De Maaltijdboxmarkt van dichtbij bekeken

De maaltijdbox heeft flink aan populariteit gewonnen in het afgelopen jaar. Steeds meer huishoudens wagen zich aan een box bomvol boodschappen die elke week netjes wordt thuisbezorgd. Wij van Maaltijdbox.org vonden het eens tijd om de Maaltijdbox markt wat nader te bekijken. Welke spelers zijn er, wie is marktleider en welke doelen hebben de verschillende maaltijdbox leveranciers? Afgelopen zaterdag plaatste Trouw een verhelderend artikel over deze snel veranderende markt, en hier vind je de hoogtepunten. Eigenlijk kun je de verschillende maaltijdbox leveranciers opsplitsen in drie groepen. Deze worden hieronder een voor een kort besproken

De snelgroeiende maaltijdboxen gericht op gemak

Allereerst heb je de leveranciers als de Gezinsbox (voorheen Mathijs), HelloFresh en Marley Spoon die zich met name focussen op huishoudens die maar weinig tijd hebben en vooral willen profiteren van het gemak van een maaltijdbox. Dit zie je dan ook terug in een goed bereikbare klantenservice, gunstige bezorgdtijden, maar bijvoorbeeld ook voorgesneden groenten. De consument wil zijn maaltijd immers snel op tafel hebben staan. Wanneer we kijken naar de motieven van deze foodbox aanbieders kunnen wij stellen dat deze bedrijven vooral willen “schalen”. Oftewel: zoveel mogelijk abonnementen verkopen. Hier zijn zij dan ook ontzettend druk mee bezig dankzij geld van investeerders die snelle groei willen zien. Deze eerste groep “gemaks” maaltijdboxen kunnen we dan ook associëren met een prima prijs/kwaliteit verhouding, een scherpe klantenservice, eenvoudige gerechten. Biologische gerechten tref je niet vaak aan in deze boxen. De Scherpe klantenservice kun je overigens zowel met iets positiefs als negatiefs associëren. Ja, ze staan de hele dag klaar om je vragen te beantwoorden. De keerzijde is echter de soms agressieve benadering van klanten. Vandaag nog was op Consumentenbond.nl te lezen over een klachtenregen over HelloFresh. De medewerkers zouden zich veel te agressief en opdringerig opstellen ten opzichte van de klant.

De maaltijdbox van de supermarkt

Daarnaast hebben we de supermarkten die ook zijn begonnen met het introduceren van een eigen maaltijdbox. Albert Heijn was de eerste supermarkt in Nederland die haar eigen box op de markt bracht, en ook van partijen als Coop en Jumbo is bekend dat zij plannen hebben. Deze supermarkten kunnen eigenlijk ook niet om de foodbox heen. Hun voormalige klanten nemen nu immers boxen als die van HelloFresh of Mathijs af. Willen zij deze klanten terugwinnen, dan zullen ook zij moeten innoveren en een dergelijke maaltijdbox thuis kunnen afleveren. Supermarkten als Albert Heijn hebben een heel belangrijk voordeel ten opzichte van de eerste groep met aanbieders. Als klant kun je namelijk je overige boodschappen (denk aan fruit, dranken, tussendoortjes etc.) gratis mee laten bezorgen met de maaltijdbox. De Allerhande Box werkt overigens (nog) niet met een abonnementsvorm. Of partijen als Jumbo dit wel gaan doen zal de toekomst ons leren.

De kleine, doch authentieke en transparante maaltijdbox

biologische maaltijdboxen

De laatste groep is misschien wel het meest interessant. Dit zijn relatief kleine maaltijdbox aanbieders die wij vooral associëren met authenticiteit. Zij hebben geen enorme investeerders achter zich, en moeten het veelal doen met eigen middelen. Voorbeelden van deze kleinere aanbieders zijn Streekbox en De Krat. De Krat is overigens het eerste bedrijf in Nederland dat een Maaltijdbox aanbiedt. Het grootste USP (unique selling point) van deze boxen zijn de kwaliteit, de authenticiteit en de transparantie. Bij de Streekbox kun je bijvoorbeeld van elke aardappel of krop sla zien waar deze gekweekt is. Daarnaast zul je bij deze aanbieders niet snel een voorgesneden ui vinden in de maaltijdbox. Bij deze “bescheiden” leveranciers vind je ook veel vaker keurmerken als het Eko-keurmerk en B-corp terug. Waar de commerciële jongens vaak smijten met termen als biologische maaltijdbox, mag eigenlijk alleen de Beebox zich écht biologisch noemen.

Naar welke van deze maaltijdboxen gaat jouw voorkeur? Wij zijn ontzettend benieuwd naar jouw ervaringen met een van de genoemde, of een niet-genoemde maaltijdbox. En hoe zie jij de toekomst van de foodbox tegemoet? Denk jij dat grote jongens als HelloFresh en Mathijs Maaltijdbox de “oorlog” zullen winnen? Of denk jij dat de kleinere authentieke spelers wel degelijk aan terrein gaan winnen? Laat gerust jouw reactie achter!

Hans Kisteman

Wil jij alles weten over maaltijdboxen? Mijn naam is Hans Kisteman, en ik vertel je graag alles over de verschillende soorten boxen. Of je nu een normale maaltijdbox wilt bestellen of een vegetarische, vegan of kindvriendelijke variant: ik zal je adviseren. Daarnaast deel ik mijn ervaringen d.m.v. testen & beoordelingen en beantwoord ik vragen via de mail (info@maaltijdbox.org). Je kunt me natuurlijk ook volgen op social media!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *