Is HelloFresh Maaltijdbox wel zo groen?

Er ontstond in de afgelopen weken wat vraagtekens bij de werkwijze van HelloFresh. De Duitse aanbieder van Maaltijdboxen, die duizenden boxen per week verstuurd, claimt duurzaam en groen te zijn. Afgelopen week was er op OneWorld.nl dan ook een column te lezen waar erg kritisch wordt gekeken naar de werkwijze van het bedrijf. De schrijver van de column stelt dat aanbieders als HelloFresh, maar ook de AllerhandeBox van Albert Heijn veelal meeprofiteren met het succes van “echte” groene en biologische boxen van lokale leveranciers.

Steeds vaker zie de HelloFresh box en de AllerhandeBox staan tussen de biologische boxen zoals De Krat, Streekbox en Beebox. Het verschil is dat deze bedrijven écht focussen op biologische producten, terwijl bij HelloFresh slechts een klein gedeelte van de inhoud van de box biologisch is. Hetzelfde geldt voor de variant van de Albert Heijn.

OneWorld is dan ook van mening dat het voor de consument op dit moment niet erg duidelijk is welke aanbieders wat aanbieden. De columnist is van mening dat het eigenlijk puur “handig inspelen” is op een behoefte die vooral gecreëerd is door authentieke bedrijven als Beterbio en Beebox. Deze bedrijen zijn namelijk begonnen met het overslaan van de traditionele supermarkt, en een directe brug te slaan tussen boeren, bedrijven en burgers: Een maaltijdbox met kakelverse (biologische) producten rechtstreeks van het land. Grote aanbieders als HelloFresh en Albert Heijn communiceren in feite dat hun producten hier ook aan voldoen, maar in de praktijk is dit niet altijd het geval.

Wat is jouw mening? Vind jij dat HelloFresh en de Allerhande box van Albert Heijn ten onrechte hun maaltijdbox aanprijzen als groen en soms biologisch? Kies jij liever voor een aanbieder als HelloFresh of AllerhandeBox om te profiteren van vaak wat lagere prijzen en betere aflever mogelijkheden? Of kies jij liever voor een “authentieke” maaltijdbox aanbieder zoals Beebox, Beterbio en Streekbox? Wij horen graag jouw mening!

Update augustus 2019

Op onze pagina HelloFresh en biologisch vind je nu een uitgebreide omschrijving van de werkwijze van deze aanbieder. We kijken o.a. naar leveranciers en de gebruikte verpakkingsmaterialen. We merken dat HelloFresh duurzaam te werk gaat. Biologisch mag het zichzelf niet noemen, daarvoor moet vrijwel elk product in de box het EKO-keurmerk hebben. Maar over het algemeen kunnen we wel stellen dat de gehele bedrijfsvoering van HelloFresh gericht is op duurzaamheid en transparantie.

Hans Kisteman

Wil jij alles weten over maaltijdboxen? Mijn naam is Hans Kisteman, en ik vertel je graag alles over de verschillende soorten boxen. Of je nu een normale maaltijdbox wilt bestellen of een vegetarische, vegan of kindvriendelijke variant: ik zal je adviseren. Daarnaast deel ik mijn ervaringen d.m.v. testen & beoordelingen en beantwoord ik vragen via de mail (info@maaltijdbox.org). Je kunt me natuurlijk ook volgen op social media!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *