5 redenen waarom amandelen gezond zijn

Sport je graag en en wil je graag op een gezonde en natuurlijke manier je spieren opbouwen? Dan kunnen amandelen je verder helpen. Deze noten bevatten veel belangrijke voedingsstoffen, zoals eiwitten, voedingsvezels en gezonde onverzadigde vetten. Omdat eiwit de belangrijkste component is die je helpt om je spiermassa te vergroten, is het eten van amandelen als sporter een zeer voor de hand liggende keuze.

1. Amandelen bevatten gezonde vetten

Vetzuren zijn een belangrijk onderdeel van je cellen. Ze zijn nodig voor het opbouwen van de celwanden. Amandelen bevatten veel gezonde vetten, waaronder zowel enkelvoudig onverzadigde vetzuren als meervoudig onverzadigde vetzuren. Een handjevol amandelen (30 gram) bevat 10 gram mono-onverzadigd en 3 gram meervoudig onverzadigd vet, en slechts 1,5 gram verzadigd vet. Ze bevatten ook omega-9 vetzuren. Het lichaam heeft vet nodig voor de energie en als bouwstoffen. Onverzadigde vetzuren worden gedurende de dag, dus ook in ruste, verbrand en geven je extra energie. De juiste hoeveelheid gezonde vetten in je dieet helpt ook om je weerstand tegen ontstekingen te versterken, wat cruciaal is voor sporters. Niet voor niets vind je ze in jouw box van Mealhero of Dinnerly.

2. Sterkere spieren met amandelen

Eiwitten zijn de bouwstenen van je spieren, huid en kraakbeen. Ook zijn ze van belang bij het uitvoeren van andere stofwisselingsfuncties, zoals het transport van zuurstof naar het bloed, als antilichamen bij de bestrijding tegen ziektes, en het aansturen van stofwisselingsprocessen. Eiwitten zijn als het ware de werkende moleculen van het leven. Gelukkig zijn amandelen geladen met deze uiterst belangrijke macronutriënten. Een handjevol amandelen bevat 6 gram eiwit. Voor een sporter is eiwit misschien wel de belangrijkste bron om spieren te bouwen. Het mag dus duidelijk zijn dat amandelen nuttig zijn voor iedereen die zijn lichaam wil trainen.

3. Vitamine E

Amandelen bevatten ook een aanzienlijke hoeveelheid vitamine E. Een handjevol bevat al de dagelijks aanbevolen hoeveelheid vitamine E. Deze vitamine is een sterke antioxidant en reguleert daarnaast de enzymactiviteit in je lichaam. Het vertraagt ​​ook de groei van gladde spiercellen, waardoor het helpt om aderverkalking (atherosclerose) te voorkomen. Veel sporters slikken vitaminepillen om de gezondheidsvoordelen van deze belangrijke vetoplosbare vitamine genieten. Amandelen zijn een 100% natuurlijke bron van vitamine E.

4. Belangrijke voedingsvezels

In tegenstelling tot andere voedingsstoffen als eiwitten, koolhydraten en vetten worden voedingsvezels niet door je lichaam opgenomen, maar gaan ze redelijk intact door je maag- en darmkanaal zo weer je lichaam uit. Daarom lijkt het misschien dat voedingsvezels niet veel doen, maar ze hebben een aantal belangrijke taken in het op peil houden van je gezondheid. Zo helpen ze je darmflora gezond te houden en bevorderen ze de kwaliteit van je stoelgang, waardoor je lichaam de afvalstoffen makkelijker en sneller kan afvoeren. De afvoer van afvalstoffen is zeker bij sporters erg belangrijk, dus komt het goed uit dat amandelen boordevol voedingsvezels zitten. Een handjevol amandelen levert een belangrijk deel van onze dagelijks benodigde hoeveelheid voedingsvezels.

5. Andere bouwstoffen die amandelen bieden

Naast de genoemde macronutriënten en de vitamine E, bevatten amandelen ook vele andere vitaminen en mineralen, zoals vitamine B1 (thiamine), vitamine B2 (riboflavine), vitamine B3 (niacine), vitamine B-6 en vitamine B11 (foliumzuur) en de mineralen calcium, fosfor, ijzer, kalium, koper, magnesium en zink. Ook leveren amandelen een verscheidenheid aan fytochemicaliën die van onschatbare waarde zijn voor je gezondheid. Vanwege deze voedingsstoffen zijn amandelen een sterke speler in het voorkomen van hart- en vaatziektes. Omdat een slimme sporter weet dat je niet optimaal kunt trainen als je niet helemaal gezond bent, is het duidelijk dat amandelen bij je passen als je je lichaam sterk en gezond lichaam wil maken en houden.

Hans Kisteman

Wil jij alles weten over maaltijdboxen? Mijn naam is Hans Kisteman, en ik vertel je graag alles over de verschillende soorten boxen. Of je nu een normale maaltijdbox wilt bestellen of een vegetarische, vegan of kindvriendelijke variant: ik zal je adviseren. Daarnaast deel ik mijn ervaringen d.m.v. testen & beoordelingen en beantwoord ik vragen via de mail (info@maaltijdbox.org). Je kunt me natuurlijk ook volgen op social media!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *