1,6% van de boodschappen werd online gedaan in 2015

We doen met z’n allen steeds vaker online boodschappen. Waar begin 2015 1% van de boodschappen online werd gedaan, was dat aan het einde van het jaar 1,6%. Dit blijkt uit onderzoek van ABN AMRO, dat verwacht dat in 2025 9% van de boodschappen online wordt gedaan. Tegen die tijd moet de online boodschappenmarkt een waarde van ongeveer €3,7 miljard vertegenwoordigen. In het afgelopen jaar gaven alle Nederlanders bij elkaar €389 miljoen uit aan online boodschappen. De sterke opkomst van de maaltijdbox heeft natuurlijk ook bijgedragen aan de groei in het afgelopen jaar. Individuele cijfers voor de maaltijdbox zijn helaas niet beschikbaar.

In het rapport voorspelt ABN AMRO ook hoe de fysieke supermarkten zich gaan onderscheiden. De bank meent dat supermarkten meer gaan inzetten op service en beleving. Supermarkten zullen zich meer focussen op versproducten, om zich te blijven onderscheiden van de online concurrenten. Daarnaast kunnen de fysieke supers zich gaan onderscheiden door informatie rondom de producten te bieden in de winkel. De online supermarkten en maaltijdbox-aanbieders zullen klanten winnen vanwege het gemak, snelheid, en een lage prijs. De fysieke “ouderwetse” supermarkten moeten hun meerwaarde dus in de winkel bewijzen.

Opkomst kleine supermarktwinkels in steden

Een andere belangrijke ontwikkeling zijn de kleine supermarktwinkels die zullen ontstaan in de steden.  Deze winkels kunnen met bijvoorbeeld kant-en-klare maaltijden  inspelen op de toenemende vraag naar gemak bij consumenten. Wij verwachten eigenlijk wel dat er concepten zoals Kochhaus in Nederland gaan vestigen. In een eerdere blog besteedden we al aandacht aan deze fysieke winkel die enkel complete maaltijden aanbiedt. Als klant kies je een van de prachtig uitgestalde recepten. Vervolgens koop je precies de ingredienten en producten die nodig zijn voor het betreffende recept. Op die manier wordt je geïnspireerd in een winkel, kost het weinig tijd, en hoef je vrijwel niets weg te gooien omdat je precies de juiste hoeveelheid koopt.

impressie kochhaus duitsland
Impressie van Kochhaus in Duitsland

 

Hans Kisteman

Wil jij alles weten over maaltijdboxen? Mijn naam is Hans Kisteman, en ik vertel je graag alles over de verschillende soorten boxen. Of je nu een normale maaltijdbox wilt bestellen of een vegetarische, vegan of kindvriendelijke variant: ik zal je adviseren. Daarnaast deel ik mijn ervaringen d.m.v. testen & beoordelingen en beantwoord ik vragen via de mail (info@maaltijdbox.org). Je kunt me natuurlijk ook volgen op social media!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *