Consument kan makkelijker af van maaltijdbox abonnement

Het “flexibele” maaltijdbox abonnement stond de afgelopen maanden nog wel eens ter discussie. Met name bij de wat grotere partijen als HelloFresh leek het soms verdraaid lastig om van een abonnement af te komen. Ook werden klanten die het uiteindelijk wel lukte om op te zetten, nog vaak benaderd om HelloFresh nog eens te proberen. De toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft de maaltijdbox-aanbieders nu op de vingers getikt. De waakhond heeft een regeling getroffen met 6 bekende maaltijdbox aanbieders: HelloFresh, Mathijs Maaltijdbox, Beebox, De Krat, Marley Spoon en Streekbox. Als consument krijg je nu 14 dagen bedenktijd wanneer je een maaltijdbox-abonnement hebt afgesloten. Wanneer je in een reguliere webshop een product bestelt, heb je standaard een zichttermijn van 14 dagen. Anita Vegter van ACM stelt dat dit ook gewoon voor versproducten geldt: ”Steeds vaker worden producten zoals maaltijdboxen in de vorm van een abonnement aangeboden. Consumenten moeten weten dat je je kunt bedenken als je een abonnement hebt afgesloten.” zegt Vegter.

Wat verandert er precies?

De maaltijdbox-aanbieders moeten het abonnement op een meer transparante manier presenteren. De aanbieders van maaltijdboxen moeten duidelijk aangeven dat de consument een bedenktijd heeft van twee weken. Bovendien moeten zij de consument goed inlichten over de mogelijkheden om het abonnement op te zeggen. Iets wat voorheen niet altijd even duidelijk was. Op de dag dat je als consument de maaltijdbox thuis ontvangt gaat de bedenktijd in. Vanaf dat moment heb je 14 dagen de tijd om, zonder opgaaf van reden, je abonnement stop te zetten.

Waarom is de ACM genoodzaakt tot deze maatregelen?

De toezichthouder ACM kreeg in de afgelopen maanden een groot aantal klachten van consumenten die ongewenst gebonden waren aan een maaltijdbox-abonnement. Consumenten worden vaak verleid met grote kortingen. Ook op straat en via de telefoon werden consumenten veelvuldig aangesproken door maaltijdbox-aanbieders. Daardoor gingen veel consumenten een abonnement aan, waar ze achteraf helemaal niet op zaten te wachten. Een bedenktijd was er in sommige gevallen helemaal niet, en ook ontbrak heldere informatie over het stopzetten van een abonnement.

 

Hans Kisteman

Wil jij alles weten over maaltijdboxen? Mijn naam is Hans Kisteman, en ik vertel je graag alles over de verschillende soorten boxen. Of je nu een normale maaltijdbox wilt bestellen of een vegetarische, vegan of kindvriendelijke variant: ik zal je adviseren. Daarnaast deel ik mijn ervaringen d.m.v. testen & beoordelingen en beantwoord ik vragen via de mail (info@maaltijdbox.org). Je kunt me natuurlijk ook volgen op social media!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *