9 lekkere (rode) kool recepten van HelloFresh

Veel aanbieders van maaltijdboxen bieden gerechten aan met kool. Er zijn heel veel soorten kool. Allemaal hebben ze een eigen kleur, smaak en bereiding. In deze blog zoomen we verder in op de Rode Kool. We vertellen je alles over deze groente. Ook bieden we een lijst aan met onze favoriete kool-recepten van HelloFresh.

Wat is rode kool?

Rode kool is een sluitkool dat voornamelijk geteeld wordt voor de verse markt. De teelt van rode kool vind voornamelijk plaats in Noord-Holland dit komt omdat daar minder aantasting is van de ziekte knolvoet.  Deze koolgewas is een tweejarig gewas dit betekend dat het eerste jaar de kool gevormd wordt en het tweede jaar dat de plant gaat bloeien. De rode kool was vroeger net zoals de witte kool zeer populair in onze streken dit kwam omdat hij makkelijk te telen was. Bovendien waren ze ook zeer makkelijk te bewaren dit was zeer belangrijk voor de gewone bevolking tot de helft van de 20ste eeuw. Rode kool wordt geoogst vanaf half juni (de vroege oogst) tot eind oktober (de bewaar oogst: dit wil zeggen dat ze deze tot bijna volgend jaar juni kunnen bewaren). Zoals je ziet kan je rode kool bijna het hele jaar eten. Meestal wordt deze groenten wel in de winter klaar gemaakt met een goed bord aardappelen en een worst. Wil je lekker makkelijk gezond eten? Bekijk dan ook de nieuwe recepten van Green Chef.

Top 9 HelloFresh kool-recepten

  1. Geroosterde bloemkool in groene currysaus.
  2. Pulled chicken wraps met koolsla.
  3. Koreaanse-stijl gefrituurde kip met koolmix.
  4. Knoflook-gemberrijst met vegetarische schnitzelreepjes.
  5. Stamppot met Chinese kool en kokosmelk.
  6. Snelle vegetarische ramen met paddenstoelen.
  7. Kipfilethaasjes in zoete saus met knoflookrijst.
  8. Bulgogi biefstukreepjes met rijst en zoetzure groenten.
  9. Pittige loaded vegetarische nacho’s met koolsalade.

Rode kool kopen en bewaren

Als je van plan bent een rode kool te kopen in de winkel of je hebt er één gekocht en je gaat deze nog niet direct klaarmaken zorg dan dat je vooral op deze items let:

  • Zorg dat de buitenste bladeren stevig zijn en ook een glanzend zicht hebben.
  • Vermijd de kolen met de verwelkte bladeren.
  • Als je rode kool wilt klaarmaken reken dan 300 gram per persoon. Maar als je een salade maakt reken dan iets minder namelijk 100 gram per persoon.
  • Bewaar de rode kool op een donkere luchtige en koele plaats.
  • Men kan deze ongeveer een week bewaren op een koele plaats.
  • Als je de kool al aangesneden hebt zorg dan dat je deze in de koelkast bewaard. Liefst met een plastiekfolie rond.

Rode kool bereiden

Als je rode kool gaat klaarmaken zorg dan dat je deze goed wast en dat je de buitenste bladeren verwijderd. Snij hem daarna in 4 stukken en haal het harde middelste eruit. Snij de stukken in reepjes. Kook deze daarna gaar in een pan met water en een beetje azijn in gedurende 15 minuten. Door azijn toe te voegen behoudt de rode kool zijn typische rode kleur. Rode kool kan je ook bakken of smoren het ligt er natuurlijk aan waarvoor je de rode kool klaar maakt. Heb je liever kant-en-klaar? Bekijk dan ook onze review van Meal Plan Box: een persoonlijk maaltijdplan inclusief verse en gezonde diepvriesgerechten.

Is deze groente geschikt voor kinderen?
Vanaf kinds af aan heeft een mens eigenlijk al een hekel aan het eten van groenten, op latere leeftijd kan deze hekel aan groente zomaar verdwijnen, u kunt het zelfs heel lekker gaan vinden. Kinderen staan erom bekend een hekel te hebben aan groenten, een van de groenten die de meeste kinderen echt niet lusten zijn rode kool, erwtjes en zuurkool, laat dit nu net de groentes zijn die erg goed zijn voor de mens en dus ook voor kinderen die nog volop in de groei zijn. Het voordeel van groentes zoals rode kool is dat men deze op veel verschillende manieren klaar kan maken, zo kunt u ervoor kiezen de rode kool gewoon los erbij te koken en daarnaast aardappels te koken met een stukje vlees, maar u kunt ook de rode kool combineren met een ovenschotel. Op het internet zijn veel verschillende gerechten te vinden voor het serveren van groente, zo kunt u ook rode kool op zeer veel verschillende manieren klaarmaken.

Verse kool of uit blik?
Bij het klaarmaken van deze groente heeft u de keuze uit het klaarmaken van verse rode kool of rode kool uit blik. De ervaringen met beide soorten zijn zeer verschillend. Een groot deel van de mensen vinden de kool uit blik lekkerder, er zijn echter ook veel mensen die de voorkeur geven aan het klaarmaken van verse kool. Ook de wetenschap heeft zich beziggehouden met de verschillen tussen blik en vers: uit onderzoek is gebleken dat verse rode kool meer gezonde stoffen behoudt dan de versie uit blik, natuurlijk is het ook afhankelijk hoelang u de verse groente bewaard om te bekijken in welke rode kool de meeste gezonde stoffen zitten. Op het moment dat de verse rode kool bij de boeren worden opgehaald begint het proces tot het verliezen van de gezonde voedingsstoffen. Tegen de tijd dat deze in de supermarkt ligt zijn daarom al veel gezonde voedingsstoffen verloren. Tenslotte moet deze worden verscheept per vliegtuig of per boot. Op het moment dat u de verse kool in de supermarkt koopt zal deze niet heel veel gezonde stoffen meer in zich hebben. Het is daarom aan te raden deze zo snel mogelijk te consumeren. Rode kool in blik behoudt langer de gezonde voedingsstoffen, omdat deze direct na de oogst wordt verpakt in blik. Natuurlijk is het altijd een kwestie van persoonlijke smaak en u kunt ze allebei zeker een keer proberen.

Hoe moet ik het schoonmaken?
Verwijder de buitenste (lelijke) bladeren van de kool, snijd de kool met een groot mes doormidden of in parten van vier stukken. Haal het middelste gedeelte, de stronk eruit en gooi deze weg. Rasp, schaaf of snijd de rode kool in fijne stukjes.

Wanneer is deze groente beschikbaar?
Rode Kool kent twee seizoenen, in de zomer en in de winter. Verse kool is verkrijgbaar van juli tot en met mei. Het hele jaar door is deze koolsoort ook verkrijgbaar, maar dan in de vorm van blik, pot of glas en uiteraard als diepvries-groente.

Hans Kisteman

Wil jij alles weten over maaltijdboxen? Mijn naam is Hans Kisteman, en ik vertel je graag alles over de verschillende soorten boxen. Of je nu een normale maaltijdbox wilt bestellen of een vegetarische, vegan of kindvriendelijke variant: ik zal je adviseren. Daarnaast deel ik mijn ervaringen d.m.v. testen & beoordelingen en beantwoord ik vragen via de mail (info@maaltijdbox.org). Je kunt me natuurlijk ook volgen op social media!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *