapiertje als die uit de koelkast komt. Door dit te doen zal je biefstuk een klein beetje bruiner er uit zien.

Nu nemen we een pan met een dikke bodem en zetten we deze op het vuur (zet het vuur op een hoge stand). Zorg ervoor dat de pan gloeiend heet is alvorens de boter in de pan te leggen. Als de pan heet is leg je de boter er in en wacht nu tot dat de boter volledig gesmolten is en er geen schuim meer opstaat. Het is belangrijk dat dat schuim weg is en de boter al wat bruin er uit ziet alvorens de biefstuk erop te leggen.

De boter zou ondertussen goed moeten zijn. Nu leg je de biefstukken in de pan en laat je deze bakken gedurende 5 minuten. Wat heel belangrijk is dat je deze biefstuk in beweging houd. Dit kan je doen met een spatel en niet met een vork. Als je in je biefstuk prikt dan loopt er het vocht eruit en dat is niet de bedoeling dat maakt het vlees taai. Na ongeveer 2 en een halve minuut bakken mag je de biefstukken omdraaien. Na in totaal 5 minuten is de biefstuk klaar om op te dienen. Je kan de biefstuk natuurlijk nog iets langer laten bakken maar dan heb je geen rosé meer.

Haal de biefstuk nu uit de pan en leg deze gedurende 2 minuten op een stukje aluminiumfolie. En daarna leg je deze op je bord en garneer je deze met een lekkere saus en groentjes.

Hans Kisteman

Wil jij alles weten over maaltijdboxen? Mijn naam is Hans Kisteman, en ik vertel je graag alles over de verschillende soorten boxen. Of je nu een normale maaltijdbox wilt bestellen of een vegetarische, vegan of kindvriendelijke variant: ik zal je adviseren. Daarnaast deel ik mijn ervaringen d.m.v. testen & beoordelingen en beantwoord ik vragen via de mail (info@maaltijdbox.org). Je kunt me natuurlijk ook volgen op social media!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *