Voordelen van koken met kokosolie

Kokosolie is een tropische olie. Zoals de naam al verklapt wordt kokosolie gemaakt van het persen van het witte vruchtvlees van de vrucht van de kokospalm. Omdat je het tot een heel hoge temperatuur kunt verhitten is het ook erg geschikt om mee te koken. Steeds meer mensen gebruiken het dan ook als alternatief voor olijfolie of boter voor het koken van een gezonde maaltijd. In deze blog besteden we daarom uitgebreid aandacht aan kokosolie. Wat is het, waar bestaat het uit, en wat zijn de voor- en nadelen?

Waar bestaat kokosolie uit?

De voornamelijkste bestandsdelen van kokosolie zijn verzadigde vetzuren met een middellangeketen, bijvoorbeeld laurinezuur, myristinezuur en palmitinezuur. Het grote voordeel van deze middellangeketen verzadigde verzuren is dat ze zeer gemakkelijk door de darmen worden geabsorbeerd. Ook worden ze, eenmaal in het bloed beland, gelijk naar de lever vervoerd. Hier worden ze net zo snel als suikers omgezet in energie. Door deze snelle transformatie in energie worden de vetzuren niet opgeslagen in het vetweefsel, waardoor kokosolie dus ideaal is voor afvallen en gewichtscontrole!

Kokosolie als alternatief

Kokosolie is ideaal te gebruiken voor bakken, branden en frituren. Kokosolie is een hittestabiele olie met een hoog kookpunt waardoor het ideaal is voor frituren. Ook zal er minder oxidatie optreden door de aanwezigheid van verzadigde verzuren. Dit heeft als gevolg dat er minder schadelijke polymeren ontstaan dan het geval zal zijn bij regulier frituurvet met onverzadigde verzuren. Ook zorgen deze onverzadigde vetzuren ervoor dat de kokosolie langer meegaat.

Geen boter en margarine meer nodig?
Naast bovenstaande toepassingen is het ook ideaal als vervanger van boter en margarine. Kokosolie heeft een vaste vorm tot ongeveer 26 graden Celsius en zal dus binnenshuis altijd bruikbaar zijn. De vetten in boter bevatten normaal gesproken 9 kilo calorieën per gram, terwijl de vetten in kokosolie maar 8,3 tot 8,6 kilo calorieën per gram bevatten. Zoals in een vorig artikel te lezen valt, zijn dit voornamelijk goede vetten. Dus minder vetten en veel meer voordelen dan boter, waarom zal je het niet gebruiken?

Overige gezondheidsvoordelen van kokosolie
Naast het feit dat kokosolie een lekker en gezond alternatief is voor dagelijkse producten zoals olijfolie en boter is het ook zeer geschikt als (preventief) medicijn tegen bepaalde bacteriën, schimmels en virussen. Dit komt doordat het laurinezuur in kokosolie in het lichaam kan worden omgezet in monolaurine. Monolaurine blijkt uit onderzoek een inactiverend of destructief effect te hebben op een grote hoeveelheid bacteriën, schimmels (bijv. ringworm) en virussen (bijv. mazelen en herpes).

Wat zit er in kokosolie?

Kokosolie bestaat voor het grootste gedeelte, zo’n 86 procent, uit verzadigde vetzuren. Dit zijn echter goede vetzuren, en helpen je er voor te zorgen dat je een betere stofwisseling krijgt en af kunt vallen. Het overige gedeelte bestaat vanzelfsprekend uit onverzadigde vetzuren. Het belangrijkste bestanddeel is laurinezuur.

Verzadigde verzuren

 • Laurinezuur (49 procent)
 • Myristinezuur (17,5 procent)
 • Palmitinezuur (9 procent)
 • Caprinezuur (6,5 procent)
 • Stearinezuur (3 procent)

Enkelvoudig onverzadigde vetzuren

 • Oliezuur (5 procent)

Meervoudig onverzadigde vetzuren

 • Linolzuur
 • Overige vetzuren
 • overig vetzuur (8,2 procent)

Nog 5 voordelen van het gebruik van kokosolie

Behalve dat kokosolie een uitstekend alternatief is om te proberen naast olijfolie en boter heeft het nog meer voordelen. Hieronder vind je nog vijf unieke voordelen van het gebruik van dit product.

 1. Het verbrand vet
  Uit onderzoek is gebleken dat vrouwen die voor 12 weken lang, twee eetlepels kokosolie op een dag eten meer vet verbanden dan vrouwen die dit niet doen. En het is natuurlijk niet zo moeilijk om deze heerlijke smaak ergens door heen te mengen, dus ga los! Lees hier meer over het onderzoek. Hier vind je meer dieet-boxen.
 2. Het zorgt voor zacht en sterk haar
  Verwarm drie tot vijf eetlepels kokosolie in de magnetron en breng het aan op je haar voordat je gaat slapen. Spoel het ’s ochtends uit met shampoo en je zal minder pluizerig en sterk haar hebben.
 3. Het is een uitstekende oogcrème
  Heb je (nog) geen behoefte om die superdure oogcrème te kopen voordat je de dertig hebt bereikt? Heel logisch, neem een beetje kokosolie en breng het aan rondom je ogen voordat je gaat slapen. Het zal echt een goed resultaat hebben. In coco we trust.
 4. Het maakt je tanden witter
  Mix zes eetlepels kokosolie met dezelfde hoeveelheid baking soda. Voeg er ook nog twintig druppels van een andere olie naar keuze aan toe. Mix het allemaal bij elkaar en stop het mengsel in een potje. Breng het aan op je tanden en ze zullen vanzelf witter worden.
 5. Ideaal om je make-up mee te verwijderen
  Geloof het of niet, maar kokosolie kan zelfs je die-hard waterproof mascara eraf halen. De natuurlijke oliën bevatten vitaminen en mineralen die ook nog eens je wimpers laten groeien! Wauw!

Hans Kisteman

Wil jij alles weten over maaltijdboxen? Mijn naam is Hans Kisteman, en ik vertel je graag alles over de verschillende soorten boxen. Of je nu een normale maaltijdbox wilt bestellen of een vegetarische, vegan of kindvriendelijke variant: ik zal je adviseren. Daarnaast deel ik mijn ervaringen d.m.v. testen & beoordelingen en beantwoord ik vragen via de mail (info@maaltijdbox.org). Je kunt me natuurlijk ook volgen op social media!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *